Υπόμνημα για την Οδική Ασφάλεια

Στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) απέστειλε σχετικό υπόμνημα προς το προεδρείο.

  • -
  • -

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κατά το έτος 2012, 28.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ευρωπαϊκούς δρόμους, με τεράστιο κοινωνικό, αλλά και οικονομικό κόστος, το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Προϊόντος, το οποίο ισοδυναμεί με 250 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελληνική Προεδρία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη σημαντική απόδοση της επένδυσης στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και να δώσει προτεραιότητα σε μέτρα που θα σώσουν ζωές στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο συνέβαλλε στη σύνταξη της Έκθεσης, ευελπιστεί ότι η ελληνική Προεδρία θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία να δοθεί επιτέλους και στη χώρα μας προτεραιότητα στα θέματα οδικής ασφάλειας, τα οποία επιδεινώνονται αλλά και επιδεινώνουν την οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την οδική ασφάλεια για την περίοδο 2011-2020 εναπόκειται στην Ελληνική Προεδρία να συνεργαστεί με τις Χώρες Μέλη, την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υλοποίηση βασικών θεμάτων του πλαισίου της εν λόγω πολιτικής που συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο του προγραμματισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα των υποδομών αλλά και την πρόταση για αναθεώρηση της Οδηγίας του 2008 για την «Ασφάλεια των Υποδομών», ενώ θα προταθεί η επέκτασή της και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Στην ατζέντα θα περιληφθεί το θέμα των τεχνολογιών στα οχήματα με την εγκατάσταση Ευέλικτων Συστημάτων Υποβοήθησης και Συστημάτων Οριοθέτησης Ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance-ISA και Speed Limiters-SL αντίστοιχα) και Ακινητοποίησης Οχημάτων, στις περιπτώσεις, όπου ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ (Alcohol Interlocks). Μεγάλης σημασίας είναι τα Ευέλικτα Συστήματα Μετακίνησης (Intelligent Transport Systems) που αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική χρήση των ISA. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του οδικού δικτύου και την απεικόνιση των ορίων ταχύτητας για όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα τα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι πολλά, καθώς το 2012 έχασαν τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους 1.027 άνθρωποι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 18.150 από το 2001. Το 2013 υπήρξε ελαφρά μείωση με 927 νεκρούς, γεγονός στο οποίο συμβάλλει και η βαθιά οικονομική κρίση, καθώς τα χιλιόμετρα που διανύονται είναι σαφώς μειωμένα. Βάσει των στοιχείων, η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση σε νεκρούς από τροχαία μεταξύ των 28 χωρών της Ευρώπης και στην 1η θέση στην Ευρώπη των 15, με 91 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού όταν ο μέσος όρος για την ΕΕ είναι 56. Για την Ελλάδα το ETSC επισημαίνει τις προτεραιότητες για τη γενική πολιτική οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση της συμπεριφοράς του οδηγού και της βελτίωσης των υποδομών στο υπεραστικό και το αστικό οδικό δίκτυο ενώ αναφέρεται στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής και της ενίσχυσης της ασφαλούς οδήγησης μέσω εκπαίδευσης των οδηγών σε εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για την οδική ασφάλεια.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...