Η εκδίκηση της… παράδοσης!

Με την αυτοκινητοβιομηχανία να έχει πάρει μία τελείως διαφορετική στροφή τα τελευταία χρόνια, βελτιωτικοί οίκοι «εκμεταλλεύθηκαν» ένα σημαντικό κενό στην αγορά.

  • -
  • -

Φυσικά, αναφερόμαστε στην τάση των restomod. Την ανακατασκευή παλαιών και κλασσικών μοντέλων, τα οποία χρησιμοποιούν σύγχρονα μηχανικά μέρη. Μία διαδικασία που αρκετοί σήμερα την παρομοιάζουν με τέχνη… Όταν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προβάλλουν την αποδοτικότητα, τον εξηλεκτρισμένο και φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, αλλά και τις δυνατότητες συνδεσιμότητας των μοντέλων τους, μία σειρά από εταιρείες αποκαλύπτουν μοντέλα που προκαλούν… ρίγος!

Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε πως δεν πρόκειται για μία νέα τάση της εποχής, αφού τα restomod υπάρχουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Απλά, εκείνα τα χρόνια κανείς δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία. Τότε, και συγκεκριμένα το 1982, υπήρχαν λιγότεροι από πέντε οίκοι που σχεδίαζαν κατασκευές του είδους. Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα ξεπερνούν τις 70, με την τάση να είναι συνεχώς αυξητική!

stili

Και το φαινόμενο δεν είναι καθόλου τυχαίο… Σε μία αποστειρωμένη εποχή, με την αυτοκίνηση να υπόκειται το μεγαλύτερο μετασχηματισμό της ιστορίας της, υπάρχει ένα κοινό που παραμένει ρομαντικό. Δεν το ενδιαφέρει η διάσταση της οθόνης αφής, ούτε το εξελιγμένο adaptive cruise control και η δυνατότητα σύνδεσης με δίκτυο 5G. Πόσω μάλλον, αν ένα μοντέλο έχει 500 ίππους, αλλά ζυγίζει 2,5 τόνους…

Όταν όλα τα σημερινά αυτοκίνητα είναι σχεδόν ίδια μεταξύ τους, τα restomod επαναφέρουν στην επικαιρότητα δημιουργίες που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έργο τέχνης σε μία έκθεση. Δεν είναι κοινά οχήματα, αλλά δημιουργίες που έχουν στόχο να δημιουργήσουν συναίσθημα. Αλλά και να προσφέρουν στους ελάχιστους τυχερούς που έχουν την ικανότητα να τις αποκτήσουν, ισχυρές δόσεις αδρεναλίνης… Δεν είναι τυχαίο ότι κάτω από τα vintage καλλίγραμμα αμαξώματα κρύβονται stateoftheart μηχανικά μέρη, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το πάθος γύρω από τις κατασκευές του είδους. Αυτού του είδους η αναβίωση κλασσικών μοντέλων είναι αναζωογονητική για όσους τους λάτρεις της αυτοκίνησης. Ακόμα και αν δεν βρεθούμε ποτέ πίσω από το τιμόνι τους, φροντίζουν να μας θυμίζουν ένα παρελθόν που σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξεχάσουμε…