Η Ford Motor Ελλάς «ξενάγησε» τους Μηχανολόγους του "Αύριο" στην Ιστορία της Αυτοκίνησης
Η αποχώρηση των μαθητών από το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου και η επιστροφή στη Σαλαμίνα τους «βρήκε» μ’ ένα έξτρα «φορτίο» στις αποσκευές τους
- -
- -
Ένα όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο επεφύλασσε η Ford Motor Ελλάς στους μαθητές του Τεχνικού Λυκείου Σαλαμίνας, μέσω της αποστολής πρόσκλησης για περιήγηση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, στο κέντρο της Αθήνας.
Οι τριώροφες εγκαταστάσεις του μουσείου «πλημμύρισαν» από νεανική αύρα και ανεξίτηλο ενδιαφέρον τόσο για τα σπάνια ιστορικά μοντέλα όσο και για τα σύγχρονα υπεραυτοκίνητα. Επρόκειτο για ένα ταξίδι στην ιστορία της αυτοκίνησης που παραχώρησε την ευκαιρία στους μαθητές ν’ εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αναφορικά με τον επαγγελματικό και επιστημονικό κλάδο της μηχανολογίας.
Η εξέλιξη του αυτοκινήτου στο πέρασμα των χρόνων αποτέλεσε μία από τις κεντρικές θεματικές ενότητες, με τους ανθρώπους της Ford Motor Ελλάς να ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τη συμβολή της γερμανικής φίρμας. Ως σημείο «ορόσημο» πρέπει να λογίζεται η «επαναστατική» πρωτοβουλία του ιδρυτή της να ενσωματώσει για πρώτη φορά στο εργοστάσιο κατασκευής του την γνωστή «γραμμή παραγωγής». Χάρη στον Henry Ford, λοιπόν, τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται κινούμενα σε μία γραμμή - το ένα πίσω από το άλλο - και τα διάφορα εξαρτήματα τοποθετούνται επάνω τους σε προκαθορισμένα «ακίνητα» σημεία παραταγμένα κατά μήκος αυτής της γραμμής. Η συγκεκριμένη ενέργεια οδήγησε στη μαζική παραγωγή των αυτοκινήτων και στη δραματική μείωση της τιμής τους.
Ποια εμβληματικά μοντέλα της Ford, όμως, είχε την ευκαιρία να θαυμάσει η νέα γενιά μηχανολόγων;
Αυτή είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «συστηθεί» με το το Ford Model “Ν”, το τρίτο κατά σειρά αυτοκίνητο που κατασκεύασε η Ford Motor Company. Αυτό εκτίθεται στο Μουσείο σε έκδοση διθέσιου ‘Runabout’. Είναι παραγωγής του 1906, διαθέτει τετρακύλινδρο κινητήρα 15 ίππων που είναι τοποθετημένος επάνω σε ελαφρύ αλλά εύρωστο σασί.
Απαρατήρητη, επίσης, δεν πέρασε η παρουσία του Ford Model A, που βγήκε στην παραγωγή στις 20 Οκτωβρίου 1927. Ήταν το πρώτο Ford που είχε τα συνήθη πεντάλ οδήγησης - φρένο, γκάζι, συμπλέκτη. Μηχανικά αναβαθμισμένο περιελάβανε κιβώτιο τριών ταχυτήτων, υδραυλικά αμορτισέρ και μηχανικά φρένα στους τέσσερις τροχούς. Έφερε επίσης αντλία νερού, ταχύμετρο, δείκτη καυσίμου και εισήγαγε τους υαλοπίνακες ασφαλείας Triplex
Επιπροσθέτως, χρέη «παιδαγωγού» διετέλεσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Γεωργιάδης που ενημέρωσε τα παιδιά για την οδική ασφάλεια και τη δέουσα οδηγική συμπεριφορά. Το τέλος του εν λόγω ξεχωριστού μαθήματος έμελλε να γιγαντώσει το αίσθημα χαράς των μαθητών, οι οποίοι πήραν το δρόμο της επιστροφής για τη Σαλαμίνα μ’ ένα έξτρα «φορτίο» στις αποσκευές τους: Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που πρόσφατα αντικατασταθήκανε στην εταιρία δόθηκαν στο Τεχνικό Λύκειο μαζί με βιντεοπροβολείς για τις ανάγκες της διδασκαλίας της μηχανολογίας στους μελλοντικούς μηχανικούς.