Απόδραση express με Ford Mustang Mach-e, σε μυστικό παράδεισο και διαδρομή-απόλαυση!

Γίνεται να κάνεις πάνω από 600 km σε ένα ΣΚ, με ηλεκτρικό, χωρίς στάση σε δημόσιο φορτιστή; Το κάναμε εύκολα με Ford Mustang Mach-E και μία απλή πρίζα σπιτιού.

  • -
  • -

Ένα ταξίδι με ηλεκτρικό σε μια διαδρομή που διασχίζεις αυτοκινητόδρομο, επαρχιακό οδικό δίκτυο και πέρασμα ακόμη και από τον Πάρνωνα, απαιτεί προγραμματισμό και τουλάχιστον μια στάση για φόρτιση. Ή μήπως όχι;

Σε μία απόδραση express επιλέξαμε τη Ford Mustang Mach-e για να διασχίσουμε έναν από τους ομορφότερους δρόμους της Πελοποννήσου και να καταλήξουμε σε έναν κρυμμένο παράδεισο του Μυρτώου Πελάγους. Με το μεγάλο ηλεκτρικό SUV κάναμε πάνω από 600 km, χωρίς να σταματήσουμε ούτε μία φορά σε δημόσιο φορτιστή. Μία απλή πρίζα ήταν αρκετή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a481b952fdf70f785bb10632768be513.jpgΗ Ford Mustang Mach-e που μας ταξίδεψε στην απόδραση express

Όσο μεγάλο είναι το όνομά της Ford Mustang Mach-e, άλλο τόσο μεγάλη είναι και η αυτονομία της. Συγκεκριμένα, η έκδοση με την οποία αποδράσαμε στον μυστικό παράδεισο είναι η Ford Mustang Mach-E ER AWD. Το ER προέρχεται από τις λέξεις Extended Range και σημαίνει ότι το αυτοκίνητο των φωτογραφιών έχει τη μεγάλη μπαταρία των 98,7 kWh (91 kWh η εκμεταλλεύσιμη χωρητικότητα). Η επίσημη αυτονομία της είναι 540 km.

Δείτε ακόμαΗλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο κοστίζει η φόρτιση στο σπίτι;

Όσο για το AWD, δείχνει ότι αυτή η Mustang Mach-E είναι τετρακίνητη, με έναν ηλεκτρικό κινητήρα σε κάθε άξονα. Αυτό που δεν λένε τα αρκτικόλεξα είναι η συνδυαστική ισχύς του αμερικανικού SUV, που φτάνει τους 351 ίππους, νούμερο που το βλέπεις εύκολα όταν πατήσεις το δεξί πεντάλ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/5c2ffdb928c65e2824057df105c7edea.jpgΟ κρυμμένος παράδεισος της Πελοποννήσου, που μοιάζει με νησί

Ο προορισμός του Σαββατοκύριακου ηταν το Κυπαρίσσι Λακωνίας. Για να φτάσεις ακολουθείς μία υπέροχη διαδρομή, διασχίζεις ολόκληρο τον Πάρνωνα από Δύση προς Ανατολή και καταλήγεις σε ένα χωριό που είναι στην Πελοπόννησο, όμως σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως βρέθηκες με κάποιον τρόπο μαγικό στις Κυκλάδες.

Το χωριό είναι πραγματικά κρυμμένο και το συναντάς εκεί που οι απόκρημνες πλαγιές της οροσειράς σβήνουν μέσα στο Μυρτώο Πέλαγος, με το βουνό να υποκύπτει τελικά στη δύναμη και το μεγαλείο της θάλασσας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/9d02d7fbbe15af64682781ec838bf796.jpgΟικογενειακό το ταξίδι με τη Ford Mustang Mach-e, πολλές οι απαιτήσεις

Αφού ξεκαθαρίσαμε το αυτοκίνητο και τον προορισμό, ας δούμε πώς πήγε το Σαββατοκύριακο. Η εκδρομή ήταν οικογενειακή, κατά συνέπεια το φόρτωμα ήταν άκρως γενναιόδωρο, με τα 402 lt του πορτ μπαγκάζ και τα 81 lt του frunk (έτσι ονομάζεται ο χώρος αποσκευών που έχουν μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάτω από το καπό) να γεμίζουν μέχρι και το τελευταίο.

Αναχώρηση από Αθήνα με 92%, στάση στο ΣΕΑ Σπαθοβουνίου για ανεφοδιασμό των επιβατών, μόνο, και άφιξη μετά από ακριβώς 300 km με την μπαταρία να έχει ακόμα 34% υπόλοιπο, σε ένα ταξίδι αρκετά μοιρασμένο. Πάνω από το μισό έγινε σε Αττική Οδό, Ολυμπία Οδό και Αυτοκινητόδρομο Μορέα, ενώ το υπόλοιπο έγινε σε έντονα ορεινή διαδρομή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8aed7b4e9b40fe3f9f800d49cfb64776.jpgΦτάσαμε, ξεφορτώσαμε και βάλαμε τη Ford Mustang Mach-e στην πρίζα

Η άφιξη είχε ξεφόρτωμα και σύνδεση στην πρίζα του σπιτιού. Το ΣΚ πέρασε όμορφα με μπάνια και βόλτες στις παραλίες του χωριού, αλλά και επίσκεψη σε έναν από τους καλύτερους δρόμους για οδήγηση που έχει η χώρα μας. Την διαδρομή Κυπαρίσσι – Φωκιανό. Όποιος δεν έχει οδηγήσει εκεί, δεν ξέρει τι χάνει. Γι’ αυτόν τον δρόμο τα έχουμε πει αναλυτικά, εδώ.

Η Κυριακή ήρθε πιο γρήγορα από θα θέλαμε, αλλά το απόγευμα έπρεπε να ξεκινήσουμε για την επιστροφή. Τα ποσοστά μπορεί να φόβιζαν με άλλο αυτοκίνητο, όμως όχι με τη Ford Mustang Mach-E ER AWD.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/a584af49dcd9aa47c275016f7016a2dc.jpgΠοσοστό 80% στη Ford Mustang Mach-E – Φτάνει για το Κυπαρίσσι – Αθήνα;

Τη στιγμή της αναχώρησης η οθόνη μπροστά από τον οδηγό έγραφε 80%. Ταυτόχρονα, ξέραμε ότι από το πρώτο μέτρο της διαδρομής θα είχαμε έντονη ανάβαση σε στενό αλλά υπέροχο ορεινό δρόμο, ενώ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα πετυχαίναμε και κίνηση στην επιστροφή.

Στάση έγινε ξανά στο Σπαθοβούνι, αλλά και πάλι μόνο για τους επιβάτες, με την ηλεκτρική Mustang να περιμένει υπομονετικά στο parking, μακριά από τους φορτιστές. Άλλωστε δεν τους χρειαζόταν.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b3ff1ddcd04c924136ff8ddbd050eaf1.jpgΜποτιλιάρισμα στην Εθνική; Η Ford Mustang Mach-E έχει τη λύση

Δυστυχώς η υποψία μας για κίνηση επιβεβαιώθηκε και η Ολυμπία Οδός είχε μετατραπεί σε parking πριν καν φτάσουμε στην Κακιά Σκάλα, κατάσταση η οποία συνεχίστηκε μέχρι και τα διόδια της Ελευσίνας.

Σημαντική βοήθεια σε αυτό το μποτιλιάρισμα ήταν το πολύ εξελιγμένο Adaptive Cruise Control που έχει τοποθετήσει η Ford, το οποίο έχει και Auto Resume. Δηλαδή όχι μόνο σταματάει το αυτοκίνητο όταν ακινητοποιηθεί εκείνο που βρίσκεται μπροστά, αλλά επιπλέον ξεκινάει μόνο του όταν κάνει το ίδιο το προπορευόμενο όχημα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b431a2a75b9b7f2da4b626dcc4e4d3a9.jpgΕπιστροφή στην Αθήνα – Τι ποσοστό είχε η μπαταρία της Ford Mustang Mach-E;

Η μεγαλύτερη απόδειξη για τη σιγουριά που νιώθαμε όταν ξεκινήσαμε παρά το 80% στην μπαταρία, ήρθε τη στιγμή που παρκάραμε. Η οθόνη έδειχνε ακόμα 15% υπόλοιπο έχοντας χάσει και μία ώρα στην κίνηση, ενώ στο οδόμετρο είχαν προστεθεί συνολικά 618 km από τη στιγμή που φύγαμε από την Αθήνα, την Παρασκευή.

Ένα τέτοιο ΣΚ, με ένα ηλεκτρικό που μπορεί να κάνει απροβλημάτιστα τέτοιου είδους ταξίδια, είναι αρκετό να σε πείσει ότι η ηλεκτροκίνηση δεν είναι μόνο για την πόλη. Αν έχεις και αυτονομία όπως της Ford Mustang Mach-E ER AWD, δεν χρειάζεσαι καν ταχυφορτιστές (ανάλογα τον προορισμό σου φυσικά), ενώ μία πραγματικά μεγάλη μπαταρία κάνει περιττό ακόμα και τον άτυπο κανόνα της αναχώρησης με 100%.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/aff797e8db3b4344f75f6ddbc8717420.jpgΤο χωριό που είσαι πιο άνετος με ηλεκτρικό, παρά με θερμικό

Το Κυπαρίσσι Λακωνίας μπορεί να μοιάζει να βρίσκεται στις Κυκλάδες, ενώ είναι στην Πελοπόννησο, όμως έχει και μία ακόμα ιδιαιτερότητα. Είναι από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που νιώθεις πιο άνετα με ηλεκτρικό, παρά με θερμικό. Το πλησιέστερο πρατήριο είναι 47 km μακριά και απαιτεί μία ώρα οδήγησης για να φτάσεις ως εκεί.

Μπορεί το Κυπαρίσσι Λακωνίας να μην έχει ακόμα φορτιστή (αν και έχουν αρχίσει οι διεργασίες για να μπει ο πρώτος). Ωστόσο, αν ο επισκέπτης συνεννοηθεί με το κατάλυμα για να έχει πρόσβαση σε μία απλή πρίζα, θα είναι πάντα φορτισμένος κι έτοιμος για εκδρομές στις γύρω περιοχές όπως στη Μονεμβασιά, το Λεωνίδιο ή ακόμα και πιο μακρινούς προορισμούς όπως το Άστρος Κυνουρίας, η Ελαφόνησος και η Καστάνιτσα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c110c4ca55ab2ef4a1e7d7a6822846b6.jpg

Το συμπέρασμα από το ΣΚ στο χωριό με τη Ford Mustang Mach-E

Αυτά που κρατάμε από την απόδραση express του Σαββατοκύριακου που κάναμε με τη Ford Mustang Mach-E ER AWD είναι τα εξής. Μας ταξίδεψε εύκολα, δεν αγχωθήκαμε ούτε δευτερόλεπτο για την αυτονομία της, ενώ το ταξίδι έγινε ιδιαίτερα άνετα παρά τις αρκετές ώρες οδήγησης, ειδικά στην επιστροφή. Θέλουμε να το ξανακάνουμε, άμεσα!