Ολοκληρωμένη ηλεκτρική αυτοκίνηση
Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα ηλεκτρικό μέλλον
- -
- -
Όπως αναλύθηκε και στο 2010 Green Vehicle Congress, που πραγματοποιήθηκε στις 24 & 25 Μαρτίου 2010 στο Newcastle της Αγγλίας, όλο και περισσότερες χώρες επενδύνουν στα ηλεκτρικά οχήματα για να μειώσουν το CO2 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πορτογαλία, η οποία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ηλεκτρικής κινητικότητας με στόχο να το εντάξει στα χαρτοφυλάκια μεταφορών και οικονομικών. Η ιδέα είναι να υπάρχουν ατομικοί λογαριασμοί ηλεκτρικής αυτοκίνησης όπου θα χρεώνονται οι δημόσιες μεταφορές, η επαναφόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος, το σύστημα διοδίων του οδικού δικτύου, ακόμη και η αντιστάθμιση του εκπεμπόμενου CO2. Αυτό βέβαια προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων.
Για τους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη με το ηλεκτρικό τους όχημα υπάρχει η σκέψη, η χρέωση για την επαναφόρτιση της μπαταρίας να γίνεται με ένα σύστημα αντίστοιχο της περιαγωγής που ισχύει στα κινητά τηλέφωνα. Η πρόκληση σε αυτό το εγχείρημα είναι η συνδεσιμότητα με το δίκτυο φορτιστών, αφού θα πρέπει να γίνεται παντού με τον ίδιο τρόπο, κάτι που ακόμη βρίσκεται σε στάδιο μελέτης.
Στο Άμστερνταμ από την άλλη, η λέσχη Green Wheels Car Club Amsterdam προσπαθεί να αναπτύξει ένα μοντέλο κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (car sharing). Αυτό σημαίνει πως όποιος χρειάζεται αυτοκίνητο για να μετακινηθεί, παραλαμβάνει ένα ηλεκτρικό όχημα από ένα σημείο και το παραδίδει σε ένα άλλο και χρεώνεται ανάλογα. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα ένα πυκνό δίκτυο 600 σταθερών θέσεων, με 12.000 οδηγούς να συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα.
Ο Jan Borghuis, Διευθυντής της Green Wheels, πιστεύει ότι η ιδιοκτησία αυτοκινήτου για μετακίνηση στην πόλη είναι το λάθος μοντέλο για το μέλλον. Επισημαίνει ότι το 1908 μόλις το 10% από εμάς ζούσε σε αστικές περιοχές, μέχρι το 2008 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 50%, ενώ έως το 2050 προβλέψεις λένε ότι το 80% των Ευρωπαίων θα ζει σε πόλεις. Αυτό σημαίνει πως οι πόλεις θα κορεστούν από αυτοκίνητα που θα μπορούν να κινούνται μόνο με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Ταυτόχρονα, οι δημόσιες μεταφορές έχουν διαχρονικά μια αρνητική εικόνα και ένα φτωχό ποσοστό ικανοποίησης των πελατών.
Αν και ο Borghuis αναγνωρίζει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ακόμη σημαντικά θέματα προς επίλυση, τα θεωρεί ως την ιδανική λύση για τις μετακινήσεις στην πόλη καθώς το 90% των καθημερινών διαδρομών με αυτοκίνητο είναι μικρότερες των 150 km.
Ακόμη, στα προβλήματα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στάθμευσης, η λύση είναι η κοινή χρήση οχημάτων (car sharing). Για παράδειγμα στο Αμστερνταμ, κάθε όχημα της Green Wheels χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο από 20 άτομα.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Παρίσι, το 10-16% των Παριζιάνων θα έκανε εγγραφή σε μια λέσχη κοινής χρήσης αυτοκινήτου, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 54% αν οι τιμές ήταν χαμηλότερες.
Στο Λονδίνο θα δημιουργηθούν 25.000 δημόσια σημεία επαναφόρτισης μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2015. Από αυτά, τα 22.500 θα δημιουργηθούν κοντά σε εργασιακά κέντρα, σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, τα 2.000 σε δημόσια πάρκινγκ αυτοκινήτων και τα 500 στο οδικό δίκτυο. Το Λονδίνο έχει βάλει στόχο να γίνει η «πρωτεύουσα του ηλεκτρικού οχήματος» στην Ευρώπη, με 100.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους του το συντομότερο δυνατό.