Τι να κάνετε για να μην φαίνεται ανασφάλιστο το όχημά σας
Οδηγίες ενόψει των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων
- -
- -
Η διασταύρωση των στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα ενώ διαθέτουν πινακίδες και κυκλοφορούν στους δρόμους έχει εξελιχθεί σε «γρίφο» για τα επιτελεία των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών. Και αυτό διότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες οχήματα που φαίνονται ως ανασφάλιστα ενώ στην πραγματικότητα είναι π.χ. κλεμμένα ή αποσυρμένα.
Τα δύο υπουργεία ζητούν από τους πολίτες να «διορθώσουν» την εικόνα των οχημάτων τους και για αυτόν τον λόγο συνέταξαν πληροφοριακό οδηγό. Αυτός αφορά τόσο τους κατόχους οχημάτων, οι οποίοι έλαβαν ειδοποιητήρια ανασφάλιστου οχήματος κατά το έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο όσο και εκείνους που αν και δεν έλαβαν ειδοποιητήρια γνωρίζουν ότι εμπίπτουν σε μια από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στον οδηγό.
Από τον Ιούνιο του 2017, οπότε και διενεργήθηκε η πρώτη διασταύρωση, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αγγίζοντας, για πρώτη φορά, το ιστορικό μέγεθος των 6,26 εκ. ασφαλισμένων οχημάτων στη χώρα. Η ηλεκτρονική διασταύρωση κατέδειξε όμως και μια σειρά αστοχιών που οφείλονται κυρίως στην προβληματική ελληνική διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, μετά το πέρας 30 ημερών από την έκδοση του συγκεκριμένου Πληροφοριακού Οδηγού, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα διενεργήσει την επόμενη ηλεκτρονική διασταύρωση, σε ημερομηνία που δεν θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων. Εφεξής, τηρώντας τις απαιτήσεις του νόμου 4141/2013, θα διενεργεί τουλάχιστον δυο ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε έτος, σε ημερομηνίες που επίσης δεν θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ
Για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε:
Για να διαγράψετε το όχημά σας από τα μητρώα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Σε περίπτωση που το όχημά σας έχει μεταβιβαστεί και ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει εκδώσει άδεια κυκλοφορίας στο όνομά του
Σε περίπτωση που το όχημά σας έχει κλαπεί
Σε περίπτωση που το όχημά σας έχει παραδοθεί προς καταστροφή/διάλυση
Σε περίπτωση που το όχημά σας ήταν εγκαταλελειμμένο στο δρόμο
Σε περίπτωση που λάβατε ειδοποιητήριο για μοτοσικλέτα που όμως δεν βρίσκεται σε κυκλοφορία
Σε περίπτωση που ζείτε στο εξωτερικό ενώ το όχημα είναι στην Ελλάδα
Σε περίπτωση που έχετε πάρει το όχημα μαζί σας στο εξωτερικό για διάστημα άνω των 6 μηνών
Σε περίπτωση που το όχημα έχει εμπλακεί σε τροχαίο ενώ ήταν ανασφάλιστο
Σε περίπτωση που το όχημα έχει ασφαλιστήριο σε άλλη χώρα της ΕΕ
Σε περίπτωση που το όχημα ανήκει σε συγγενή σας που έχει αποβιώσει
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το ποσοστό ανασφάλιστων οχημάτων παρέμενε σταθερά τα τελευταία χρόνια στο 15%, ανεξάρτητα από το αν η χώρα μας βρισκόταν ή όχι σε περίοδο ύφεσης.
Όπως δήλωσε στο GOCAR ο κ. Κώστας Μπερτσιάς, εκπρόσωπος της ΕΑΕΕ για τον κλάδο του αυτοκινήτου, θα χρειαστούν μήνες για να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ουσιαστική διασταύρωση των στοιχείων ώστε να εξακριβωθεί πόσα από τα πλέον 750.000 ανασφάλιστα οχήματα διαθέτουν πινακίδες και δεν είναι π.χ. κλεμμένα ή αποσυρμένα. «Δεν θα πρέπει να συνδέεται το πρόστιμο με την ασφάλιση», μας είπε ο κ. Μπερτσιάς. «Η ασφάλιση είναι ένα αναγκαίο καλό και όχι αναγκαίο κακό. Όσοι οδηγούν ένα ανασφάλιστο όχημα θα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες στο ενδεχόμενο να εμπλακούν σε ατύχημα».