Αποκλειστικό: Τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος μίλησε στο GOCAR για το πώς θα επιτευχθεί ο εθνικός στόχος του 10% το 2030
- -
- -
Έστω και αργότερα από τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης, η ηλεκτροκίνηση γίνεται κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και ένας από τους στόχους έως το 2030 είναι το μερίδιο των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά να φθάσει το 10,2%. Κάτι ιδιαίτερα φιλόδοξο, αν σκεφτούμε ότι φέτος το σχετικό ποσοστό είναι μόλις 0,1%!
Για να επιτευχθεί ο στόχος διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης στα επιβατικά αυτοκίνητα θα πρέπει βέβαια να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα μία σειρά από κίνητρα που υπάρχουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η απαλλαγή από φόρους, η δωρεάν στάθμευση στο κέντρο των πόλεων, η μη καταβολή διοδίων, η δωρεάν φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς κ.α.
Οι εθνικοί στόχοι αναλύθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Φάμελλος μίλησε αποκλειστικά στο GOCAR για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τα οποία θα ανακοινωθούν αναλυτικό το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας, Υποδομών). Τα μέτρα περιλαμβάνουν και οικονομικά κίνητρα αλλά και προνόμια για τους οδηγούς στην καθημερινή χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα ο Αναπληρωτής Υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε τον συγκεκριμένο στόχο τα 2030.
GOCAR: Ο στόχος το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να φθάσει το 10% το 2030 δείχνει ιδιαίτερα φιλόδοξος, με βάση τη σημερινή κατάσταση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Ποια κίνητρα θα δοθούν;
Σωκράτης Φάμελλος: Θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, καθώς αυτή τη στιγμή είναι προς διαβούλευση. Το Εθνικό Σχέδιο έτσι κι αλλιώς προβλέπει τη συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Υποδομών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη, χρηματοδοτούμενη από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), μία μελέτη ώστε να δούμε συνολικά το θέμα της ηλεκτροκίνησης και των μεταφορών.
Με βάση τους συντελεστές που χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον υπολογισμό της ηλεκτροκίνησης, η χώρα μας θα έχει υπερκάλυψη του συντελεστή το 2030. Και θα υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έτσι και αλλιώς περιλαμβάνουν τους φορτιστές, το δίκτυο ηλεκτροδότησης και τη συμμετοχή της ηλεκτροκίνησης σε μέσα μαζικής μεταφοράς εντός των πόλεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση τροποποίησης του στόλου των λεωφορείων και των ταξί ως πρώτο μέτρο για την εντατική εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης, με χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο κυβερνητικά όσο και ευρωπαϊκά.
GOCAR: Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται, όπως έχουμε δει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κίνητρα για την καθημερινή τους χρήση, όπως η δωρεάν φόρτιση και η δωρεάν φόρτιση;
Σωκράτης Φάμελλος: Για αυτό συμμετέχουν στο
σχεδιασμό τα Υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών για να
έχουμε και τέτοια μέτρα. Το τελικό σχέδιο θα περιλαμβάνει και
τέτοια “εργαλεία”, τα οποία όμως θα πρέπει να ανακοινώσουμε με τους
υπόλοιπους υπουργούς.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης (δεξιά) και ο
Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος (αριστερά).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες και οι φορείς μπορούν να συμμετέχουν
στη διαβούλευση, καταθέτοντας τις προτάσεις τους, μέχρι και τη
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00, στην ηλεκτρονική
διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704