Ποιο αυτοκίνητο πιάνει 120 km/h με την όπισθεν; Δες το video
Το να πηγαίνεις με 120 km/h δεν είναι κάτι εξωφρενικό, καθώς οι περισσότεροι στα ταξίδια κινούνται με τέτοιες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Όμως μπορείς να φανταστείς κάτι τέτοιο με την όπισθεν;
- -
- -
Στην ιστορία του αυτοκινήτου έχουμε δει πολλά μοντέλα που είχαν ένα ή περισσότερα παράξενα χαρακτηριστικά, με εκείνο που εξετάζουμε στην προκειμένη περίπτωση να είναι ένα το οποίο μπορεί να ταξιδέψει με την όπισθεν «πιάνοντας» μέχρι και 120 km/h.
Μάλιστα, αυτή είναι η τελική του ταχύτητα και όταν κινείται προς τα μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω αυτοκίνητο μπορεί να πιάσει την τελική του ταχύτητα άσχετα από την κατεύθυνση κίνησης και αυτό είναι κάτι που δεν το συναντάς συχνά.
Πώς γίνεται να έχει ίδια τελική ανεξαρτήτως κατεύθυνσης;
Το μοναδικό χαρακτηριστικό οφείλεται στο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο ήταν CVT, δηλαδή συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων. Στα CVT κιβώτια δεν υπάρχουν γρανάζια, αλλά δύο κώνοι οι οποίοι ενώνονται με έναν, συνήθως μεταλλικό, ιμάντα. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές των κώνων μεταβάλλεται ώστε το μήκος του ιμάντα να παραμένει σταθερό, αλλά να αυξομειώνεται «το βήμα» του κιβωτίου. Με αυτόν τον τρόπο οι στροφές του κινητήρα παραμένουν πάντα στο βέλτιστο εύρος.
Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν CVT κιβώτιο την όπισθεν αναλαμβάνει ένα σταθερό γρανάζι ή ο ηλεκτροκινητήρας. Αντίθετα, η ολλανδική DAF που ήταν η πρώτη εταιρεία η οποία χρησιμοποίησε αυτόν τον τύπο κιβωτίου δεν είχε κάνει κάτι τέτοιο, αφήνοντας το CVT να λειτουργεί τόσο προς τα μπροστά, όσο και προς τα πίσω.
Ποιο αυτοκίνητο πιάνει 120 km/h στην όπισθεν;
Το πρώτο μοντέλο στο οποίο συνέβαινε αυτό είναι το DAF 600, ενώ στην πορεία το ίδιου τύπου κιβώτιο χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα μοντέλα του ίδιου κατασκευαστή. Το τελευταίο ήταν το DAF 66 το οποίο είχε κινητήρες 1,1 και 1,3 λίτρων, με την τελική του ταχύτητα να αγγίζει τα 120 km/h. Νούμερο που μπορούσε να πετύχει κινούμενο και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Δείτε ακόμα: Ο Verstappen κερδίζει ακόμα και με την όπισθεν! [video]
Αυτή η ιδιαιτερότητα έκανε πολλούς να τα χρησιμοποιούν ακόμα και για... αγώνες ταχύτητας με την όπισθεν. Φυσικά η οδήγηση προς τα πίσω σε μεγάλες ταχύτητες είναι πάρα πολύ δύσκολη, οπότε αναμενόμενα πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων τα αυτοκίνητα εκτρέπονται της πορείας τους ή/και τουμπάρουν.
Θα τολμούσες να οδηγήσεις με όπισθεν με 120 km/h;