Όλες οι αλλαγές στον ΚΟΚ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον τομέα των μεταφορών
- -
- -
Η αυστηροποίηση των ποινών για σοβαρές τροχαίες παραβάσεις και αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς και η αναλογικότητα των προστίμων με βάση εισοδηματικά κριτήρια, είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που επιφέρει ο νέος ΚΟΚ, ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση.
Δεν αλλάζει το ανώτατο όριο των 130 χλμ/ώρα στις εθνικές οδούς, ενώ απαγορεύεται η χρήση τετράτροχης μοτοσικλέτας (γουρούνας) έως 125 cc στις ασφάλτινες οδούς από άτομα που δεν έχουν ειδική εκπαίδευση.
Θεσπίζονται στον ΚΟΚ εισοδηματικά κριτήρια στην επιμέτρηση των επιβαλλόμενων προστίμων, «γεγονός που καθιστά τις κυρώσεις δικαιότερες και την αποτρεπτική τους επίδραση ισχυρότερη. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ειδικά σε χώρες με υψηλή εισοδηματική ανισότητα των νοικοκυριών, όπως η Ελλάδα, ανταποκρίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις επιταγές της αρχής της αναλογικότητας», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.
Προβλέπονται 3 κατηγορίες παραβάσεων ανάλογα με την επικινδυνότητα:
Χαμηλής επικινδυνότητας Ε1 (πρόστιμο έως 100 ευρώ)
Μεσαίας επικινδυνότητας Ε2 (από 101 έως 300 ευρώ)
Υψηλής επικινδυνότητας Ε3 (από 301 έως 600 ευρώ)
Θα υπάρχει επίσης κατάταξη των προστίμων ανάλογα με το αν η παράβαση είναι πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων (Σ1) ή αν είναι αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς (Σ2).
Το βασικό πρόστιμο θα μπορεί έως να τριπλασιαστεί για παραβάτες με υψηλά εισοδήματα.
Παράλληλα, μειώνονται τα πρόστιμα κατά 40%, με εξαίρεση ορισμένες παραβάσεις όπως η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων και η κατανάλωση αλκοόλ. Αν οι παραπάνω παραβάσεις γίνουν 3 φορές μέσα σε διάστημα 5 ετών, τότε η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου. Ταυτόχρονα καταργείται η έκπτωση 50% στην περίπτωση καταβολής του προστίμου εντός 10 ημερών.
Αντικοινωνική συμπεριφορά
Με ξεχωριστή νομοθετική πρωτοβουλία θα επιβάλλονται κυρώσεςι για συγκεκριμένες παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς, όπως χρήση κινητού τηλεφώνου, στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ και παρεμπόδιση πρόσβασης ΑμεΑ, κυκλοφορία στη ΛΕΑ, κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην αριστερή λωρίδα, ρίψη τσιγάρου, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και παιδικών καθισμάτων. Σε αυτές θα επιβάλλεται αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε 6 μήνες, η άδειας οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση.
Ελάχιστη ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους
Δεδομένου ότι η κίνηση με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε αυτοκινητοδρόμους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα, το κατώτατο όριο ορίζεται στα 70 χλμ/ώρα.
Τι ισχύει για τις γουρούνες
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τετράτροχων μοτοσικλετών έως 125 cc στις ασφαλτοστρωμένες οδούς, ενώ θα μπορούν να τις διασχίζουν μόνο κάθετα. Εξαιρείται η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων από οδηγούς ΑμεΑ.
Με έκδοση Υπουργικής Απόφασης θα προβλέπεται η ειδική εκπαίδευση των οδηγών τετράτροχων μοτοσικλετών και οχημάτων υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Πρόστιμα στους οδηγούς ταξί
Στο νομοσχέδιο ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση της ειδικής άδειας ταξί για 6 μήνες για σοβαρές παραβάσεις από τους οδηγούς ταξί, όπως η αποδεδειγμένη χρήση αλκοόλ, τοξικών και ναρκωτικών ουσιών, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των επιβατών.
Τι ισχύει για Ubear, Beat και άλλες εταιρείες παροχής μεταφορικού έργου
Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο λειτουργίας εταιρειών, οι οποίες θεωρείται ότι παρέχουν μεταφορικό έργο και δεν είναι απλές εφαρμογές για κλήση οχήματος. Σε περίπτωση π.χ. που οι συμβαλλόμενοι με το φορέα διαμεσολάβησης οδηγοί στερούνται ειδικής άδειας οδήγησης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 2 χρόνια, ενώ στον ιδιοκτήτη του οχήματος που εκτελεί παρανόμως έργο επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αν φορέας διαμεσολάβησης λειτουργεί χωρίς άδεια τότε επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, διακόπτεται η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής και απαγορεύεται για 2 έτη η ίδρυση και λειτουργία άλλου φορέα.