Στόχος 10% ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα το 2030!

Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

  • -
  • -

Προς δημόσια διαβούλευση αναρτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο περιγράφει την υπάρχουσα δομή του ενεργειακού τομέα καθώς και τα προτεινόμενα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων έως το 2030.

Όσον αφορά τις μεταφορές και ειδικότερα τη συμμετοχή των επιβατικών αυτοκινήτων στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, προβλέπεται το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα να φθάσει το 2030 το 10,2%! Ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος αν σκεφθούμε ότι το 2018 βρίσκεται μόλις στο 0,1%.

Στο ακόλουθο διάγραμμα μπορείτε να δείτε τους στόχους για το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα για κάθε έτος μέχρι το 2030.

Αντίστοιχα, τα βιοκαύσιμα αναμένεται να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο κομμάτι της κατανάλωσης πετρελαίου έως το 2030, φθάνοντας το 10% στα επιβατικά οχήματα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στα επιβατικά αυτοκίνητα θα πρέπει βέβαια να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μία σειρά από κίνητρα που υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η απαλλαγή από φόρους, η δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων, η μη καταβολή διοδίων, η δωρεάν φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς κ.α.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σύνολο επενδύσεων 32,7 δισ. ευρώ στους βασικούς τομείς του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού την περίοδο 2020-2030, από τα οποία τα 5,5 δισ. αφορούν τις υποδομές ηλεκτρικού συστήματος.

Το οριστικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το έτος 2030, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019 και θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση κανονιστικών πράξεων και κειμένων, την ανάπτυξη στρατηγικών σχεδίων, καθώς και για την εφαρμογή χρηματοδοτικών μηχανισμών και εργαλείων.

Στόχος του Εθνικού Σχεδίου είναι η συνοπτική παρουσίαση της υπάρχουσας δομής του ενεργειακού τομέα, των πολιτικών που εφαρμόζονται έως τώρα, του σεναρίου εξέλιξης του ενεργειακού συστήματος για την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων για το έτος 2030, καθώς και των προτεινόμενων πολιτικών και μέτρων για την υλοποίησή τους.

«Για πρώτη φορά, η Ελλάδα αποκτά μακροχρόνιο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό», τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το ΕΣΕΚ λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας τόσο με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή όσο και με τη συνυπογραφή των φιλόδοξων στόχων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικυρώθηκαν χθες από το Ευρωκοινοβούλιο για 32,5% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μερίδιο 32% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην τελική κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030.

Οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, μέχρι και τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704


AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...