Απελευθερώνονται οι Εμπορευματικές Μεταφορές

Νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στα φορτηγά Δημοσίας Χρήσεως

  • -
  • -

Την απελευθέρωση των αδειών εμπορευματικών μεταφορών εισηγείται το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε νομοσχέδιο που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση. Η ψήφισή του με τις όποιες τροποποιήσεις προκύψουν από τη διαδικασία του διαλόγου αναμένεται να γίνει σε δέκα περίπου ημέρες.

Τα βασικότερα στοιχεία του νομοσχεδίου είναι:

1. Χορήγηση αδειών σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και έχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Δεν αξιολογείται δηλαδή πλέον η σκοπιμότητα υπό οποιαδήποτε έννοια, αλλά απλώς και μόνον η νομιμότητα. Εφόσον έχει κάποιος τις προϋποθέσεις, αυτομάτως μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα.

2. Απελευθέρωση του κομίστρου.
3. Εκσυγχρονισμός του επαγγέλματος με τη σύσταση κεφαλαιουχικών εταιρειών.
4. Προσαρμογή των κατηγοριών των διεθνών και εθνικών μεταφορέων στις νέες ανάγκες.
5. Σύσταση Εθνικού Μητρώου Μεταφορικών Εταιρειών σε ηλεκτρονική μορφή.
6. Υποχρεωτική ασφάλιση των εμπορευμάτων και η κάλυψη οποιασδήποτε ζημιάς προκύψει για τον μισθωτή, με ευθύνη του μεταφορέα.
7. Οι εταιρείες που θα δραστηριοποιούνται θα πρέπει να διαθέτουν οχήματα τα οποία είναι του τύπου τουλάχιστον EURO4 και 5 .Μετά από πέντε χρόνια, οι υφιστάμενοι επαγγελματικοί φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή προκειμένου να έχουν και αυτοί στη διάθεσή τους αυτοκίνητα αυτής της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
8. Δημιουργία Κωδικού Οδικής Ασφάλειας. Πρόκειται για ένα δημόσιο έσοδο, όπου το 80% του ποσού θα μπορεί να διατίθεται για έργα υποδομών, ώστε να υποστηριχθεί ο τομέας των μεταφορών, η ποιότητα του μεταφορικού έργου. Το ποσό αυτό, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για δράσεις βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας και δράσεις πράσινης ανάπτυξης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...