"Δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε κάποιον που δεν έχει άδεια οδήγησης"
Τι λέει στο GOCAR ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για τις αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων οδήγησης
- -
- -
Σημαντικές είναι οι αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στο νέο νόμο (Ν. 4599/2019) για τη διενέργεια των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, με βασικότερη αυτή που προβλέπει την απουσία τόσο του εκπαιδευτή όσο και του εξεταστή από το αυτοκίνητο. Ριζική είναι, παράλληλα, και η αλλαγή που αφορά τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, μιας και δεν θα πραγματοποιούνται στο οδικό δίκτυο, αλλά σε κυκλοφοριακά πάρκα.
Σύμφωνα, όμως, με το νέο νόμο, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή
των κυκλοφοριακών πάρκων, οι εξετάσεις θα συνεχίσουν να
πραγματοποιούνται στους δημόσιους δρόμους και οι εκπαιδευόμενοι θα
πρέπει να έχουν μαζί τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα του
εκπαιδευτή τους. Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει την
αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες αρνούνται να
παρέχουν κάλυψη στον υποψήφιο οδηγό σε δημόσιο οδικό δίκτυο, μιας
και δεν θα έχει ακόμη δίπλωμα.
Το GOCAR
επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ασφαλιστικών
Εταιρειών Ελλάδας, Κώστα Μπερτσιά, ο οποίος ανέλυσε τους
λόγους πίσω από το εν λόγω "βέτο" στο νόμο.
-Για ποιους λόγους οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν ότι αδυνατούν να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία και να εκδώσουν συμβόλαιο αστικής ευθύνης για την ασφαλιστική κάλυψη των υποψηφίων οδηγών;
Μέχρι πρόσφατα μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε και ο εκπαιδευτής ο οποίος, ουσιαστικά, αν κάτι πήγαινε στραβά, είχε και τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το συμβόλαιο που είχε ο εκπαιδευτής κάλυπτε οποιαδήποτε ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ο εξεταζόμενος.
Τώρα, ο καινούριος νόμος αναφέρει πως ο εξεταζόμενος θα είναι μόνος του στο αυτοκίνητο και ο εκπαιδευτής σε ένα άλλο, από πίσω, ενώ η εξέταση θα πραγματοποιείται σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Εμείς είμαστε υπέρ της διενέργειας των εξετάσεων σε πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Υπάρχει, όμως, μια διάταξη απο την οποία προκύπτει πως μέχρι να φτιαχτούν πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνονται και σε κανονικούς δρόμους. Εμείς, λέμε "όχι". Αδυνατούμε να προσφέρουμε κάλυψη σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε δημόσιο δρόμο και δεν έχει δίπλωμα. Προκειμένου να ασφαλίσουμε κάποιον, πρέπει να έχει οπωσδήποτε δίπλωμα.
-Αποκλείετε το ενδεχόμενο, λοιπόν, να παρέχετε κάλυψη σε υποψήφιο που εξετάζεται εκτός του κυκλοφοριακού πάρκου;
Όταν η εξέταση γίνεται σε κυκλοφοριακό πάρκο δεν υπάρχει κανένα θέμα. Το πρόβλημα είναι το μεσοδιάστημα, μέχρι την κατασκευή των κυκλοφοριακών πάρκων, την οποία έχει προαναγγείλει το Υπουργείο (σ.σ. Υποδομών και Μεταφορών).
Ποιο είναι το κόστος της ημερήσιας ασφάλισης των υποψηφίων οδηγών, για την εξέτασή τους εντός κυκλοφοριακού πάρκου;
Αυτό μπορεί να είναι προσάρτημα στο συμβόλαιο που έχει ο εκπαιδευτής. Αυτός έχει ένα συμβόλαιο που καλύπτει τόσο τις δικές του ευθύνες όσο και αυτές του εξεταζόμενου. Επομένως, θα μπορούσε να υπάρξει ένα προσάρτημα κόστους στο συμβόλαιο που έχει ο εκπαιδευτής, το οποίο θα είναι μικρό. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ο βασικός νόμος (σ.σ. «περί υποχρεωτικής ασφάλισης των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης»), αναφέρεται σε όσους έχουν άδεια οδήγησης. Στο Υπουργείο άλλαξαν το θέμα με τις άδειες οδήγησης, αλλά, όσον αφορά τον ασφαλιστικό νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση, αυτός δεν έχει αλλάξει, επομένως, εξακολουθεί να προβλέπει πως αυτός που είναι ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης. Επομένως, αν, σε περίπτωση ατυχήματος, κάποιος δεν έχει δίπλωμα, η ασφαλιστική εταιρεία ναι μεν πληρώνει το 1/3, έχει δε το δικαίωμα να στραφεί κατά του υπαιτίου οδηγού και να διεκδικήσει αποζημίωση.
-Έχετε ενημερώσει το Υπουργείο για την αντίθεση σας;
Εμείς έχουμε ενημερώσει, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να ασφαλίσουμε κάποιον που δεν έχει άδεια οδήγησης.