Το τέλος της ασφάλισης αυτοκινήτου;

«Στην εποχή των αυτόνομων οχημάτων, η οδήγηση μπορεί να γίνει παράνομη» δήλωσε πρόσφατα ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla, και αυτή η εποχή έχει σχεδόν φτάσει

  • -
  • -

Ήδη από το 2015, το 50% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην παγκόσμια αγορά είχαν κάποιο είδος αυτόνομης τεχνολογίας, όπως αυτόματο παρκάρισμα και αυτόματο φρενάρισμα. Εταιρίες όπως η Tesla, η Google και η Nissan έχουν δημιουργήσει αυτοκίνητα που επιτρέπουν στους οδηγούς να σηκώσουν τα χέρια από το τιμόνι στις εθνικές οδούς.

Η τεχνολογία είναι εδώ και κάνει τεράστια άλματα. Μια πρόσφατη έρευνα του Business Insider εκτιμά ότι μέχρι το 2020 οι Η.Π.Α. θα έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια αυτόνομα οχήματα σε κυκλοφορία.

Το μέλλον της αυτοκίνησης φυσικά προβληματίζει πολύ την ασφαλιστική αγορά. Εάν ο οδηγός δεν ευθύνεται για την οδήγηση, γιατί να ευθύνεται σε περίπτωση ατυχήματος;

Εάν οι ασφαλιστικές εταιρίες αυτοκινήτων δεν ασφαλίζουν πλέον αυτοκίνητα, τι θα απογίνουν; Προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Και εάν ναι, πόσες και ποιες θα επιζήσουν;

Η Αστική Ευθύνη προς Τρίτους, η μοναδική κάλυψη που απαιτείται από το νόμο και η πιο ακριβή, θεωρητικά θα καλύπτεται πλέον από τους κατασκευαστές και όχι από τους οδηγούς/ κατόχους των αυτοκινήτων και άρα αφαιρείται από την εξίσωση της ασφαλιστικής κάλυψης.

Εάν υπολογίσουμε ότι το 90% των ατυχημάτων οφείλονται σε λάθος χειρισμό του οδηγού (ενώ μόνο το 10% των περιπτώσεων οφείλεται σε μηχανική βλάβη), η αφαίρεση της Αστικής Ευθύνης  είναι εξαιρετικό νέο για τους οδηγούς, γιατί το μέσο ασφάλιστρο θα μειωθεί δραματικά. Μία πρόβλεψη είναι ότι το μέσο συμβόλαιο, από €250, θα κυμαίνεται σε λίγα χρόνια στα €60.

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα αλλάξουν ριζικά και τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών, οι οποίες πλέον εκτός από τις υπάρχουσες σημαντικές προαιρετικές καλύψεις (κλοπής, θραύσης κλπ) θα παρέχουν και νέες υπηρεσίες, όπως πχ, ασφάλιση κατά των διαδικτυακών επιθέσεων ή/ και τυχόν λογισμικών βλαβών.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και την αλλαγή στη δομή των εταιριών. Θα πρέπει να γίνουν πιο τεχνολογικές και πιο εξειδικευμένες. Μόνο οι εταιρίες που έχουν επενδύσει πολύ στην τεχνολογία και έχουν χαμηλά λειτουργικά έξοδα θα επιβιώσουν, γιατί μόνο αυτές θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τις εταιρίες τεχνολογίας που έχουν ξεκινήσει ήδη να μπαίνουν στην αγορά της ασφάλισης. Οι παραδοσιακές εταιρίες δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και όσες το προσπαθήσουν θα πρέπει να κάνουν τεράστιες αλλαγές. Το μέλλον δε φαίνεται να έχει χώρο για τόσους διαμεσολαβητές και ασφαλιστικούς πράκτορες.

Οι παραπάνω εξελίξεις δε σημαίνουν το τέλος της ασφάλισης αλλά το τέλος της ασφάλισης όπως την ξέρουμε (ατυχήσατε). Μαζί με την εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων θα εξελιχθεί και ο ρόλος της. Όσο οι καταναλωτές αγοράζουν αυτοκίνητα, θα θέλουν και να τα προστατεύουν.

Εάν ο Elon Musk έχει δίκιο – και μάλλον έχει – πολύ σύντομα τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα είναι τα μόνα αυτοκίνητα και η ασφάλιση αυτοκινήτου θα αλλάξει μία και καλή.

 

Το κείμενο υπογράφουν οι Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής, συν-ιδρυτές της Hellas Direct, αναδημοσιεύεται από το DEASY

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...