H συμμορία που είχε «αδυναμία» σε BMW και Range Rover

Η αστυνομία συνέλαβε 9 μέλη σπείρας που έκλεβε πολυτελή αυτοκίνητα με hi tech εξοπλισμό

  • -
  • -

Με δράση που εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2017, η συμμορία που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία ήταν μία από τις πιο... δραστήριες στις κλοπές πολυτελών οχημάτων τα τελευταία χρόνια. Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Γεώργιος Καστάνης, η εγκληματική ομάδα δραστηριοποιείτο στην κλοπή ΙΧ αυτοκινήτων, με αδυναμία στα Range Rover και στα μοντέλα Χ της BMW.

Ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 25ης Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, 8 Έλληνες από 28 έως 30 χρόνων και ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές οχημάτων κατ΄ επάγγελμα και συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μάλιστα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 9 μελών της εγκληματικής ομάδας.

Έχουν διαπιστωθεί μέχρι στιγμής η διάπραξη 11 κλοπών και μίας απόπειρας, ενώ κατασχέθηκαν 13 πολυτελή αυτοκίνητα, 10 μοτοσικλέτες και ένα jet ski. Η μη ταύτιση του αριθμού των βεβαιωμένων κλοπών με τον αριθμό των κατασχεθέντων οχημάτων οφείλεται στο γεγονός ότι συνεχίζεται η διερεύνηση για την ταυτοποίηση οχημάτων που έχουν κατασχεθεί με κλοπές που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς. Ακόμη και με κλοπές που μπορεί να έχουν γίνει στο εξωτερικό. Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, η συμμορία είχε διακριτή κατανομή ρόλων. Άλλος αναλάμβανε τον εντοπισμό των οχημάτων, άλλος την κλοπή τους, άλλος την αποθήκευσή τους και άλλος την πλαστογραφία των χαρακτηριστικών των οχημάτων (αριθμό πλαισίου κλπ), ώστε να τεθούν εκ νέου στην κυκλοφορία.

Στην κατοχή της σπείρας κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός ιδιαίτερα προηγμένος, έτσι ώστε να γίνεται παρέμβαση στο λογισμικό των οχημάτων και να παρακάμπτονται τα συστήματα ασφαλείας που έχουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα πρόκειται για εξοπλισμό, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι προελεύσεως εξωτερικού.

Πώς δρούσε η συμμορία

Ορισμένα από τα μέλη εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε «ανοιχτούς» ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πυλωτές).

Στη συνέχεια, έτερα μέλη προέβαιναν στην αφαίρεσή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS). Επιπλέον, προς διευκόλυνση της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό.

Ακολούθως μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, τοποθετώντας σε αυτά κουκούλες και στη συνέχεια είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού.

Στη συνέχεια προέβαιναν, είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου.

Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν.

Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος ζωής των μελών της οργάνωσης ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...