Syd Mead: Ο μάγος του αύριο

Χαρακτηρίζεται ως «visual artist» και «concept artist», αν αυτά σας λένε κάτι. Εμείς θα τον περιγράφαμε σαν τον άνθρωπο με την πιο «πραγματική φαντασία»!

  • -
  • -

Υπάρχουν ξεχωριστοί άνθρωποι, που μπορούν και βλέπουν πέρα από την δική μας πραγματικότητα. Που μπορούν και ανακαλύπτουν φόρμες και εικόνες πέρα από το δικό μας οπτικό πεδίο. Που μπορούν και κατασκευάζουν δικούς τους κόσμους, τόσο υπαρκτούς όσο και η ίδια η πραγματικότητα, ξεφεύγοντας από το ονειρικό, ή καλύτερα μετατρέποντας το ονειρικό σε πραγματικό. Ένας από αυτούς τους μοναδικούς ανθρώπους είναι ο Syd Mead.

Γεννήθηκε στη πόλη του Αγίου Παύλου στη Μινεσότα των Η.Π.Α. το 1933 για να μετακομίσει πολύ σύντομα στο Colorado Springs. Σπούδασε στο Art Center του Los Angeles από το οποίο απεφοίτησε το 1959 και αμέσως προσελήφθη στο Advanced Styling Studio της Ford Motor Company. Όμως εκεί φαίνεται ότι τα ασφυκτικά σχεδιαστικά περιθώρια, όσο «προωθημένο» και αν ήταν το σχεδιαστικό αυτό κέντρο της Ford, δεν του άφηνε και πολύ χώρο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μετά από δύο μόλις χρόνια.

Θα ασχοληθεί με την εικονογράφηση βιβλίων και καταλόγων για μεγάλες εταιρείες και το 1970 θα ιδρύσει την Syd Mead Inc. στο Ντιτρόιτ, όπου θα ασχοληθεί κυρίως για την Philips Electronics. Παράλληλα θα ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική και θα σχεδιάσει χώρους για τα ξενοδοχεία της Intercontinental.

Και όλα αυτά πολύ καλά είναι, αλλά γιατί εμείς τον αναφέρουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς, αφού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αντιπροσώπους του αύριο και το αύριο περιλαμβάνει πάντα το αυτοκίνητο, ή τουλάχιστον όπως είδε ο Syd την αυτοκίνηση. Και την είδε με μια τελείως ξεχωριστή και φρέσκια ματιά.

Η εμπλοκή του αρχίζει το 1979, με τη συμμετοχή του σε κινηματογραφικές ταινίες που άφησαν εποχή και όπου σχεδίασε τα οχήματα και όχι μόνο. Αρκεί να σας πούμε ότι συμμετείχε στη σχεδίαση μακετών σε κινηματογραφικές ταινίες όπως το Star Trek (!), Blade Runner (!!), Tron (!!!), 2010, Alienς, Johnny Mnemonic και Mission Impossible. Δηλαδή τα έκανε όλα και δεν άφησε τίποτα! Μάλιστα μετά από αυτά συνέχισε με την ίδια επιτυχία στην ίδια την χώρα των comics, δηλαδή στην Ιαπωνία, συνεργαζόμενος στις ταινίες The new Yamato και Crises 2050.

Παράλληλα σχεδίασε ποδήλατα με ένα τροχό, που κινούνταν με ηλεκτρική ενέργεια, πολυτελή yachts και το εσωτερικό του 747! Έτσι για να πάρετε μια ιδέα των δυνατοτήτων του.

Ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με την πιο προωθημένη τεχνολογία και το 1993 δημιούργησε τη πρώτη DIGITAL GALLERY και τα πρώτα CD-ROMS!

Έχει πει: «Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο που κατασκευάζουν πράγματα, παρά άνθρωποι που σκέφτονται πράγματα για να φτιάξουν