Αερόσακος το Success story για δύο Σουηδέζες φοιτήτριες

Εφεύρεση που δίνει λύση στα κράνη ποδηλάτου για ενήλικες

  • -
  • -

Το 2005 δύο φοιτήτριες από το τμήμα βιομηχανικής σχεδίασης του πανεπιστημίου του Lund στη Σουηδία διάλεξαν για την μεταπτυχιακή τους εργασία να ασχοληθούν με κάτι πρακτικό και καινοτόμο. Είχε τότε ψηφιστεί νόμος στη Σουηδία που επέβαλε τη χρήση κράνους για παιδιά έως 15 ετών και άνοιξε συζήτηση για επέκταση του μέτρου και για τους μεγαλύτερης ηλικίας ποδηλάτες. Προσπάθησαν λοιπόν να βρουν λύση για τους ποδηλάτες με ηλικία άνω των 15 ετών. Τα παραδοσιακά κράνη είναι ογκώδη και αποφεύγονται από όσους δεν θέλουν να χαλάσουν τo μαλλί. Η Anna Haupt και η Terese Alstin δεν είχαν ιδέα για το αν η ιδέα της εργασίας του θα είχε εμπορικό ενδιαφέρον, ωστόσο όταν παρουσίασαν ολοκληρωμένη την ιδέα τους και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, ίδρυσαν την Hovding για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που ξεδιπλώνονταν.
Η ιδέα τους πήρε αρκετά βραβεία κι έπειτα από κοπιώδη έρευνα κατέληξαν σε ένα εμπορικό προϊόν το οποίο φέρνει την επανάσταση για την ασφάλεια των ποδηλατών, καθώς οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν ατύχημα.

Η εταιρεία τους πλέον έχει δεκαεπτά άτομα προσωπικό και ήδη έχει στηθεί ένα δίκτυο διάθεσης του αερόσακου για ποδηλάτες. Το κολάρο φοριέται στο λαιμό και κουμπώνει με φερμουάρ. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου φροντίζει να αναγνωρίζει τις συνθήκες ομαλής κίνησης και εφόσον οι αισθητήρες αντιληφθούν πρόσκρουση, πλάγια ή οπίσθια  σύγκρουση ή απλά πτώση του ποδηλάτη, ανοίγουν τον αερόσακο που έχει το σχήμα κράνους ώστε να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού. Το κολάρο είναι κατασκευασμένο από αδιάβροχο ύφασμα με κατάλληλη επεξεργασία ώστε να μην λερώνει εύκολα και διατίθεται σε trendy σχέδια και τρία μεγέθη. Η μπαταρία της μονάδας φορτίζει μέσω θύρας USB και διαρκεί για 18 ώρες συνεχούς λειτουργίας σε mode stand by. Μάλιστα η ηλεκτρονική μονάδα έχει «μαύρο κουτί» όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα των τελευταίων 10 δευτερολέπτων πριν την ενεργοποίηση ώστε η εταιρεία να αξιολογήσει τις συνθήκες του ατυχήματος.
Το κόστος του αερόσακου για ποδήλατο κοστίζει 300 ευρώ και αχρηστεύεται εφόσον χρησιμοποιηθεί. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη που ασχολούνται με τις ασφάλειας ζωής καλύπτουν το κόστος αντικατάστασης του αερόσακου ποδηλάτου αφού αναγνωρίζουν τα οφέλη του. Από τις αρχές του 2015 θα επιτρέπεται και η μεταφορά τους σε αεροπλάνο στις χειραποσκευές.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...