F1 GP Γαλλίας: Η πίστα που γεννήθηκε από το αλκοόλ!
Πώς είναι δυνατόν μία πίστα να έχει τόσο άμεση σχέση με το αλκοόλ, ώστε ουσιαστικά να χρωστάει την ύπαρξή της σε αυτό;
- -
- -
Το αλκοόλ και η οδήγηση είναι δύο εντελώς αντίθετες έννοιες, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για αγωνιστική/επαγγελματική οδήγηση, η οποία απαιτεί το 100% της συγκέντρωσής μας και άψογη φυσική κατάσταση.
Οπότε πώς είναι δυνατό η πίστα Paul Ricard στην Γαλλία, να έχει τόσο στενή σχέση με το αλκοόλ, ώστε να θεωρείται ότι πρακτικά γεννήθηκε μέσα από αυτό;
Η ονομασία της πίστας προέρχεται από έναν μεγιστάνα της ποτοποιίας, ο οποίος κατασκεύαζε το ποτό με την ονομασία pastis. Πρόκειται για ένα απεριτίφ ιδιαίτερα δημοφιλές στον γαλλικό νότο αλλά και σε άλλες περιοχές, το οποίο περιέχει γλυκάνισο. Ακόμα, έχει γλυκόριζα που του δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του και πίνεται με νερό ή πάγο, συνοδεύοντας συνήθως μεζέδες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε μεγάλο βαθμό θυμίζει το δικό μας ούζο.
Βλέποντας την αξία της διαφήμισης μέσω του αθλητισμού ο Ricard ξεκίνησε αυτού του είδους την προβολή ήδη από το 1948, με την πρώτη τοποθέτηση να γίνεται στον ποδηλατικό αγώνα «γύρος της Γαλλίας».
Αυτή η τάση συνεχίστηκε και τελικά φτάσαμε στο 1969, όταν ο Paul Ricard, χρηματοδότησε την κατασκευή της πίστας που φέρει το όνομά του και υπάρχει μέχρι και σήμερα. Μέσα στα χρόνια η πίστα έχει γνωρίσει μέρες δόξας και πτώσης, ενώ έχει αλλάξει και ιδιοκτησιακό καθεστώς, όμως το όνομά της τιμά ακόμα τον άνθρωπο που πλήρωσε για να δημιουργηθεί.
Δείτε ακόμα: F1 GP Γαλλίας: Τι είναι αυτές οι μπλε και κόκκινες γραμμές;
Γενικά ο Paul Ricard ήταν ένας επιχειρηματίας με έντονη κοινωνική και καλλιτεχνική δράση. Ήταν ο παραγωγός της πρώτης έγχρωμης γαλλικής ταινίας την δεκαετία του ’50, επί σειρά ετών κάθε χρόνο ένα ποσοστό από τα κέρδη της εταιρείας μετατρέπονταν σε μετοχές και μοιράζονταν στους εργαζόμενους, δημιούργησε το 1966 το Observatoire de la Mer (παρατηρητήριο της θάλασσας) το οποίο στην συνέχεια ονομάστηκε «Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Paul Ricard” με σκοπό να ευαισθητοποιήσει κατά της θαλάσσιας μόλυνσης, διετέλεσα δήμαρχος της πόλης Signes για 8 χρόνια και του άρεσε πολύ η ζωγραφική με την οποία ασχολούνταν όλη του τη ζωή.
Ο Paul Ricard πέθανε το 1997 σε ηλικία 88 ετών. Όταν απεβίωσε η εταιρεία του είχε από χρόνια συγχωνευθεί με την βασική της αντίπαλο, Pernod, δημιουργώντας την Pernod Ricard η οποία ήταν τότε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία αποσταγμένων ποτών (spirits) σε όλο τον κόσμο, ενώ το Ricard pastis πωλούνταν σε 140 χώρες.
Είχες ακούσει ποτέ το ποτό pastis ή την επωνυμία Ricard; Μπορούσες να φανταστείς ότι η ονομασία μιας πίστας της Formula 1 θα προέρχεται από κάποιον που έφτιαχνε ποτά;