Απώλειες 1% του ΑΕΠ από τις μεταφορές
Ο απολογισμός από την Απελευθέρωση των Μεταφορών
- -
- -
Η κυβέρνηση φιλοδοξούσε με την απελευθέρωση των Μεταφορών να αυξήσει τα έσοδα του κράτους αυξάνοντας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και να απαλλαγεί από τη συντεχνία των φορτηγατζήδων μία και καλή. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση; Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (Ο.Φ.Α.Ε.) περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τι επικρατεί στις μεταφορές.
«Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του αυτοκινητιστή απέτυχε παταγωδώς. Οι νέες άδειες που εκδόθηκαν είναι μερικές δεκάδες, αποδεικνύοντας ότι η απελευθέρωση δεν έδωσε την «γιατρειά» στην ελληνική οικονομία που πολλοί επώνυμοι διατυμπάνιζαν.
Η ΟΦΑΕ ποτέ δεν ήταν αντίθετη στην απελευθέρωση, αλλά τόνιζε και τονίζει πως αυτή προκειμένου να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να γίνει με πρόγραμμα, στόχευση και πάνω από όλα με κανόνες. Δυστυχώς η Πολιτεία πίστεψε ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να πετύχει μόνο με ένα νομοσχέδιο και πολλές υπουργικές υπογραφές. Ας δούμε ποια είναι η εικόνα των μεταφορών, τρία χρόνια μετά την άρση των περιορισμών.
- Πάνω από το 60% των μεταφορών πραγματοποιούνται από ξένους μεταφορείς ή από Έλληνες μεταφορείς που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλη χώρα (Βουλγαρία, Γερμανία, Κύπρο κλπ).
- Από αυτές τις μεταφορές το 80% είναι παράνομες, δηλαδή δεν έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για μεταφορά, δεν πληρούν τα οχήματα τους κανόνες ασφαλείας, δεν διαθέτουν ασφάλεια, δεν έχουν ασφαλισμένους οδηγούς κλπ.
- Η ελληνική οικονομία χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την παράνομη μεταφορά. Με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς η απώλεια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη απώλεια στο ΑΕΠ είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αυτές είναι οι άμεσες οικονομικές συνέπειες. Αν βέβαια υπολογίσει κανείς και τις έμμεσες η απώλεια μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ το 1% του ΑΕΠ.
- Η ανεργία στον κλάδο έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Πάνω από το 60% των αυτοκινητιστών είτε έχει αποσυρθεί, είτε υποαπασχολείται.
- Ακόμη και αυτοί που έχουν σήμερα «εργασία», δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ακόμη και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Η Πολιτεία εφόσον το ήθελε θα μπορούσε άνετα να συμβάλει αν όχι στην πάταξη, τουλάχιστον στον δραστικό περιορισμό της παράνομης μεταφοράς. Να σημειωθεί ότι μετά από έντονες πιέσεις της ΟΦΑΕ, πέρυσι κλιμάκιο του ΣΔΟΕ πραγματοποίησε ελέγχους σε ένα μόνο συνοριακό τελωνείο και για λίγες μόνο ώρες και τα αποτελέσματα προκαλούν θλίψη, αφού σε όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων φορολογικών και όχι μόνο.
Οι προτάσεις της είναι συγκεκριμένες.
- Να επανδρωθούν τα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου με σύγχρονο εξοπλισμό, με Βαν, με ηλεκτρονικά μέσα διασταυρώσεων στοιχείων εμπορευμάτων και μεταφορέα και περισσότερο στις εισόδους και εξόδους της χώρας μας όπου περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός προσωπικού αλλά και των ελέγχων για παράνομες μεταφορές και παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων, που θα φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και για τον κλάδο, και για τους εργαζόμενους, αλλά και για την εθνική οικονομία.
- Ιδιαίτερα τα χερσαία σύνορά μας στον Προμαχώνα, τους Ευζώνους, το Ορμένιο, τους Κήπους, την Κρυσταλλοπηγή, την Κακαβιά, την Δοϊράνη και τη Νίκη και επιπλέον κλιμάκια στους παρακαμπτήριους του εθνικού δικτύου που είναι γεμάτοι από Τουρκικά, Μολδαβίας, FYROM, Αλβανικά, Σερβικά, Ουκρανικά και Ρωσικά καθώς και στα τρία λιμάνια μας, Πάτρας, Κορίνθου και Ηγουμενίτσας να είναι επανδρωμένοι με τελωνειακό υπάλληλο, υπάλληλο του τμήματος Συγκοινωνιών, υπάλληλο της επιθεώρησης εργασίας ή υπάλληλο του Ο.Α.Ε.Δ. υπάλληλο ιατρό για κρέατα κλπ καθώς και εκπρόσωπο των αυτοκινητιστών γιατί σήμερα μεγάλος αριθμός ελλήνων οδηγών εργάζεται σε οχήματα ταξινομημένα σε Βουλγαρία, Κύπρο και Γερμανία τα περισσότερα ελληνικών συμφερόντων.
- Επίσης, σημειώνει ότι ένα ακόμη μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σχεδόν σε όλες τις χώρες, φέρνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα για την ασφάλεια, για την οικονομία και για την ισονομία, αλλά δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, είναι η επί τόπου είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις μεταφοράς και του Κ.Ο.Κ. και αφού αποκατασταθεί η παράβαση.
Η ΟΦΑΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάει να γίνουν επιτέλους αποτελεσματικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας ή τουλάχιστον στα κυριότερα από αυτά. Πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να πάψει να είναι και να θεωρείται από πολλούς ξένους ξέφραγο αμπέλι, γιατί γνωρίζουν ότι και παράβαση μεταφοράς ή του ΚΟΚ να έχουν, δεν υπάρχει επίσημα ποινή αλλά αδιαφορία. Η ΟΦΑΕ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πλέον αναμένει πράξεις από την Πολιτεία. Επίσης ενδεικτικά κάποια από τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι:
- Ασφάλιστρα: Στην Ελλάδα η αγορά ασφάλισης των οχημάτων βαρέως τύπου και μόνο διεθνών μεταφορών, λειτουργεί ουσιαστικά με όλα τα χαρακτηριστικά του καρτέλ. Οι τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι αυτοκινητιστές, σε σχέση με αυτές που καταβάλλουν οι ξένοι συνάδελφοί τους, είναι σε πολλές περιπτώσεις έως και οκταπλάσιες. Η ΟΦΑΕ ζητάει να δοθεί η δυνατότητα να ασφαλίζονται τα οχήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, ώστε να «σπάσει» το καρτέλ.
- Ναύλοι: Οι ναύλοι που καλούνται να καταβάλλουν οι έλληνες αυτοκινητιστές στην γραμμή Ελλάδα – Ιταλία, είτε από την Πάτρα, είτε από Κόρινθο, είτε από την Ηγουμενίτσα, είναι υπερδιπλάσιοι, από αυτούς που πληρώνουν οι ξένοι συνάδελφοι.»
Ελπίζουμε οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και Μεταφορών να έχουν πειστικές απαντήσεις στις θέσεις της ΟΦΑΕ. Τουλάχιστον ο Ευρωπαϊστής κ. Χατζηδάκης, ως μετρ των «απελευθερώσεων» επαγγελματικών κλάδων, οφείλει να αναδείξει τα αποτελέσματα της πολιτικής του και να μας ενημερώσει τρία χρόνια μετά για τι επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία των επιλογών του.