Τι θα γίνει τελικά με Uber και Τaxibeat στην Ελλάδα;

Ανεβαίνουν οι τόνοι με αφορμή το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών

  • -
  • -

Περισσότερη θολή παρά ξεκάθαρη γίνεται η εικόνα σχετικά με τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει στη μίσθωση οχημάτων και ταξί μέσω εφαρμογών νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιτίθεται σε μέσα ενημέρωσης και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα όσα θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα θέλουν να θίγεται από το νομοσχέδιο εκτός από την Uber (εφαρμογή μέσω της οποίας ναυλώνονται επιβατικά αυτοκίνητα) και εταιρείες όπως η Beat (πρώην Taxibeat) που συνεργάζεται με οδηγούς ταξί (υπολογίζονται σε περισσότερους από 8.000).

«Είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά, σε ένα  χώρο που σκόπιμα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης,  δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον  ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, αλλά και όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος. Ο κ. Δρανδάκης τόνισε ότι η εταιρεία του (έχει πλέον πουληθεί στην Daimler) «θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα και αν ο προτεινόμενος νόμος ψηφισθεί και εφαρμοσθεί, με τη διαφορά ότι ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο τελικός καταναλωτής, η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, και τελικά η Ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Δρανδάκη, το νομοσχέδιο «είναι προφανές ότι προσπαθεί να μετατρέψει την εφαρμογή BEAT από μια υπηρεσία διαμεσολάβησης ανάμεσα στον ελεύθερο επαγγελματία ταξιτζή και τους πελάτες του, σε μια εταιρεία που “παρέχει μεταφορικό έργο”… Ο προτεινόμενος νόμος λοιπόν μας επιτρέπει μόνο να ορίζουμε το ύψος της προμήθειας που λαμβάνουμε και τίποτε άλλο, αλλά να έχουμε την πλήρη ευθύνη του μεταφορικού έργου, με οδηγούς - υπαλλήλους (ή σχεδόν υπαλλήλους) που δεν είναι υπάλληλοι μας, με οχήματα που δεν έχουμε επιλέξει εμείς ως πιο κατάλληλα».

Για την Uber τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις (πρόσφατο παράδειγμα το Λονδίνο) θα αντιμετωπίζεται πλέον ως εταιρεία που εκτελεί μεταφορικό έργο και όχι ως μία απλή εφαρμογή μέσω κινητού (υπηρεσία Uber X). «Εταιρείες όπως η Uber δεν φορολογούνται, δεν έχουν υπεύθυνους, δεν τηρούν το νόμο. Έχουν στήσει κενά νόμων, με την συνεργασία των προηγούμενων κυβερνήσεων και άρα αντί να νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό, χωρίς καμία προδιαγραφή, επί της ουσίας ασκούν συγκοινωνιακό έργο, όπως τα ταξί. Άρα πρέπει να έχουν τους ίδιους όρους λειτουργίας με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές», είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...