Τέλη κυκλοφορίας: Ο άλυτος γρίφος
Για μία ακόμη χρονιά κυκλοφορούν σενάρια που αναιρούν το ένα το άλλο
- -
- -
Κάθε φθινόπωρο η κουβέντα για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας επανέρχεται στον... αφρό της επικαιρότητας. Σενάρια που διαρρέουν εντέχνως δημοσιεύονται σε μέσα ενημέρωσης, απλά για να «ακυρωθούν» λίγο αργότερα από νέες πληροφορίες.
Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις προτάσεις για νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, με στόχο να γίνουν πιο αναλογικά. «Το ύψος τους θα εξαρτάται από τον κυβισμό του κινητήρα, τις εκπομπές ρύπων και την παλαιότητα του οχήματος. Θέλουμε να συμπεριλάβουμε στον υπολογισμό τους και το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου, όμως έχουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες πάνω σε αυτό, καθώς δεν μας βοηθάει το σύστημα. Θα γίνουν κατηγορίες που θα έχουν μικρότερη απόκλιση μεταξύ τους», είχε δηλώσει τότε.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ώστε οι κάτοχοί τους να πάρουν πίσω τις πινακίδες που είχαν καταθέσει. Τα ίδια σενάρια ήθελαν το οικονομικό επιτελείο να επιβαρύνει τα νέα αυτοκίνητα, ώστε να... ισοφαριστούν οι απώλειες.
Τα δημοσιεύματα διέψευσε με ανακοίνωσή του όχι το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), ο οποίος αναφέρει ότι έλαβε διαβεβαίωση από το ΥΠΟΙΚ ότι τα τέλη κυκλοφορίας για τα νεότερα αυτοκίνητα θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ:
Η διατήρηση του εσόδου του τακτικού προϋπολογισμού των 1,1 δις ευρώ δεν επιτρέπει μεταβολές, πλην ορισμένων μειώσεων σε παλαιά, μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, για τα οποία η εμπορική αξία έχει μειωθεί δραματικά και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να τα διατηρούν σε ακινησία («κατάθεση πινακίδων»). Συνεπώς, η μείωση στα τέλη για τις πιο πάνω κατηγορίες αναμένεται να ισορροπηθεί από την άρση ακινησιών και όχι από αυξήσεις σε άλλα οχήματα.
Με την ευκαιρία, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι δεν είναι απολύτως ορθή η μείωση των τελών κυκλοφορίας που ισχύει για τα παλαιότερα αυτοκίνητα (πχ. για τα προ του 2000), καθώς τα υπέργηρα οχήματα ρυπαίνουν κατά πολύ περισσότερο και είναι συνήθως κακά συντηρημένα, άρα και ανασφαλή.
Παντού στην ΕΕ, τα παλαιότερα αυτοκίνητα υπόκεινται σε υψηλότερα τέλη, ώστε να οδηγούνται σταδιακά εκτός κυκλοφορίας. Στη χώρα μας συμβαίνει δυστυχώς το αντίθετο, καθώς η φορολογία χρήσης (τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια κλπ) μειώνεται ή και μηδενίζεται με την ηλικία.
Αποτέλεσμα είναι η χώρα να κατακλύζεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα επιβατικά, κυρίως πετρελαιοκίνητα Euro 3 ή και παλαιότερα (ήτοι δεκαετίας και πλέον), που διώχνουν οι ευρωπαϊκές πόλεις και συνήθως πωλούνται ως νεώτερα, με «γυρισμένα χιλιόμετρα», ως «καλά και φθηνά», γεγονός που προφανώς δεν μπορεί να ισχύει.