F1: Το πρόγραμμα του GP του Αζερμπαϊτζάν – Πού θα δείτε τον αγώνα στο Μπακού

Ο 17ος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της F1 φιλοξενείται στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό είναι το πρόγραμμα του Grand Prix και οι ώρες των κατατακτήριων και του αγώνα στο Μπακού.

  • -
  • -

Το τελευταίο τρίτο της σεζόν ξεκινά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, που σύμφωνα με την ιστορία ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Το όνομα της πόλης στα Αραβικά (Bākuh, Bākūh ή Bākūyā) προέρχεται από το περσικό bād Kūbac, που σημαίνει «ριπή ανέμου». Διοργανώνει Grand Prix της Formula 1 κάθε χρόνο από το 2016 εκτός από το 2020.

Τον πρώτο χρόνο η οργάνωση ονομάστηκε Grand Prix της Ευρώπης, μετέπειτα πήρε το όνομα της χώρας. Φέτος για πρώτη φορά, ο αγώνας διεξάγεται τον Σεπτέμβριο αντί για Απρίλιο ή Ιούνιο που ήταν το σύνηθες και το ίδιο θα συμβεί και του χρόνου με στόχο να επιτευχθεί ένα ημερολόγιο με λιγότερες μετακινήσεις.

baku

Η πίστα έχει μήκος 6.003 μέτρα και περιλαμβάνει 20 στροφές, συνδυάζοντας πολλά τεχνικά κομμάτια με μεγάλες ευθείες. Πρόκειται για ένα circuit δρόμου, με το πλάτος της πίστας να ποικίλλει, πηγαίνοντας από μόλις επτά μέτρα στη στροφή 8 έως αρκετά ευρύ για να χωρέσει τρία μονοθέσια παράλληλα στην κύρια ευθεία.

f1

Η υψηλότερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ποτέ ένα μονοθέσιο της Formula 1 σε επίσημη περίοδο, καταγράφηκε στο Μπακού, όταν ο Valtteri Bottas σημείωσε 378 km/h με τη Williams-Mercedes στις κατατακτήριες δοκιμές το 2016. Οι υψηλές ταχύτητες που επιτυγχάνονται στην κύρια ευθεία δοκιμάζουν τα ελαστικά, ειδικά με την κάθετη δύναμη που παράγουν τα σημερινά μονοθέσιο. Ένα άλλο τμήμα της πίστας, απαιτεί την αντίθετη αεροδυναμική ρύθμιση με υψηλό φορτίο, έτσι οι ομάδες δεν μπορούν να επιλέξουν πολύ χαμηλό επίπεδο κάθετης δύναμης καθώς θα υποφέρουν στο πιο αργό τμήμα της πίστας, όπου θα βασίζονται στο κράτημα που παράγουν τα ελαστικά για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το μονοθέσιο.

baku

Όσον αφορά στη στρατηγική, το Μπακού είναι ένας τυπικός αγώνας με μία στάση στα πιτ με το σκληρότερο ελαστικό να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Αν και μια ματιά στη χάραξη της πίστας μπορεί να οδηγήσει κάποιον να πιστέψει ότι το προσπέρασμα είναι σχετικά απλό, αυτό δεν ισχύει. Δεδομένης της ιεραρχίας των ομάδων φέτος, με τις διαφορές απόδοσης να είναι ελάχιστες, η αποτελεσματικότητα του DRS θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η ικανότητα μιας ομάδας να αντιδρά στο απροσδόκητο σε μια πίστα όπου οι πιθανότητες εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι πολύ υψηλές.

Το ωράριο του GP του Μπακού

Η πρώτη περίοδο των δοκιμών ολοκληρώθηκε στο Μπακού, με τον Max Verstappen να σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο και τους Lewis Hamilton και Sergio Perez να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Δείτε ακόμη: Επίσημο: Η σημαντικότερη μεταγραφή στην F1 - Ο Newey στην Aston Martin

Από το FP1 δεν έλειψε η κόκκινη σημαία, καθώς ο Charles Leclerc προσέκρουσε στις μπαριέρες της στροφής 15. Ο οδηγός της Ferrari δεν έπαθε το παραμικρό, σε αντίθεση με το μονοθέσιο, το οποίο υπέστη αρκετές ζημιές.

baku

Το FP2 θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ενώ αύριο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί το FP3 11:30-12:30. Οι κατατακτήριες έχουν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα στις 15:30-16:30. Όσο για τον αγώνα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, η εκκίνηση θα δοθεί στις 14:00. Όλο το πρόγραμμα μπορείτε να το παρακολουθήσετε τηλεοπτικά από το ANT1 Plus και το F1 TV.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...