Τα πρώτα "βήματα" της Ελλάδας στην αυτόνομη οδήγηση
Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών συμμετείχε στη συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών στο Άμστερνταμ με θέμα το μέλλον των μετακινήσεων
- -
- -
Η αυτόνομη οδήγηση αποτελεί αναμφίβολα το μέλλον των αστικών μετακινήσεων, καθώς θα συμβάλλει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Για την εφαρμογή της, πέρα από την εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, απαιτείται να φτιαχτούν οι σχετικές υποδομές και να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στον αυτόματο πιλότο να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος.
Σε αυτούς τους δύο τομείς η χώρα μας είναι αρκετά πίσω από τις εξελίξεις, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έγινε ένα βήμα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Μαυραγάνη, στη συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία φιλοξενήθηκε στο Άμστερνταμ και είχε ως θέμα την αυτόνομη οδήγηση.
Εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό, τη συνδεσιμότητα των οχημάτων ματαξύ τους αλλά και τις υποδομές, ενώ συμφωνήθηκε η διενέργεια δοκιμών αυτόνομων οχημάτων σε ευρεία κλίμακα.
Όπως αναφέρεται στο δελτίου Τύπου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «η ελληνική αντιπροσωπία ανέδειξε ως πιο σημαντικά θέματα την αναγκαιότητα εκπόνησης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάλυσης κόστους οφέλους και την αξιολόγηση των εργασιακών, των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων μιας ευρείας εφαρμογής των συνεργατικών και αυτοματοποιημένων οχημάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική πλευρά κατέδειξε ακόμη ότι τα κοινωνικά οφέλη από την χρήση των αυτοματοποιημένων οχημάτων είναι πολύ σημαντικά για την κατηγορία των ηλικιωμένων, των αναπήρων και των ευπαθών ομάδων, αλλά η ευρεία χρήσης τους προϋποθέτει τη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας, την εκπαίδευση των οδηγών και την προστασία των θέσεων εργασίας στα επαγγελματικά οχήματα.
Η Ελλάδα, μέσα από αυτήν την συνάντηση, προσέθεσε ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι στη δεδηλωμένη πλέον πρωτοποριακή συμβολή της στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης, μετά από την εισαγωγή στο νομοθετικό πλαίσιο διατάξεων, που επέτρεψαν την κυκλοφορία λεωφορείων στην πόλη των Τρικάλων χωρίς οδηγό, σε συνθήκες πραγματικής κυκλοφορίας, υλοποιώντας το πρόγραμμα CityMobil».
Στις 23 Μαρτίου 2017 οι Υπουργοί θα κληθούν να υπογράψουν στην Ρώμη – στο πλαίσιο διεξαγωγής της Ψηφιακής Μέρας και του εορτασμού της Συνθήκης της Ρώμης – μια Επιστολή Πρόθεσης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη οριζόντιας αντιμετώπισης του θέματος.