Ford: Στόχος η επικοινωνία των αυτόνομων οχημάτων με τους πεζούς (vid)
Πρόκειται για μια γλώσσα οπτικών σημάτων, μέσω της οποίας τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα ενημερώνουν πεζούς και ποδηλάτες για τις προθέσεις του.
- -
- -
Προκειμένου ένας οδηγός να ενημερώσει τους πεζούς και τους ποδηλάτες για τις προθέσεις του, συνήθως, προβαίνει σε κάποιο νεύμα ή χειρονομία. Παρ’ όλα αυτά, με τη δυναμική είσοδο των αυτόνομων αυτοκινήτων στις ζωές μας, κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό.
Αντιλαμβανόμενη το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στην αυτοκίνηση
και την ανάγκη της ομαλής ένταξης των αυτόνομων οχημάτων στην
κυκλοφορία, οι άνθρωποι της Ford δοκίμασαν επί γερμανικού εδάφους
μια μέθοδο που χρησιμοποιεί οπτικά-φωτεινά σήματα, τα οποία
καταδεικνύουν τις προθέσεις του οδηγού. Απώτερος στόχος της έρευνας
είναι η δημιουργία μιας «οικουμενικής» γλώσσας επικοινωνίας μεταξύ
αυτοκινήτων, περαστικών και ποδηλατών. Για να εξασφαλιστούν
ρεαλιστικές συνθήκες δοκιμών, η αμερικανική εταιρεία επιστράτευσε
ένα Transit Connect τοποθετώντας στο εσωτερικό του ένα ειδικά
διαμορφωμένο κάθισμα μέσα στο οποίο κρυβόταν ένας οδηγός. Η
«απόκρυψη» του τελευταίου αποσκοπούσε στη δημιουργία της εντύπωσης
πως πρόκειται για αυτόνομο όχημα.
Αφού, λοιπόν, καλλιεργήθηκε στους περαστικούς η «ψευδαίσθηση» πως απέναντί τους είχαν ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό, μια φωτεινή μπάρα στην οροφή άρχιζε να εκπέμπει μια ποικιλία οπτικών σημάτων, σε λευκό, πορφυρό ή γαλάζιο, υποδηλώνοντας τις προθέσεις του αυτοκινήτου. Οι συγκεκριμένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Chemnitz και κατέδειξαν πως το 60% από τους 173 ανθρώπους που συνάντησαν το Transit Connect στο δρόμο πίστεψε πως επρόκειτο για αυτόνομο όχημα. Από τις αντιδράσεις 1600 επιπλέον ατόμων αποδείχτηκε ότι το γαλάζιο χρώμα ήταν πιο ευδιάκριτο από το λευκό και συγχεόταν λιγότερο με το κόκκινο απ’ ό,τι το πορφυρό, συγκεντρώνοντας έτσι τις περισσότερες προτιμήσεις. Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι περαστικοί έδειξαν μεγάλη αποδοχή και εμπιστοσύνη στα οπτικά σήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία βάση ώστε να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί μία κοινώς αποδεκτή οπτική γλώσσα.
Η επιλογή των οπτικών σημάτων πραγματοποιούνταν με τη βοήθεια ενός ειδικού μοχλού. Ένας βοηθός κρυμμένος στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου έλεγχε επίσης την κατάσταση του δρόμου και φρόντιζε ώστε ο οδηγός να έχει πάντα νερό στη διάθεσή του.
Έχοντας θέσει ως στόχο την εξέλιξη ενός ειδικού αυτόνομου οχήματος που θα κυκλοφορήσει πρώτα στη Βόρεια Αμερική το 2021, η Ford Η εταιρεία συνεργάζεται με αρκετούς οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης και η Ένωση Μηχανικών Αυτοκινήτων (SAE), ενώ προσκαλεί και άλλες εταιρίες αυτοκινήτου και τεχνολογίας να συμμετάσχουν ώστε να θεσπιστεί μία στάνταρ γλώσσα επικοινωνίας.