Ρετρό λεπτομέρειες με σύγχρονη αισθητική σε ένα κομμάτι μετάλλου περίπου τεσσάρων μέτρων μήκους. Κάπως έτσι αλλάζει η Alfa Romeo τα κατεστημένα στα σπορ μικρά.
Η είσοδος της Αlfa Romeo στην μικρή-μικρομεσαία κατηγορία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εντυπωσιακά. Η MiTo από την πρώτη κιόλας στιγμή τράβηξε τα βλέμματα πάνω της με την εμφάνισή της και αργότερα σαγήνεψε με την τεχνολογία της και βέβαια τα κινητήρια σύνολα. Η ανανεωμένη εκδοχή, διατηρεί την σαγηνευτική της εμφάνιση, με μερικές ιδιαίτερες πινελιές ανανέωσης.
Σχεδίαση-Χώροι
Όποιος τράβηξε τις αρχικές γραμμές τις MiTo εκτός από αρκετές δόσεις έμπνευσης, είχε και σεβασμό στην ιταλική κουλτούρα και αυτοκινητιστική παράδοση. Το μπροστινό της μέρος θυμίζει έντονα την 8C Competizione και αντίστοιχα μερικά στάδια από την ιστορία της μιλανέζικης φίρμας, ενώ τα πίσω στρογγυλά φώτα και η φιλοσοφία έχουν κάτι έκδηλα σπορ και συνάμα εντυπωσιακά ρετρό. Φαίνεται ότι είναι από τα σχέδια που δεν προέκυψαν απλά, που δεν εξελίχθηκαν σε υπολογιστή και που δεν έγιναν ώστε να κερδηθούν εκατοστά εσωτερικού χώρου, ή οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό άλλωστε το πίσω κάθισμα της MiTo δεν είναι και ότι πιο άνετο υπάρχει. Τα δύο μπροστινά όμως έχουν άλλη αίσθηση. Τόσο το ταμπλό, όσο και η φιλοσοφία σχεδίασης του εσωτερικού έχουν κάτι το οδηγοκεντρικό, κάτι το άκρως μαγευτικό ειδικά αν σκεφτείς ότι η MiTo πατάει στα μηχανολογικά παπούτσια του Grande Punto. Το ίδιο και η σχεδίαση των καθισμάτων που στις πιο ακριβές (και πλούσιες) εκδόσεις κλέβουν την παράσταση, με τις κάθετες χοντρές ανάγλυφες πτυχώσεις και το σήμα της Alfa στο πλάι τους. Αν ψάχνεις λοιπόν, για ένα αυτοκίνητο που θα ικανοποιεί τα ευαίσθητα εγκεφαλικά κύτταρα που σχετίζονται με την όραση και γιατί όχι και την αφή, τότε κοιτάς στο σωστό σημείο.
Τεχνολογία
Ποτέ δεν έλλειπε ο όρος τεχνολογία, από τα χαρακτηριστικά των ιταλικών μοντέλων. Το ρόλο της βασικής έκδοσης, παίζει ο βενζινοκινητήρας των 0.9 λίτρων και 85 ίππων, ενώ κορυφαία επιλογή είναι η Quadrifoglio Verde που αποδίδει 170 ίππους από 1,4 λίτρα. Σε diesel υπάρχει ο κινητήρας των 1,3 λίτρων με 85 ίππους. Ενδιάμεσα υπάρχει ο βενζινοκινητήρας των 1,4 λίτρων με 105 ίππους.
Το μοτέρ όμως δεν είναι το μόνο τεχνολογικό highlight, αφού το σύστημα των ενεργών αμορτισέρ Alfa DNA βρίσκεται σε περίοπτη θέση, δίπλα από τον επιλογέα των ταχυτήτων. To D.N.A. προσφέρει ανά πάσαν στγμή τρεις διαφορετικές συμπεριφορές στο αυτοκίνητο: Dynamic, Normal και All weather, σε μία προσπάθεια να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η πρόσφυση, αλλά και να ταιριάξει η συμπεριφορά του αυτοκινήτου στο στυλ του οδηγού. Στη MiTo Quadrifoglio Verde υπάρχει επίσης η καινοτόμος λειτουργία “Dynamic Suspension”, ενός συστήματος που ελέγχει συνεχώς τα αμορτισέρ και έχει εξελιχθεί με τη συνεργασία των τεχνικών της Magneti Marelli, ύστερα από την αγωνιστική εμπειρία που αποκόμισαν σε πίστες της Ευρώπης. Στα περαιτέρω της in car ψυχαγωγίας ωστόσο, η MiTo έχει και ένα εξελιγμένο ηχοσύστημα της Bose, με Bluetooth, USB θύρα, φωνητικές εντολές και πολλαπλές λειτουργίες (μέχρι και ενσωματωμένο navigation αν το παραγγείλεις).
Στο δρόμο
Από την στιγμή που κοιτάς των θυρεό στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου οι απαιτήσεις έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν. Είναι λογικό άλλωστε καθώς (εκτός ορισμένων περιπτώσεων) αυτό ήταν που έκανε την Alfa Romeo να ξεχωρίζει. Χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου το νίκελ διακοπτάκι του DNA, η MiTo έχει το “κλασσικό” ανάλαφρο πάτημα των Alfa, με το τιμόνι να είναι ελαφρύ και αποτελεσματικό και τις κλίσεις στις στροφές απόλυτα λογικές. Με το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας να μην βγαίνει εκτός λειτουργίας στην προκειμένη, η κατάσταση είναι αδύνατο να ξεφύγει από την βαρετή ομαλότητα των ηλεκτρονικών. Στο Dynamic ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η απόκριση της ανάρτησης γίνεται πολύ πιο ακαριαία και αντίστοιχα η ταχύτητα που “ακούει” το τιμόνι πιο γρήγορη και σε συνδυασμό με την διαφορετική χαρτογράφηση της πεταλούδας του γκαζιού το σκηνικό μετατρέπεται σε κάτι εκπληκτικά πιο σπορ. Η μικρότερη βενζινοκίνητη έκδοση, αυτή με τον 1.400άρη των 78 ίππων δύσκολα θα φέρει στα όρια της, την ελκτική πρόσφυση του αυτοκινήτου, αλλά οι 170 ίπποι της κορυφαίας έκδοσης θα τα καταφέρουν περίφημα. Ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάρτηση της MiTo ανταποκρίνεται περίφημα και το CBC (Corner Braking Control) λειτουργεί φρενάροντας έναν-έναν τροχό ξεχωριστά για να επανέλθει το αυτοκίνητο στην σωστή και συνάμα ταχύτερη πορεία.
Το κοφτερό τιμόνι είναι πραγματικά ένας επιπλέον άσσος στο μανίκι της MiTo, αφού είναι όσο βαρύ πρέπει και περνάει ότι πληροφορία απαιτείται στα χέρια του οδηγού.Είναι ωστόσο γεγονός ότι με τις 18άρες ζάντες οι πληροφορίες που θα περάσουν στα χέρια και γενικώς το σώμα του οδηγού και των επιβατών, είναι παραπάνω από το θεμιτό και έτσι η ανάρτηση γίνεται κουραστική και οι αντιδράσεις του αμαξώματος ακόμη πιο έντονες.
Συμπέρασμα
Η MiTo εκτός από ένα σύγχρονο Style icon είναι και ένα καλοστημένο, γρήγορο (στις περισσότερες εκδόσεις) και πλούσια εξοπλισμένο μικρομεσαίο που δύναται να προσφέρει τόσο δυνατές συγκινήσεις, όσο μαρτυρά η εκλεπτυσμένη εικόνα του. Μπορεί να είναι λίγο τσιμπημένη η τιμή της για το μέγεθός της, αλλά στο πακέτο συνεχίζουν να περιλαμβάνονται ο χαρακτήρας και η ιταλική φινέτσα, όπως άλλοτε.