Θα επέστρεφαν οι κάτοχοι ηλεκτρικών πίσω στα συμβατικά αυτοκίνητα;
Μεγάλη έρευνα στη Βρετανία κατέγραψε τις πεποιθήσεις του κοινού αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση, την ευελιξία στην αλλαγή μάρκας, καθώς και τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις τους
- -
- -
Θα επέστρεφαν οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στα συμβατικά; Το άνωθεν ερώτημα, ήταν ένα εκ των πολλών που απασχόλησε την πιο ενδελεχή έρευνα κοινού που διενεργήθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση. Αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Robert Llewellyn’s και αναρτήθηκε στο Youtube κανάλι του, Fully Charged, φιλοξενώντας τις απαντήσεις περισσότερων από 7.700 ανθρώπων.
Εντύπωση προκαλεί το εύρημα πως το 57% εκείνων που δεν διαθέτουν ηλεκτροκίνητο όχημα, σκοπεύει ν’ αποκτήσει ένα μέχρι το 2020, με τα 3/4 εξ αυτών, να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στα αμιγώς ηλεκτρικά BEV (Battery Electric Vehicle) και όχι στα υβριδικά PHEV (Plug-in Hybrid). Όσον αφορά την τάση για αλλαγή μάρκας, ένα ποσοστό της τάξεως του 88% δήλωσε πως το επόμενο όχημα θα είναι διαφορετικής φίρμας απ’ αυτή που προτιμούσε κατά το παρελθόν.
Αβάσιμες επιφυλάξεις για το κόστος
Επιπροσθέτως, σε βασικό αποτρεπτικό παράγοντα, αναφορικά με την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αναδείχθηκε η πεποίθηση πως τόσο η απόκτησή του όσο και η χρήση του είναι περισσότερο κοστοβόρες, σε σχέση με τα συμβατικά. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, κρίνεται αβάσιμο, μιας και το συνολικό κόστος χρήσης τους –σε βάθος χρόνου- είναι μικρότερο. Σημειωτέον, πως μόνο ένα πενιχρό ποσοστό του δείγματος κατέδειξε το design, την έλλειψη υποδομών φόρτισης και την περιορισμένη γκάμα, σε αποθαρρυντικούς παράγοντες για την απόκτηση ενός αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας.
Η «επανάσταση» της Πράσινης Τεχνολογίας
Ενδιαφέρον εύρημα συνιστά, τέλος, το γεγονός, πως, ενώ το κοινό του καναλιού “Fully Charged”, συγκροτείται κατά βάση από ‘early adopters’, με ισοβαρή σχεδόν ποσοστά προτίμησης για τα EV (88,67%) και τα Καθαρής Ενέργειας/Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (88,61%), η έρευνα αποτυπώνει πως το κοινό ενδιαφέρεται περισσότερο για τη νέα τεχνολογία καθαυτή, παρά για τα προβλήματα που η έλευσή της μπορεί να μετριάσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ατμοσφαιρική ρύπανση (39,83%) και η κλιματική αλλαγή (44,39%).