Υπόθεση VW Diesel: οι τελευταίες εξελίξεις

Ποια αυτοκίνητα επηρεάζονται; Τι γίνεται στην Ελλάδα; Πότε θα αρχίσει η ανάκληση; Ποιοι έχουν τελικά την ευθύνη;

  • -
  • -

Οι εξελίξεις στην υπόθεση με το παράνομο λογισμικό σε κινητήρες diesel του γκρουπ Volkswagen είναι συνεχείς. Θυμίζουμε πως το επίμαχο λογισμικό αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ από το Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος και αποδείχτηκε πως παραπλανεί τους ελέγχους ρύπων, επηρεάζοντας σημαντικά τα αποτελέσματα. Η VW παραδέχτηκε πως περίπου 11 εκατομμύρια οχήματά της διαθέτουν το συγκεκριμένο λογισμικό. Από τότε, η μετοχική της αξία της καταβαραθρώθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος Martin Winterkorn αναγκάστηκε να παραιτηθεί και άρχισαν οι αγωγές για αποζημίωση.

 

Δείτε εδώ το ιστορικό της υπόθεσης Volkswagen Diesel

 

Όπως δήλωσε ο νέος CEO της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Matthias Muller, η διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων diesel που διαθέτουν το παράνομο λογισμικό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και αν όλα πάνε καλά θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Εντωμεταξύ, οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές έκαναν έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ και σε άλλες περιοχές, προκειμένου να βρεθούν περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπής των ρύπων.

 

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ;

Το επίμαχο λογισμικό διαθέτουν κινητήρες diesel της σειράς ΕΑ 189. Αν είστε κάτοχος πετρελαιοκίνητου Volkswagen, Audi, Seat ή Skoda, δείτε εδώ αν το αυτοκίνητό σας έχει το παράνομο λογισμικό.

Μέχρι στιγμής, σίγουρο είναι πως το λογισμικό υπάρχει στους 2λιτρους κινητήρες TDI. Σύμφωνα με την Continental, το software που η ίδια έχει εξελίξει για τους 1.6 TDI δεν περιλαμβάνει κανένα παράνομο λογισμικό που να ξεγελά τους ελέγχους εκπομπών ρύπων, προσθέτοντας πως η VW είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό και την πιστοποίηση του software. Γερμανικά δημοσιεύματα ωστόσο θέλουν στην υπόθεση να εμπλέκονται και οι κινητήρες 1.6 TDI και  1.2 TDI. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρίας πάντως, το επίμαχο λογισμικό έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια οχήματα diesel σε όλο τον κόσμο αλλά στην πλειονότητά τους ήταν ανενεργό.

 

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ;

Στα περισσότερα από τα εμπλεκόμενα οχήματα θα γίνει επαναπρογραμματισμός του εγκεφάλου, αλλά για ορισμένα θα χρειασθούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, η επίλυση του προβλήματος στους 1.6 TDI έχει μεγαλύτερο κόστος συγκριτικά με τους 2.0 TDI φτάνοντας τα 300 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Και αυτό επειδή εκτός από επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου χρειάζεται και αντικατάσταση των ακροφυσίων στα μπεκ ψεκασμού. Άλλα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εγκατάσταση συστήματος ουρίας (adblue) σε κάποιες περιπτώσεις.

 

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Mε επίσημη ανακοίνωσή της, η ελληνική αντιπροσωπεία Kosmocar ΑΕ μας ενημέρωσε πως από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 Επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882 Επαγγελματικά οχήματα Volkswagen, που είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες του τύπου EA 189. Τα αυτοκίνητα παραμένουν σε κάθε περίπτωση τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση.

Εντωμεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες με τα οχήματα που τέθηκαν σε κυκλοφορία και έχουν το εν λόγω λογισμικό. Η έρευνα έχει ανατεθεί στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη και Γιώργο Καλούδη.

Το ECOCITY από την πλευρά του εξετάζει την υπόθεση τονίζοντας ότι η ανάκληση του λογισμικού δεν λύνει το πρόβλημα της ζημιάς που έγινε ήδη στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων από τον εισπνεόμενο αέρα των περιοχών που κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα οχήματα. Συμπληρώνει δε πως είναι απαραίτητο να εξεταστεί η άσκηση επιβολής των σχετικών κυρώσεων που προβλέπουν η Ευρωπαϊκή Οδηγία και η Ελληνική νομοθεσία.

 

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η VOLKSWAGEN ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;

Οι πόροι που θα χρειαστούν για τη διαχείριση της υπόθεσης θα προέρθουν από ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών που θα προβλέπει την αναβολή επενδύσεων σε υποδομές και εξοπλισμό, την αναθεώρηση του προϊοντικού σχεδιασμού (π.χ. η παραγωγή πολυτελών μοντέλων), καθώς και την επανεξέταση αθλητικών χορηγιών. Όπως παραδέχτηκε ο Muller, η VW θα χρειαστεί να μειώσει προσωπικό και να γίνει πιο συγκεντρωτική, ενώ θα αξιολογηθεί αυστηρά το πόσο συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του ομίλου κάθε μοντέλο και μάρκα ξεχωριστά. Πάντως, στελέχη της αγοράς αντασφαλειών λένε πως μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα υποχρεωθεί να δώσει η VW, θα το πάρει από ασφαλιστικές εταιρίες και αντασφαλιστές, ως αποζημιώσεις για ευθύνες των στελεχών της.

 

ΠΟΙΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ;

Αναφερόμενος στα πρόσωπα που φέρουν την ευθύνη για το παράνομο λογισμικό, ο Muller δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν ανήκουν στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά πρόκειται για κάποια στελέχη του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ανάμεσά τους τρεις υπεύθυνοι σε διάφορες χρονικές περιόδους για την εξέλιξη των κινητήρων. Τα στελέχη αυτά έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα εν αναμονή του αποτελέσματος της εσωτερικής έρευνας, ενώ άλλοι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Τέλος, ο νέος CEO εκτιμά πως ο προκάτοχός του, Martin Winterkorn δεν γνώριζε για το παράνομο λογισμικό.

 

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕ

Η Κομισιόν όμως γνώριζε για το σκάνδαλο Volkswagen εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια αλλά δεν ήθελε να θίξει τα συμφέροντα των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που είναι η ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας, όπως υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM. Μην ξεχνάμε ότι με κύκλο εργασιών 200 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 και με 600.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο, η Volkswagen είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Γερμανίας. Ο κ. Χρυσόγονος εκτιμά ότι μπορεί να μην υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία, αλλά υπήρχαν καταγγελίες και ενδείξεις που δικαιολογούσαν σχετική έρευνα.

 

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Θυμίζουμε πως το παράνομο λογισμικό φορούν οι κινητήρες diesel τύπου ΕΑ189. Το πρόβλημα αφορά αποκλειστικά τους ρύπους και δεν επηρεάζει την ασφάλεια ή την οδηγησιμότητα των αυτοκινήτων. Η ανάκληση των οχημάτων που διαθέτουν το επίμαχο λογισμικό θα ξεκινήσει μάλλον τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ολόκληρο το 2016. Το κόστος που σχετίζεται με την τροποποίηση του αυτοκινήτου θα το αναλάβει πλήρως η εταιρία, η οποία άλλωστε έχει και την ευθύνη.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...