Πώς μια πόλη της Κίνας "νίκησε" την κίνηση στους δρόμους

Μπορούν οι Κινέζοι να κάνουν… κάτι και για την Λεωφόρο Κηφισίας;

  • -
  • -

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ένα σύνηθες πρόβλημα για τους οδηγούς στην πλειονότητα των κινεζικών πόλεων. Μια από αυτές ήταν και η ανατολική πόλη Hangzhou, η οποία αποτελεί την έδρα του τεχνολογικού κολοσσού Alibaba.

Στη Hangzhou «στοιβάζονται» 7 εκ. άνθρωποι και μέχρι πρότινος καταλάμβανε την όχι και τόσο τιμητική 5η θέση στη λίστα των κινεζικών πόλεων με την περισσότερη κίνηση. Χάρη, όμως, στην εταιρεία Alibaba, η Hangzhou έπεσε στην 57η .

Η ασιατική πολυεθνική εταιρεία που ειδικεύεται –μεταξύ άλλων- στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ανέπτυξε την πλατφόρμα “City Brain”, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες από κάμερες που βρίσκονται σε διασταυρώσεις, καθώς και από GPS, τα οποία καταδεικνύουν τις τοποθεσίες των αυτοκινήτων και των λεωφορείων.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφού αναλύσει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, στη συνέχεια, βάσει αυτών, συντονίζει περισσότερα από 1.000 φανάρια στους δρόμους, με σκοπό τη εξομάλυνση της κυκλοφορίας.

Κατόπιν, λοιπόν, δύο χρόνων δοκιμών, η καινοτόμος πλατφόρμα της Alibaba φαίνεται πως επιφέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους διοικούντες της εταιρείας, η πλατφόρμα έχει καταστήσει τις μετακινήσεις συντομότερες, ενώ επιτρέπει στα πυροσβεστικά οχήματα και τα ασθενοφόρα να μειώσουν κατά το ήμισυ τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.


Η Κουάλα Λουμπούρ και το παράδειγμα των Volkswagen-Siemens

Τα οφέλη της πλατφόρμας “City Brain” αξιοποιούν και άλλες κινεζικές πόλειςς, καθώς και η πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ.

Ένα παρεμφερές εγχείρημα έχει διενεργήσει και η Volkswagen σε συνεργασία με τη Siemens, δοκιμάζοντας ένα «έξυπνο» σύστημα για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, στη γερμανική πόλη Wolfsburg. Στόχος των δύο εμπλεκόμενων μελών αποτελεί η παροχή πληροφοριών στους οδηγούς σχετικά με το χρονικό σημείο εντός της μέρας που θα συναντήσουν πολλά πράσινα φανάρια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες εκτιμήσεις, συστήματα σαν αυτό της Alibaba και των Volkswagen – Siemens, μέχρι το 2025, θα έχουν συνδράμει στην ελάττωση της κίνησης κατά 15-20%.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι κρατούν μια επιφυλακτική στάση, ανησυχώντας για το αντίκτυπο που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην ιδιωτική τους ζωή.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...