Υπόθεση Volkswagen: το "ρεζουμέ" μέχρι σήμερα

Πως αποκαλύφθηκε το παράνομο λογισμικό χειραγώγησης των ρύπων, ποια μοντέλα το έχουν, τι αντιδράσεις υπήρξαν και τι πρόκειται να γίνει

  • -
  • -

Και ενώ στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης παρουσιάζονταν σε πανηγυρικό κλίμα τα νέα Volkswagen Tiguan και Audi A4, στα κεντρικά του ομίλου Volkswagen έχει ξεσπάσει σκάνδαλο μεγατόνων. Ο λόγος φυσικά για το λογισμικό “χειραγώγησης” των ελέγχων στις εκπομπές ρύπων σε κινητήρες diesel. Σκάνδαλο που πιθανότατα θα βάλει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της VW, αλλά ίσως να σημάνει ακόμη και το τέλος των κινητήρων diesel. Ένα είναι σίγουρο: ο κόσμος του αυτοκινήτου θα είναι πολύ διαφορετικός σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όπου ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα μοντέλα της VW με 2λιτρο diesel κινητήρα έχουν εγκατεστημένο ένα λογισμικό το οποίο σε περίπτωση ελέγχου μειώνει αυτόματα τις εκπομπές ρύπων, ενώ όταν τα ίδια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους οι ρύποι φτάνουν έως και 40 φορές περισσότερο από την επίσημη εργοστασιακή τιμή. Το επίμαχο λογισμικό ανακαλύφθηκε σε έρευνα του EPA, ύστερα από μετρήσεις του International Council on Clean Transportation (ICCT) που έδειξαν πως τα οχήματα της Volkswagen έχουν πολύ υψηλότερους ρύπους στις δοκιμές οδήγησης συγκριτικά με τις εργαστηριακές δοκιμές (εν στάσει). Η ειρωνεία στην υπόθεση είναι πως οι μετρήσεις αυτές δεν έγιναν επί τούτου για να αποδείξουν κάτι το μεμπτό στα οχήματα της VW, αλλά είχαν σκοπό να αποδείξουν πως το πετρέλαιο είναι καθαρό καύσιμο!

Το πρόστιμο από τον ΕΡΑ θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ! Σε αυτά φυσικά δεν υπολογίζονται οικονομικές απαιτήσεις που θα προκύψουν από ιδιώτες/ ιδιοκτήτες των εκατομμυρίων αυτοκινήτων με το παράνομο λογισμικό. Ήδη στα ΗΠΑ ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών έχει κινηθεί νομικά εις βάρος της VW AG κατηγορώντας την για «δόλια απόκρυψη, ψευδή διαφήμιση και παραβίαση των νόμων που άπτονται των δικαιωμάτων των καταναλωτών».

Πως όμως φτάσαμε ως εδώ και τι μέλλει γενέσθαι;

 

Το ιστορικό

18/9/2015

Ο Οργανισμός Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) ανακοίνωσε πως ο όμιλος Volkswagen είναι υπόλογος καθώς από το 2009 έως και το 2015 έχει πωλήσει 482.000 μοντέλα Volkswagen και Audi στις ΗΠΑ με κινητήρα diesel της σειράς ΕΑ 189 που διαθέτει λογισμικό το οποίο παραπλανά τους επίσημους ελέγχους ρύπων και δείχνει τα οχήματα λιγότερο ρυπογόνα από ότι είναι στην πραγματικότητα.

20/9/2015

Η Volkswagen AG, δια στόματος του CEO Martin Winterkorn παραδέχεται την ύπαρξη του παράνομου λογισμικού στους κινητήρες TDI της σειράς ΕΑ 189 και ζητά επίσημα συγνώμη, διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει τα πάντα για να διαλευκανθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατό.

22/9/2015

Οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε βάρος της Volkswagen, σχετικά με τη χειραγώγηση στις εκπομπές ρύπων σε περίπου 500.000 πετρελαιοκίνητων οχημάτων που πούλησε στις ΗΠΑ.

23/9/2015

Ο CΕΟ της VW, Martin Winterkorn παραιτείται δηλώνοντας: «Από τη θέση του CEO αναλαμβάνω την ευθύνη για τις παρατυπίες που εντοπίστηκαν στους κινητήρες diesel και ζήτησα από το διοικητικό συμβούλιο να αποδεχθεί την απόφασή μου να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου του Volkswagen Group. Η ενέργεια μου αυτή είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και το κάνω χωρίς να έχω καμία εμπλοκή ή να έκανα κάτι λάθος».

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) με επίσημη ανακοίνωσή του τονίζει πως η υπόθεση αφορά τη συγκεκριμένη εταιρία (VW) και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία. Στις ΗΠΑ, ο ΕΡΑ ξεκινά ελέγχους και για τον 3λιτρο V6 diesel του group Volkswagen που φορούν μοντέλα της VW, της Audi και της Porsche.

24/9/2015

Η BMW με επίσημη ανακοίνωση της αρνείται ότι έχει εγκατεστημένα «ειδικά» λογισμικά στα αυτοκίνητά της. Η ανακοίνωση έρχεται μετά από δημοσίευμα του γερμανικού Auto Bild που αναφέρει πως μια Χ3 xDrive 20d δεν καλύπτει τις νόρμες Euro6, σύμφωνα με μετρήσεις του International Council on Clean Transportation (ICCT).

25/9/2015

To διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen AG επέλεξε τον Matthias Muller για τη θέση του CEO, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Porsche.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη μέλη να διεξάγουν ελέγχους σε εθνικό επίπεδο για να διαπιστωθεί πόσα οχήματα είναι εφοδιασμένα με παράνομο λογισμικό.

28/9/2015

Οι εισαγγελείς στη Γερμανία επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του πρώην CEO της Volkswagen, Martin Winterkorn, για την υπόθεση παράνομης χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

29/9/2015

Η Επιτροπή Dow Jones Sustainability Index ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αφαιρέσει την Volkswagen από τους δείκτες DJSI World, DJSI Europe και όλους τους δείκτες DJSI.

 

Τι ακριβώς κάνει το επίμαχο λογισμικό;

Πρόκειται για ένα κρυφό αλγόριθμο στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλο) του οχήματος που αντιλαμβάνεται πότε το όχημα περνάει επίσημο έλεγχο ρύπων και προσαρμόζει τη λειτουργία του κινητήρα σε ειδικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εκπεμπόμενοι ρύποι, πολύ χαμηλότερα από τις κανονικές τιμές που εκπέμπει το αυτοκίνητο όταν οδηγείται κανονικά στο δρόμο. Το λογισμικό λαμβάνει δεδομένα μέσω των αισθητήρων του αμαξώματος που αφορούν τη θέση του τιμονιού, την ταχύτητα κίνησης, τη λειτουργία του κινητήρα και τη βαρομετρική πίεση στον περιβάλλοντα χώρο. Όταν τα δεδομένα δείχνουν πως τα αυτοκίνητο υποβάλλεται σε εργαστηριακή δοκιμή μέτρησης ρύπων, τότε ενεργοποιείται ειδικό πρόγραμμα που δίνει πολύ χαμηλότερες μετρήσεις από τις κανονικές.

 

Πόσα αυτοκίνητα έχουν το παράνομο λογισμικό;

Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο όμιλος Volkswagen, περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως διαθέτουν το λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα στους ελέγχους των εκπεμπόμενων ρύπων εκ των οποίων:

  • 5 εκατομμύρια Volkswagen (π.χ. Golf 6ης γενιάς, Passat 7ης γενιάς και Tiguan 1ης γενιάς).
  • 2,1 εκατομμύρια Audi (1,45 εκατ. στη δυτική Ευρώπη, 577.000 στη Γερμανία και σχεδόν 13.000 στις Η.Π.Α. Πρόκειται για τα μοντέλα Α1, Α3, Α4, Α5, Α6, ΤΤ, Q3 και Q5).
  • 1,2 εκατομμύρια Skoda
  • 700.000 Seat
  • 1,8 εκατομμμύρια επαγγελματικά

Ενδεχομένως να υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση και από την Porsche. Η VW παραδέχτηκε πως δεν είναι μόνο ο 2λιτρος TDI που χρησιμοποιεί το παράνομο λογισμικό, κάτι που βάζει στο κάδρο της υπόθεσης και τον 1.6 TDI. Όπως πάντως διαβεβαίωσε η γερμανική εταιρία, όλα τα καινούργια μοντέλα της καλύπτουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές EU6.

 

Οι αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ένωση Γαλλικών Αυτοκινητοβιομηχανιών (CCFA) που ζήτησε να γίνουν έλεγχοι στην Ευρώπη για να μην υπάρχουν υπόνοιες ή υποψίες πως τα γαλλικά μοντέλα δεν πληρούν τις επίσημες προδιαγραφές ρύπων. Το γαλλικό Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα ελέγξει 100 τυχαία επιλεγμένα diesel αυτοκίνητα της γαλλικής αγοράς για τους ρύπους που εκπέμπουν στην κανονική οδήγηση. Η Ελβετία αποφάσισε να απαγορεύσει μέχρι νεωτέρας τις εισαγωγές αυτοκινήτων του ομίλου VW, ενώ στο Βέλγιο θα γίνουν έλεγχοι στα ήδη πωληθέντα ή ταξινομημένα οχήματα. Έρευνα για τα αλλοιωμένα στοιχεία που αφορούν τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα της Volkswagen άρχισε και ο εισαγγελέας του Τορίνο, στην Ιταλία, ενώ στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat (θυγατρική της Volkswagen) να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα diesel που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους. Η Seat αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις πωλήσεις και τις παραδόσεις όλων των νέων οχημάτων της με κινητήρα ντίζελ EA189.

 

Τι γίνεται στην Ελλάδα;

Όπως μας ενημέρωσαν από την ελληνική αντιπροσωπεία της Volkswagen και της Audi, δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα και ποια μοντέλα που έχουν πωληθεί στη χώρα μας διαθέτουν το επίμαχο λογισμικό, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ενέργεια από τις ελληνικές Αρχές (δεν θα ήταν έκπληξη για το GOCAR αν μαθαίναμε πως οι Αρχές δεν έχουν καν γνώση του θέματος!). Όσο για τα δημοσιεύματα που ήθελαν την Ελληνίδα Άννα Στεφανοπούλου να είναι αυτή που ξεσκέπασε την απάτη της Volkswagen για να κάνει... κακό στην χώρα που "γονάτισε" την Ελλάδα, απλώς δείχνουν το κάκιστο επίπεδο δημοσιογραφίας στη χώρα μας...

Η κυρία Στεφανοπούλου δήλωσε δημόσια ότι δεν είχε καμία σχέση με την ανάλυση του κινητήρα:

"Statement regarding VW issue in September 2015

I was not involved in the research or data analysis that exposed the VW issue as some Greek language articles and blogs stated.

The data analysis for the VW emissions was done in West Virginia University’s Center for Alternative Fuels Engines and Emissions."

 

Οι εξελίξεις στη Γερμανία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή της VW σημείωσε αμέσως κατακόρυφη πτώση, ενώ το γερμανικό υπουργείο μεταφορών ανακοίνωσε πως θα γίνουν έρευνες όχι μόνο στα μοντέλα της VW αλλά και σε εκείνα άλλων Γερμανών κατασκευαστών.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel γνώριζε από τον Ιούλιο ότι η Volkswagen χειραγωγούσε τα αποτελέσματα των εκπομπών ρύπων CO2 με παράνομο λογισμικό. Συγκεκριμένα, ο Oliver Krischer, μέλος από κόμμα της αντιπολίτευσης και επικεφαλής των «Πράσινων» ανέφερε ότι η «κυβέρνηση της Merkel ήταν πολύ καλά ενημερωμένη για το θέμα». Ενδεικτική της κρισιμότητας είναι και η δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν που ανέφερε πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα και οι συνέπειες από το σκάνδαλο είναι ικανές να φανούν στην οικονομία της χώρας.

Οι Γερμανικές Αρχές έδωσαν διορία στη Volkswagen μέχρι τις 7 Οκτωβρίου προκειμένου να εξηγήσει με ποιον τρόπο σχεδιάζει να εφαρμόσει τα εθνικά περιβαλλοντικά πρότυπα στα αυτοκίνητα diesel που κατασκευάζει. Αν η αυτοκινητοβιομηχανία δεν δώσει εξηγήσεις μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία μεταφορών προειδοποιεί ότι μπορεί να αναστείλει τις άδειες που χορηγεί σε όλα τα «ύποπτα» μοντέλα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία τους στους γερμανικούς δρόμους.

Ο Γερμανικός Τύπος είναι ιδιαίτερα επικριτικός και προχωρά σε συνεχείς αποκαλύψεις. Η κυριακάτικη Bild αποκάλυψε πως η Robert Bosch GmbH, η οποία εξέλιξε το επίμαχο λογισμικό, είχε προειδοποιήσει τη VW από το 2007 ότι αυτό προορίζεται μόνο για δοκιμές, επισημαίνοντας ότι η τοποθέτησή του σε οχήματα είναι παράνομη. Ακόμη πιο ακραίο, το περιοδικό Spiegel αναπαριστά την κηδεία ενός Beetle στο εξώφυλλο του, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει από το 2017 στο 2021 την εφαρμογή της νέας μεθόδου ελέγχου των ρύπων αυτοκινήτων, όπως αυτή έχει αποφασιστεί από την ΕΕ.

 

Οι κινήσεις της Volkswagen

Μετά την καρατόμηση του Martin Winterkorn, την πόρτα εξόδου είδαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της VW με το Εποπτικό Συμβούλιο του ομίλου να ρίχνει εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη σε τεχνικούς και μηχανικούς της εταιρίας. Ο γερμανικός όμιλος διόρισε την Jones Day, ένα δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ, να διενεργήσει έρευνα σχετικά με το πώς συνέβη η εξαπάτηση στους ελέγχους εκπομπών ρύπων. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε εσωτερική έρευνα με σκοπό να πέσει φως στην υπόθεση όσο πιο γρήγορα γίνεται, ενώ ψάχνει να βρει μια τεχνική λύση που θα επαναφέρει σύντομα την εμπιστοσύνη στις Αρχές, τους πελάτες και τους συνεργάτες. Όπως δήλωσε ο νέος CEO, Matthias Muller απευθυνόμενος σε κορυφαία στελέχη της VW, η εταιρία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της, προσθέτοντας: "Μαζί θέλω να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Volkswagen αξίζει την εμπιστοσύνη του".
Σύντομα αναμένεται να υπάρξει παγκόσμια ανάκληση για όλα τα επηρεαζόμενα οχήματα προκειμένου να επαναπρογραμματιστεί η μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το VW Group έχει προϋπολογίσει περί τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση της υπόθεσης και την αποκατάσταση των οχημάτων με το παράνομο λογισμικό.

 

Περιμένουμε τα σχόλια και τις απορίες σας για την υπόθεση Volkswagen παρακάτω.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...