Το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση
Τα συμπεράσματα του 1ου Ecomobility Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα
- -
- -
Οι νέες τάσεις στις μετακινήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του «EcoMobility Conference 2018», το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών. Οι αρμόδιοι φορείς τοποθετήθηκαν γύρω από την εναλλακτική μετακίνηση, το θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο και την ηλεκτροκίνηση, τις υποδομές, τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη συμβολή των εναλλακτικών καυσίμων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και το insider.gr.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Αθανάσιος Βούρδας, στην Ελλάδα έχουν άδεια κυκλοφορίας 8.070.000 οχήματα. «Από αυτά το 40% είναι παλαιάς τεχνολογίας, ηλικίας 17 ή περισσότερων. Το 85% κάνουν χρήση κάποιου είδους βενζίνης, ενώ το 13,3% κάνουν χρήση πετρελαίου. Μόνο το 6,7% των οχημάτων κάνουν χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ μόλις το 0,5% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αφορά στις μεταφορές και κυρίως στο σιδηροδρομικό δίκτυο».
Όπως δήλωσε ο κ. Βούρδας, βρισκόμαστε σε περίοδο ολοκλήρωσης του
θεσμικού πλαισίου για τις προδιαγραφές και την αδειοδότηση των
υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αν αρωτήθηκε: «Πώς να πουληθούν ηλεκτρικά οχήματα όταν δεν υπάρχουν σταθμοί φόρτισης, όταν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να περιγράφει τι σημαίνει ηλεκτρικό αυτοκίνητο;». Όπως σημείωσε, πρώτη πηγή εκπομπών ρύπων είναι ο κλάδος της ενέργειας και τόνισε ότι «πρέπει να μεταβούμε σε μια οικονομία που να βασίζεται στις ΑΠΕ, να στηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας με βάσει τις καθαρότερες μορφές ενέργειας».
«Το Ecomobility είναι ένα όραμα για έξυπνες, όμορφες και
βιώσιμες πόλεις», επισήμανε ο Γιάννης
Μανιάτης, βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και
πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Η αυτόνομη
οδήγηση θα φέρει την επανάσταση στις μετακινήσεις», προσέθεσε.
Τις νέες τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στην υγραεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση ανέλυσε ο Θανάσης Κονιστής, διευθυντής πωλήσεων και Marketing της Kosmocar Volskwagen, η οποία ήταν χορηγός της εκδήλωσης. Όπως ανέφερε, εκτός από τους ελάχιστους ρύπους, η ηλεκτροκίνηση είναι αθόρυβη και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Tόνισε ότι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα είναι ακόμη πολύ περιορισμένη καθώς πέρυσι πουλήθηκαν στην χώρα μας μόλις 36 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η τάση αγοράς ηλεκτρικών αυξάνεται με ρυθμούς αύξησης της τάξης του 40%. Βασικός λόγος για την αναιμική ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης είναι η έλλειψη κινήτρων αγοράς για να μειωθεί το τίμημα της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και η φορολογία.
Στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη και διάδοση του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο Στέφανος Οικονομίδης, Διευθυντής Δραστηριοτήτων, Επικεφαλής Έργου Ανάπτυξης Αεριοκίνησης της ΔΕΠΑ. Όπως σημείωσε, στόχος της ΔΕΠΑ είναι η αύξηση του δικτύου πρατηρίων σε πανελλαδική κλίμακα καθώς και η αύξηση των ελαφρών και βαρέων οχημάτων.