Το Twingo έγινε μουσειακό έκθεμα!
Το γαλλικό μικρό έγραψε ιστορία στην Αυστραλία και κέρδισε επάξια μία θέση στο Εθνικό Μουσείο της χώρας
- -
- -
«Το Twingo είναι σαν ένα μπούμερανγκ: όσο μακριά και αν το στείλεις, επιστρέφει πάντα», έγραφε μία διαφήμιση της Renault στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το λογοπαίγνιο κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν, καθώς το αυτοκίνητο πόλης της Renault διέσχισε σχεδόν ολόκληρη την Αυστραλία, φθάνοντας σε σημεία όπου μόνο κλασσικά 4x4 είχαν προσεγγίσει, όπως τη χερσόνησο Cape York, το βορειότερο σημείο της αχανούς χώρας.
Πώς όμως βρέθηκε το Twingo τόσο μακριά από την Ευρώπη; Το οφείλει στο Γάλλο δημοσιογράφο Jean Dulon, ο οποίος ζήτησε από τη Renault να του διαθέσει ένα. «Ήθελα να δημιουργήσω μία μονομαχία ανάμεσα σε κάτι τόσο μικρό, όπως το Twingo, και κάτι τόσο μεγάλο, όπως η Αυστραλία», θυμάται ο ίδιος. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ δηλαδή.
Ο Dulon διένυσε 25.000 km, εκ των οποίων τα 8.000 εκτός δρόμου, χωρίς GPS και όχημα υποστήριξης. Πριν επιστρέψει με το Twingo στη Γαλλία, ζήτησε από δύο διάσημους Αυστραλούς να αποτυπώσουν με τη ζωγραφική τους πάνω στο αμάξωμα όσα είχε βιώσει το αυτοκίνητο της Renault. Ο ένας εκ των δύο ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας ένδυσης «Balarinji», η οποία έδωσε το όνομά της στο συγκεκριμένο Twingo.
Το Twingo δεν σταμάτησε να γράφει χιλιόμετρα πίσω στη Γαλλία, με το κοντέρ να φθάνει τα 250.000 km. Όμως στην Αυστραλία δεν έπαψαν ποτέ να το θεωρούν εθνικό θησαυρό, πετυχαίνοντας πρόσφατα να επιστρέψει και να μείνει για πάντα στο Μουσείο της πρωτεύουσας Καμπέρα.