Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα: Πού βρισκόμαστε;

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις ομιλίες στο 2ο Eco Mobility Conference 2019

  • -
  • -

Τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης κυριάρχησαν στο 2ο συνέδριο Eco Mobility που διεξήχθη την Τρίτη 22/1 στην Αίγλη Ζαππείου. Το GOCAR βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Ας δούμε τι είπαν οι ομιλητές του συνεδρίου.

Βερροιόπουλος: Επιδότηση 1.000 ευρώ για τα μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα

Παίρνοντας τον λόγο , ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, έκανε λόγο για επιδότηση 1.000 ευρώ για τα μικρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

 «Εγώ, βέβαια, έχω προτείνει η επιδότηση να προσαρμόζεται σε οικονομικά κριτήρια, καθώς και να υπάρχουν τόσο φοροαπαλλαγές όσο και να παραχωρούνται χώροι στάθμευσης. Πρέπει να βαδίζουμε λελογισμένα», ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, προτού επεκταθεί στις υποδομές φόρτισης: «Στη Γερμανία η Volkswagen και η Audi φτιάχνουν δικές τους υποδομές. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχει ανάλογη πρόθεση. Πρέπει να υπάρχει δημόσια παρέμβαση για δημιουργία υποδομών φόρτισης», συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Αρβανιτίδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Υπευθ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής: «Mε τι υποδομές θα επιτευχθεί ο στόχος του 2030;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Κώστας Σκρέκας: «Μακριά από ιδεοληψίες και κόμματα για ένα ηλεκτροκίνητο μέλλον».

Στη σπουδαιότητα της ηλεκτροκίνησης αναφέρθηκε και ο βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ, Υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε «το 7 έως 8% των συνολικών εκπομπών παράγεται από τις αστικές μεταφορές και στην κατεύθυνση αυτή δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα από τη χώρα μας. Σήμερα θα συζητηθεί το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια, την ίδια στιγμή που είναι ακόμη αναρτημένο το παλιότερο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ, ΣΤΟ GOCAR ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


«Πρέπει να αναληφθούν δράσεις μετριασμού των φαινομένων που δημιουργούν κλιματική αλλαγή, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπισής της. Το πρόβλημα δεν είναι τα σχέδια και οι θεωρίες, αλλά η εφαρμογή τους. Επίσης, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως υπάρχει έλλειμα συνέχειας (continuity). Πρέπει να δουλέψουμε πάνω από κόμματα και ιδεοληψίες», ανέφερε ο. Σκρέκας προτού προτάξει την ανάγκη για προώθηση της «αστικής κινητικότητας», ήτοι τη μαζική χρήση των ΜΜΜ. Όπως συμπλήρωσε, αυτά πρέπει να έχουν φιλικά καύσιμα και ηλεκτροκίνητα. Επομένως, τα υπάρχοντα κρίνονται ακατάλληλα».



Νεκταρία Καρακατσάνη: Τα ηλεκτρικά στη Νορβηγία αγγίζουν το 49% του στόλου αυτοκινήτων- Στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 500 μονάδες

Η κ. Καρακατσάνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ),ανέδειξε μια βασική τριάδα απαραίτητων ενεργειών: 1) ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, 2) ανάπτυξη των υποδομών και 3) παροχή κινήτρων.

Όπως υπογράμμισε, «διεθνώς υπάρχουν πάνω από 5.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το μερίδιο στην αγορά της Νορβηγίας να αγγίζει το 49%. Εν αντιθέσει, στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τα 500, με τους φορτιστές να ανέρχονται σε λιγότερους από 50. Οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με την ίδια, στην Ιταλία ανέρχονται στις 6.000 ευρώ για οχήματα αξίας έως και 50.000 €. Όσον αφορά το μοντέλο ανάπτυξης προέταξε αυτό της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς, με τη διενέργεια διαγωνισμών να αποτελεί δευτερεύουσα λύση.

Συγκρατημένη στάση κράτησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Αναστάσιος Ταστάνης, ο οποίος ναι μεν περιέγραψε τα ηλεκτρικά λεωφορεία «ως το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών», αντιπαρέβαλε, ωστόσο, το υψηλό κόστος απόκτησης. «Ένα ηλεκτρικό λεωφορείο 12 μέτρων έχει διπλάσιο κόστος από το πετρελαιοκίνητο», τόνισε.

Όπως είπε, «στην Ευρώπη το μερίδιό τους στην αγορά είναι 10%, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών. Όσον αφορά τους στόχους, έχουν τεθεί οι εξής: Το 2025 να αποτελούν το 50% του συνόλου, ενώ το 2030 τα 2/3», πριν καταλήξει με ένα πρόβλημα που θεωρεί πως θα ξεπεραστεί:

«Η αυτονομία μειώνει χωρητικότητα, αλλά στο μέλλον σίγουρα θα υπάρξει η λύση».

Αλεξάνδρα Σδούκου: Το παράδειγμα της Murcia και της Πορτογαλίας

Η Σύμβουλος Ενέργειας του Προέδρου της Νέα Δημοκρατίας υπερτόνισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών και μέτρων που θα έχουν άμεσα προσοδοφόρα αποτελέσματα, ανάλογα μ’ αυτά που έχουν πραγματοποιήσει και κάποιες πόλεις του εξωτερικού, οι οποίες χαράσσουν τον δρόμο για την ηλεκτροκίνηση.

«Η διοίκηση της ισπανικής πόλης Murcia, με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκους, είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων, της ηχορύπανσης καθώς και του κόστους στα καύσιμα. Επομένως, αντικατέστησε μέρος του στόλου της με 19 ηλεκτροκίνητα απορριμματοφόρα. Τα αποτελέσματα έγιναν άμεσα ορατά

»Ανάλογες ενέργειες έχουν λάβει χώρα και σε άλλες πόλεις όπως είναι η Πορτογαλία: 1/20 αυτοκίνητα που ταξινομούνται είναι ηλεκτρικά, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως θα συνεχίσει να βοηθά. Ως εκ τούτου, θα δώσει επιδότηση 2.500 ευρώ. Αναφορικά με τους οδηγούς, αυτοί διαθέτουν από μία κάρτα με τη χρήση της οποίας μπορούν να φορτίσουν τα οχήματα σε οποιοδήποτε σημείο στη χώρα. Όπως ανέφερε η κ. Σδούκου, πρόκειται για ένα διαλειτουργικό σύστημα (Mobile).

Αισιόδοξοι, τέλος, για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης παρουσιάστηκαν τόσο ο Διευθυντής της εταιρείας FORTISIS, Δημήτρης Μιχαρικόπουλος, όσο και ο Διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Kosmocar-Volkswagen, Θανάσης Κονιστής.

Ο πρώτος, αφού σκιαγράφησε το διεθνές τοπίο σημειώνοντας πως «το 80% της επαναφόρτισης πραγματοποιείται στο σπίτι και στους χώρους εργασίας», στη συνέχεια προμήνυε πως «σύντομα το κόστος των μπαταριών θα είναι ίσο με αυτό των κινητήρων εσωτερικής καύσης ενώ η χωρητικότητα των μπαταριών θα προσφέρει μεγάλη αυτονομία».

Όσον αφορά τον κ. Κονιστή, προχώρησε στην εξής πρόβλεψη: «Μέχρι το 2040 το 35% των συνολικών πωλήσεων θα αφορά τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα». H Kosmocar-Volkswagen ήταν χορηγός του συνεδρίου, παρουσιάζοντας μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο μοντέλα που κινούνται είτε με ηλεκτρισμό είτε με φυσικό αέριο.

Το συνέδριο Eco Mobility 2019 διοργανώθηκε από την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και το insider.gr, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών. 

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...