Γιατί σε ορισμένες πολιτείες υπάρχει μόνο μία πινακίδα κυκλοφορίας;

Αν μπορούσαν στις ΗΠΑ θα έβγαζαν και τις πίσω πινακίδες

  • -
  • -

Μπορεί στην Ευρώπη να θεωρούμε δεδομένη την παρουσία πινακίδας κυκλοφορίας και στα δύο άκρα ενός οχήματος για ευνόητους λόγους, όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κοινό είναι διχασμένο. «Η πινακίδα ασχημαίνει το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου» υποστηρίζουν οι μεν, «ένα όχημα μπορεί να ελεγχθεί πιο εύκολα με δύο πινακίδες» αντιτείνουν οι δε.

Από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι 19 απαιτούν την τοποθέτηση μόνο της πίσω πινακίδας, ενώ οι υπόλοιπες 31 και των δύο. Δύο από τις πολιτείες όπου ο νόμος προβλέπει διπλή πινακίδα (Τέξας και Οχάιο) συνορεύουν μόνο με πολιτείες όπου απαιτείται η παρουσία μόνο της πίσω πινακίδας κυκλοφορίας. Ένα αυτοκίνητο με μία μόνο πινακίδα μπορεί βέβαια να ταξιδέψει στις πολιτείες όπου ισχύει αντίθετος νόμος.



Με μπλε χρώμα οι πολιτείες όπου απαιτείται μόνο η πίσω πινακίδα κυκλοφορίας

Ο λόγος για διπλή πινακίδα κυκλοφορίας δεν χρειάζεται καν επεξήγηση: για να ταυτοποιείται πιο εύκολα ένα όχημα σε περίπτωση τροχαίας παράβασης ή συμμετοχής σε εγκληματική ενέργεια. Να αναγνωρίζεται δηλαδή από αστυνομικούς, αυτόπτες μάρτυρες ή κάμερες ασφαλείας. Πριν από πολλές δεκαετίες, την περίοδο της οικονομικής ύφεσης ή κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μία πινακίδα κυκλοφορίας ανά όχημα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά για τον προϋπολογισμό κάθε πολιτείας. Ακόμη όμως και σήμερα, η νομοθεσία σε 19 πολιτείες κρίνει ότι η εξακρίβωση των στοιχείων ενός οχήματος μπορεί να γίνει και με μία μόνο πινακίδα στην ουρά του αμαξώματος.

Τι απαντάμε σε όσους λένε ότι η πινακίδα καταστρέφει αισθητικά το ρύγχος του αυτοκινήτου; Ας αλλάξει η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ τη σχεδίαση των πινακίδων και από τετράγωνες να τις κάνει μακρόστενες, όπως στην Ευρώπη.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...