Ταξί Vs Uber: Ποιος θα επικρατήσει στην Ελλάδα;

Νέα δεδομένα στις μεταφορές αναμένεται να φέρει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο

  • -
  • -

Να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στις αστικές μετακινήσεις με μισθωμένα οχήματα θα επιχειρήσει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση, καταθέτοντας στη Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών. Μεγάλο «αγκάθι» είναι η μίσθωση ιδιωτικών οχημάτων μέσω εφαρμογών όπως αυτές της Uber, που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί.

Η θέση του Υπουργού Μεταφορών

Με πρόσφατες δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών τόνισε το νομοσχέδιο θα θέσει κανόνες στη λειτουργία της Uber και θα την αντιμετωπίζει ως εταιρεία που εκτελεί μεταφορικό έργο και όχι ως μία απλή εφαρμογή μέσω κινητού. «Εταιρείες όπως η Uber δεν φορολογούνται, δεν έχουν υπεύθυνους, δεν τηρούν το νόμο. Έχουν στήσει κενά νόμων, με την συνεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων και άρα αντί να νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό, χωρίς καμία προδιαγραφή, επί της ουσίας ασκούν συγκοινωνιακό έργο, όπως τα ταξί. Άρα πρέπει να έχουν τους ίδιους όρους λειτουργίας με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο Υπουργός προέβλεψε ότι όταν εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο, οι υπηρεσίες από εταιρείες όπως η Uber δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας η υπογραφή τριετούς συμβολαίου με τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Οι αντιδράσεις των οδηγών ταξί

Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και στην Ελλάδα οι οδηγοί ταξί νιώθουν να απειλούνται άμεσα από την Uber και τις αντίστοιχες εταιρείες. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί (Π.Ο.Ε.Ι.Α.Τ.Α.) Θύμιος Λυμπερόπουλος, ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών θα δώσει τέλος στη λειτουργία της Uber και αντίστοιχων εφαρμογών. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως κλάδος προς το επιβατικό κοινό, είναι να σταματήσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα εξ ορισμού παράνομα. Τα χρήματα που δίνουν, καταλήγουν –με την μέθοδο της φοροδιαφυγής- σε φορολογικούς παραδείσους, και γίνονται συνεργοί στην μεγαλύτερη και ταχύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Λυμπερόπουλος.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Μέχρι σήμερα οι εντονότερες αντιδράσεις στην παρουσία της Uber επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν καταγραφεί στην Ισπανία. Η λειτουργία της εφαρμογής στη Βαρκελώνη διακόπηκε και η αμερικάνικη εταιρεία έχει παρουσία αυτή τη στιγμή μόνο στη Μαδρίτη. Όμως η δημοτική αρχή της ισπανικής πρωτεύουσας ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της χώρας σχετικά με μία νέα υπηρεσία της Uber για μεταφορά ατόμων από και προς το αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Η μεταφορά από το αεροδρόμιο Barajas προς το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας κοστίζει μέσω Uber από 15 έως 29 ευρώ, ενώ η στάνταρ χρέωση με ταξί είναι 30 ευρώ. «Η υπηρεσία ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού, αν αποδειχθεί ότι η χρέωση είναι χαμηλότερη από το λειτουργικό κόστος, μόνο και μόνο για να κερδίσει πελάτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου της Μαδρίτης.

Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γνωμοδότησε αρνητικά όσον αφορά την αναγνώριση της Uber ως απλής εφαρμογής μέσω κινητού. Ο εισαγγελέας απεδέχθη ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι μια «καινοτόμος σύλληψη» ωστόσο το επιχειρηματικό της μοντέλο «άπτεται του τομέα των μεταφορών, οπότε η εταιρεία υποχρεούται να κατέχει τις άδεις και τις εγκρίσεις που απαιτούνται από το εθνικό δίκαιο».

Η θέση της Uber

Μέχρι στιγμής η Uber κρατάει στάσης αναμονής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιμένει τις τελικές αποφάσεις της δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας, αρνούμενη να σχολιάσει τις εξελίξεις.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...