Συνεργασία Renault-Nissan και Daimler
«Αδέρφια» τα επόμενα Smart και Twingo
- -
- -
Τη μεταξύ τους στρατηγική συνεργασία ανακοίνωσαν το πρωί της 7ης Απριλίου ο όμιλος Renault-Nissan και η Daimler. Η συνεργασία αυτή, που είναι σίγουρο πως θα «ταράξει τα νερά» της αυτοκινητοβιομηχανίας, περιλαμβάνει τόσο την εξέλιξη νέων μοντέλων όσο και νέων τεχνολογιών, είτε στον τομέα των κινητήρων είτε στα ηλεκτρικά οχήματα.
Νέα κοινή αρχιτεκτονική για τα αυτοκίνητα πόλης
Η σημαντικότερη πτυχή της νέας συνεργασίας αφορά τα επόμενα Smart Fortwo και Renaullt Twingo, τα οποία θα βασίζονται σε κοινό πλαίσιο και θα χρησιμοποιούν τα ίδια μηχανικά μέρη. Το πάτωμα θα είναι μια εξέλιξη αυτού που χρησιμοποιεί σήμερα το μικρό Smart, κάτι που σημαίνει πως και το επόμενο Twingo θα έχει πίσω κίνηση. Οι κινητήρες θα προέρχονται από τη Renault. Εκτός από τις 2θέσιες εκδόσεις, θα υπάρχουν και 4θέσιες, ενώ τα δυο μοντέλα (Renault και Smart) θα διαφέρουν αισθητικά μεταξύ τους. Τα νέα μοντέλα αναμένονται το 2013, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν και οι ηλεκτρικές τους εκδόσεις. Άλλωστε, τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν έναν ακόμη τομέα στον οποίο Renault-Nissan και Daimler θα συνεργαστούν.
Ανταλλαγή κινητήρων
Τομέα συνεργασίας θα αποτελέσουν οι κινητήρες και τα συστήματα μετάδοσης. Έτσι, η Renault-Nissan θα προσφέρει 3κύλινδρους και 4κύλινδρους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ στη Daimler, η οποία στη συνέχεια θα τους προσαρμόζει ώστε να τους προσδώσει τα χαρακτηριστικά Mercedes και να τους χρησιμοποιήσει στις επόμενες γενιές των κόμπακτ μοντέλων της.
Η Daimler από την άλλη θα παρέχει 4κύλινδρους και 6κύλινδρους κινητήρες βενζίνης και ντίζελ στην Infiniti, το πολυτελές παρακλάδι της Nissan. Η Daimler, η Renault και η Nissan θα συνεργάζονται επίσης στην εξέλιξη μελλοντικών κινητήρων.
Συνεργασία και στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα
Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης σε μια στενή συνεργασία στην κατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών. Έτσι, η γκάμα των βαν της Mercedes-Benz θα επεκταθεί με μικρότερες εκδόσεις από το 2012 και μετά, οι οποίες θα προέρχονται από τη Renault και θα παράγονται στο εργοστάσιο της γαλλικής φόρμας στο Maubeuge της Γαλλίας. Επιπλέον, η Renault-Nissan θα προμηθεύει τη Mercedes-Benz ένα μικρό ντίζελ κινητήρα και συστήματα μετάδοσης για το επαγγελματικό Vito.
Μετοχικό κεφάλαιο
Η συνεργασία των δυο ομίλων βασίζεται στην αρχή της ανταλλαγής μετοχών. Αυτό σημαίνει πως:
> Η Daimler θα πάρει ποσοστό 3,1% νεοεκδιδόμενων μετοχών της Renault
> Η Daimler θα πάρει από τη Renault 3,1% υφιστάμενων μετοχών της Nissan
> Η Renault θα πάρει το 3,1% των μετοχών της Daimler
> Η Renault θα ανταλλάξει το 1,55% των μετοχών της Daimler με ποσοστό 2% των μετοχών της Nissan. Έτσι, η Renault και η Nissan θα κατέχουν η καθεμία 1,55% μετοχών της Daimler
Σύμφωνα με το Δρ Dieter Zetsche, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars, «η Daimler και η Renault-Nissan συνδυάζουν κοινά συμφέροντα για να σχηματίσουν τα θεμέλια μιας πολλά υποσχόμενης στρατηγικής συνεργασίας, η οποία βασίζεται σε μια σειρά από σταθερές και ανταγωνιστικές συνέργειες. Οι δεξιότητές μας αλληλοσυμπληρώνονται πολύ καλά. Σε πρώτη φάση ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά μας στις κατηγορίες μικρών και μικρομεσαίων αυτοκινήτων, καθώς και στη μείωση των εκπομπών CO2 - αμφότερα σε μακροπρόθεσμη βάση. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε προϊόντα που βασίζονται σε κοινές αρχιτεκτονικές. Οι ξεχωριστές ταυτότητες των εταιρειών θα παραμείνουν αναλλοίωτες».
Ο Carlos Ghosn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Renault-Nissan, δήλωσε από την μεριά του: «Ο όμιλος Renault-Nissan ξέρει πώς να εργαστεί με επιτυχία σε σχήματα συνεργασιών, και αυτή η εμπειρία είναι εξαιρετικά πολύτιμη τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτή η συμφωνία θα επεκτείνει τη στρατηγική μας συνεργασία και θα δημιουργήσει διαρκή αξία τόσο για τον όμιλο Renault-Nissan όσο και για τη Daimler καθώς εργαζόμαστε για την διεύρυνση και την ενίσχυση των προϊόντων μας, με την αποτελεσματική χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων και την ανάπτυξη όλων των καινοτόμων τεχνολογιών που απαιτούνται για την επόμενη δεκαετία».