Δημήτρης Παπαστεργίου: "Την επόμενη μέρα πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος"
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, περιγράφει στο GOCAR την αντίδραση της κοινωνίας και του κράτους στην πανδημία του κορονοϊού και αφήνει μήνυμα ελπίδας για το άμεσο μέλλον
- -
- -
Στο δεύτερο μήνα μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού έχει εισέλθει η Ελλάδα και τα μηνύματα από την καμπύλη των κρουσμάτων επιτρέπουν στους ειδικούς και σε εμάς να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου μας μιλά για την αλληλεγγύη που επέδειξε η ελληνική κοινωνία αλλά και τις αλλαγές που θα έρθουν την επόμενη μέρα στο ελληνικό κράτος.
GOCAR: Όλοι συμφωνούν ότι για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης υπήρξε γρήγορη αντίδραση του κράτους και πιστή εφαρμογή των μέτρων από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Στην πλειονότητα των περιπτώσεων όλες οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι αντέδρασαν οργανωμένα. Προσπάθησαν πραγματικά να δώσουν λύσεις εκεί όπου υπήρχαν προβλήματα και υπήρχαν πολλά προβλήματα. Βλέπουμε τα προβλήματα να μεγαλώνουν, διότι υπάρχουν οικογένειες στο σπίτι των οποίων τον Μάρτιο δεν μπήκε ούτε ένα μεροκάματο. Εδώ έρχεται ο δήμος, να σταθεί δίπλα στον κάθε ένα, είτε μένει σε πόλεις είτε μένει σε χωριά, προκειμένου να μην είναι και να μην νιώσει μόνος. Να μην του λείψει κάτι.
GOCAR: Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών για το Δήμο Τρικκαίων είναι μία πραγματικότητα εδώ και καιρό. Για ορισμένους όμως δήμους της χώρας είναι σαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως αυτό που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ίσως το μοναδικό καλό που αφήσει πίσω της αυτή η πανδημία θα είναι η απλοποίηση κάποιων διαδικασιών.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Λόγω της κατάστασης αναγκαστήκαμε να δεχτούμε πράγματα που μας φαινόντουσαν αδιανόητα στο παρελθόν. Για παράδειγμα να κάνουμε τηλεκπαίδευση, τηλεδιάσκεψη, τηλεϊατρική, τηλεφροντίδα. Όπως επίσης και να ωθήσουμε το ελληνικό δημόσιο να κάνει άλματα προς μία ψηφιακή εποχή, όπως η πύλη gov.gr που βγήκε στον αέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί.
Μέσα σε αυτή την πανδημία, βγήκαν ορισμένα πολύ σημαντικά στοιχεία και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας – όπως η αλληλεγγύη – αλλά και του ελληνικού κράτους. Πρέπει αυτά τα λίγα θετικά να τα κρατήσουμε, να τα σημειώσουμε και να τα έχουμε κατά νου όταν όλο αυτό το άσχημο «παραμύθι» τελειώσει.
GOCAR: Όταν η καραντίνα λόγω της πανδημίας λήξει, θα βρούμε μπροστά μας μία δύσκολη πραγματικότητα. Η κατάσταση όπως θα έχει δημιουργηθεί, πιστεύετε ότι θα καθυστερήσει σημαντικά τις εξελίξεις σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, για την προώθηση της οποίας είναι γνωστές οι ενέργειες της πόλης των Τρικάλων;
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν ξέρει ποια θα είναι η εικόνα την επόμενη μέρα και πότε θα έρθει αυτή η επόμενη μέρα. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε είναι να τρέξουμε πιο γρήγορα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει από τώρα να δούμε ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Όπως η απλούστευση των διαδικασιών για τις δημοπρατήσεις των έργων, πάντα τηρώντας τη διαφάνεια, αλλά και η πάταξη της γραφειοκρατίας. Οτιδήποτε μπορεί να έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα ή αποτύπωμα στην απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί. Είναι το μόνο αντίδοτο στην οικονομική κρίση.
GOCAR: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες; Μένουμε στο σπίτι, αλλά θέλουμε να δούμε και το φως στην άκρη του τούνελ.
Δημήτρης Παπαστεργίου: Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να βλέπουμε αυτό το φως. Είναι στο χέρι μας να το ενισχύσουμε και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους ειδικούς, οι οποίοι θεωρώ ότι με ιδιαίτερη μαεστρία καθοδήγησαν τη χώρα μέχρι σήμερα, ώστε να αποτελέσουμε υπόδειγμα αντιμετώπισης μίας πρωτοφανούς κατάστασης για όλο τον κόσμο.