Voigtlander Zoom
- -
- -
Μπορεί ορισμένα πράγματα σήμερα να θεωρούνται δεδομένα, αλλά πιστέψτε μας, δεν ήταν πάντα έτσι. Πάρτε απλά πράγματα, σαν του φακούς ZOOM! Ναι, υπήρξαν μέρες που οι φακοί zoom δεν υπήρχαν, άλλωστε είναι μια εφεύρεση με μόλις πενήντα χρόνια ζωής.
Σήμερα όλες οι φωτογραφικές μηχανές είναι εφοδιασμένες με φακούς τέτοιου τύπου και όλοι είναι ευχαριστημένοι από τις δυνατότητες και την ευχρηστία που προσφέρουν, είτε είσαι επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης. Ας πούμε ότι πλέον θεωρείται σαν μέρος του standard εξοπλισμού, αφού οι μικροκινητήρες μαζί τους ελαφρύς φακούς, έχουν κάνει αυτή τη δυνατότητα εύκολη και οικονομική.
Για να πούμε την αλήθεια πάντως φακοί Varifocal (όπως ονομάζονταν αρχικά) υπήρχαν και παλαιότερα, αλλά κάθε φορά που άλλαζες την απόσταση χανόταν το νετάρισμα και κάθε φορά που «νέταρες», άλλαζε η απόσταση. Προσθέστε σε αυτό το πρόβλημα, ακόμα ένα αυτό του αέρα που παγιδεύονταν ανάμεσα στους φακούς και που προκαλούσε ανεπιθύμητες παραμόρφωσης (λόγο της θερμοκρασίας και της υγρασίας που φυλακίζονταν ανάμεσα στους φακούς) και δεν είναι περίεργο που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτούς.
Όμως όταν αυτά τα προβλήματα λύθηκαν, μαζί με την κίνηση έως και των 30 φακών που έπρεπε να μετατοπίζονται με ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού (μιλάμε για ρολόι και όχι για φωτογραφικό φακό), χάρη στους νέους τόρνους ακριβείας, η μαζική παραγωγή δεν ήταν μακριά.
Όπως και να έχει όμως το θέμα ο Frank G. Back, Αυστριακής καταγωγής, που το 1939 έφτασε στις Η.Π.Α., ήταν αυτός που σχεδίασε τον πρώτο πραγματικό zoom φακό. Το 1945 ιδρύει τη Zoomar Inc., με στόχο την παραγωγή φακών για τις reflex φωτογραφικές μηχανές που είχαν αρχίσει να γίνονται τις μόδας και με την βοήθειά του το 1959 η Voigtlander παρουσιάζει τον πρώτο πραγματικό φακό zoom 36-82 f2,8 με το όνομα Zoomar για την Bessamatic. Και αν όλα αυτά τα ονόματα σας κάνουν γερμανικά, μην δίνετε σημασία, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν στις Η.Π.Α.
Όμορφα σχεδιασμένος με πολύ ομαλή λειτουργία ήταν ένα από τα τεχνολογικά κομψοτεχνήματα των ημερών, διατηρώντας μάλιστα την φωτεινότητα του 2,8 σε όλο το εύρος του zoom! Όμως ήταν πολύ ακριβώς φτάνοντας τα 218 δολάρια τη στιγμή που μια Leica δεν κόστιζε περισσότερο από 100.
Ο φακός αυτός παρουσιάστηκε στην ίδια έκθεση με μια άλλη διάσημη (αργότερα) φωτογραφική μηχανή που είχε το όνομα Nikon F!