Πόσο συγκεντρωμένοι είμαστε όταν οδηγούμε;

Ενδιαφέρον πείραμα από την Hellas Direct για τις αιτίες που αποσπούν την προσοχή μας

  • -
  • -

Με τη συμμετοχή 19 εθελοντών, ηλικίας από 18 έως 67 ετών, πραγματοποιήθηκε από την Hellas Direct ένα πείραμα με αντικείμενο το πόσο συγκεντρωμένοι είναι οι οδηγοί πίσω από το τιμόνι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είμαστε συγκεντρωμένοι μόνο κατά το 29,4% του χρόνου που οδηγούμε.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πρώτα ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται την οδήγησή τους και απάντησαν σε ερωτήσεις «διάγνωσης» ADHD (για να βεβαιωθούμε ότι δεν πάσχουν από το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Επίσης ανέφεραν αν υπήρχε στη ζωή τους κάποιος στρεσογόνος παράγοντας.

Οδήγησαν μία συγκεκριμένη διαδρομή στο Μαρούσι (10 λεπτά) φορώντας ηλεκτρόδια που κατέγραφαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του εγκεφάλου τους (non-invasive ηλεκτρόδια χωρίς τη χρήση ραδιενέργειας). Το αυτοκίνητο ήταν νέο και το διέθεσε η Avis.

Στόχοι:

1.      Να δούμε αν πραγματικά οδηγείς, πόσο συγκεντρωμένος είσαι όταν οδηγείς και αν και κατά πόσο μειώνεται η συγκέντρωσή σου σε πιθανά γεγονότα (SMS, κλήση).

2.     Να δούμε αν η δραστηριότητα του εγκεφάλου του οδηγού μπορεί να συσχετιστεί με την αξιολόγηση του Hellas Direct app (εφαρμογή που αξιολογεί και βαθμολογεί: ταχύτητα, επιτάχυνση, φρενάρισμα, στροφές, χρήση κινητού).

3.    Να βελτιστοποιήσουμε το Hellas Direct app και τους τρόπους καταγραφής της οδήγησης για να προωθήσουμε την καλή οδηγική συμπεριφορά και την ασφάλεια στους δρόμους.

Αποτελέσματα

1. Δεν είσαι συγκεντρωμένος το 70% του χρόνου πίσω από το τιμόνι

Συνολικά, οι οδηγοί που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν πραγματικά συγκεντρωμένοι (high engagement) μόνο το 29,4% του χρόνου που οδηγούσαν (δεν υπολογίστηκε ο χρόνος που ήταν ακινητοποιημένο το ΙΧ)!

Τον περισσότερο χρόνο, το 57,5% του χρόνου ήταν αφηρημένοι (distraction).

Τον υπόλοιπο χρόνο τα επίπεδα συγκέντρωσης ήταν είτε χαμηλά είτε ουδέτερα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν σε εγρήγορση (alertness).

2. Δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα

Δε σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές ανάλογα με το φύλο. Αντίστοιχα, δεν υπήρχαν αλλαγές ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, η νεότερη ομάδα (18-30) είχε συνολικά λιγότερο χρόνο σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης σε σχέση με τη μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (60+).

 Αντίστοιχα, όμως, η ηλικιακή ομάδα των 60+ είχε αυξημένο χρόνο σε επίπεδα πραγματικής συγκέντρωσης και σε απόσπασης της προσοχής (distraction) σε σχέση με τις άλλες ομάδες και πολύ λίγο χρόνο σε χαμηλά/ουδέτερα επίπεδα πραγματικής συγκέντρωσης.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι δε βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ οι νεότεροι επεξεργάζονται πιο γρήγορα την πληροφορία που δέχονται (high alertness);

3. Υπάρχει συσχέτιση των αποτελεσμάτων με τα αποτελέσματα του Hellas Direct App.

Όσο πιο χαμηλό το σκορ στην εφαρμογή (1-2 αστέρια), τόσο πιο μεγάλος ο χρόνος διάσπασης της προσοχής. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και ως δείκτης των επίπεδων συγκέντρωσης και συμμετοχής του εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμη και όταν η οδήγηση των συμμετέχοντων έπαιρνε πολλά αστέρια από το Hellas Direct app (4 ή 5 στα 5 αστέρια), το 50% του χρόνου, οι οδηγοί δεν ήταν συγκεντρωμένοι (distraction)!

4.      Φρενάρισμα και Χρήση κινητού

Η εφαρμογή Hellas Direct καταγράφει και αξιολογεί τον τρόπο οδήγησης: αν φρενάρεις ή επιταχύνεις απότομα, αν μιλάς στο κινητό, αν τρέχεις και αν στρίβεις με επικίνδυνο τρόπο.

Όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν 1 αστέρι στις κατηγορίες «Φρενάρισμα» και «Χρήση Κινητού» έπεφτε δραματικά ο χρόνος πραγματικής συγκέντρωσης και αυξανόταν ο χρόνος διάσπασης της προσοχής των συμμετεχόντων.

Εξήγηση

- Όταν αφαιρείσαι (πέφτει η πραγματική/χαμηλή συμμετοχή σου), φρενάρεις απότομα για να επανέλθει η προσοχή σου σε αυτό που κάνεις, δηλαδή στην οδήγηση.

- Όταν κοιτάς το κινητό σου πέφτει η πραγματική και χαμηλή συμμετοχή του εγκεφάλου σου.

5.      Το SMS σε αποσυντονίζει περισσότερο από μία τηλεφωνική κλήση!

Ενώ οδηγούσαν οι συμμετέχοντες τους «ενοχλήσαμε» 2 φορές με 2 διαφορετικά γεγονότα: Ένα SMS και μία τηλεφωνική κλήση.

Κανένας δεν άνοιξε το μήνυμα, ένας από αυτούς απάντησε στην κλήση.

Μετρήσαμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου 10 δευτερόλεπτα πριν και 10 δευτερόλεπτα μετά το κάθε γεγονός.

Στην περίπτωση του SMS τα επίπεδα πραγματικής συγκέντρωσης έπεσαν κατά 13%!

Στην περίπτωση της κλήσης τα επίπεδα πραγματικής συγκέντρωσης έπεσαν κατά 5%.

Συμπεράσματα

Έρευνες δείχνουν ότι το 30% των ατυχημάτων οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη συγκέντρωσης*.

Η έρευνα αυτή μελέτησε για πρώτη φορά την πραγματική δραστηριότητα του εγκεφάλου του οδηγού συσχετίζοντάς την με την οδηγική συμπεριφορά του οδηγού, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από το Hellas Direct App.

Είσαι πραγματικά συγκεντρωμένος μόνο το 29,4% του χρόνου της οδήγησης!

Από αυτά που μετρά το Hellas Direct app, αυτά που είναι ενδεικτικά για την πραγματική συμμετοχή του εγκεφάλου είναι  η χρήση του κινητού και το φρενάρισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν οδηγείς αφηρημένος, τη στιγμή που επαναφέρεις την προσοχή σου στο δρόμο, ξαφνικά «εμφανίζονται» μπροστά σου πεζοδρόμια, κολώνες, πεζοί, μηχανάκια που δεν είχες δει. Αναγκαστικά φρενάρεις απότομα.

Το απότομο φρενάρισμα είναι το αποτέλεσμα της διάσπασης προσοχής. Η χρήση κινητού είναι η αιτία. Ακόμη και ο ήχος του μηνύματος ή της κλήσης μπορεί να σε αποσυντονίσει.

Δεν είναι επικίνδυνο μόνο το texting. Αρκεί να ακούσεις 1 μήνυμα.

Τώρα ξέρεις γιατί όταν πληκτρολογείς ένα αριθμό στο κινητό την ώρα που οδηγείς, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 12 φορές. Όταν σκύβεις να πιάσεις τη συσκευή σου, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 6 φορές.

Βάλ' το στο αθόρυβο και κατέβασε το Hellas Direct app για να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το κινητό όταν οδηγείς.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...