Αρνητική πρωτιά: Γηροκομείο ανεπιθύμητων οχημάτων η Ελλάδα

Τον πιο γερασμένο στόλο φορτηγών και λεωφορείων κατέχει η Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ατυχημάτων και επιβαρύνει το περιβάλλον

  • -
  • -

Αρνητικός πρωταγωνιστής από πλευράς παλαιότητας στο στόλο βαρέων οχημάτων, με μέσο όρο τα 18,8 έτη, αναδεικνύεται η Ελλάδα την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 12, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία τα 7,0 και 7,7 αντίστοιχα.

Η χώρα μας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο» ανεπιθύμητων από τις υπόλοιπες χώρες υπέργηρων οχημάτων, γεγονός που συμβάλλει στην περαιτέρω μόλυνση του περιβάλλοντος. Αποθαρρυντικά, ακόμη, είναι και τα στοιχεία που συνδέουν την αυξημένη ηλικία του ελληνικού στόλου με περισσότερα ατυχήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τους δείκτες επικινδυνότητας του ΕΜΠ (2017), τα βαρέως τύπου οχήματα ηλικίας 16-20 ετών είναι 33,5 περισσότερες φορές εμπλεκόμενα σε ατυχήματα σε σχέση με αντίστοιχα οχήματα ηλικίας 0-5 ετών, ενώ ο αριθμός θυμάτων είναι 12,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των οχημάτων ηλικίας 0-5 ετών.

Αντιλαμβανόμενη τις καταλυτικές επιπτώσεις που έχουν τα υπερήλικα βαρέα επαγγελματικά οχήματα στο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν λίγες εβδομάδες, έθεσε περιορισμούς στις εκπομπές CO2, ενώ προτεραιότητά της είναι η κάλυψη των στόχων που τέθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού. Έτσι, σύμφωνα με την Κομισιόν αποφασιστικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 των βαρέων οχημάτων κατά 15% και 30%, μέχρι το 2025 και 2030 αντίστοιχα.

Η Ελλάδα καλείται να συμμορφωθεί στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της ανανέωσης του υπέργηρου στόλου των επαγγελματικών οχημάτων, κάτι στο οποίο ενδεχομένως να συμβάλουν κάποια κίνητρα που εξετάζει η πολιτεία, μεταξύ των οποίων:

  • Κλιμάκωση του κόστους χρήσης, με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία. Πολύ μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και διόδια για τα νεώτερα οχήματα.
  • Παροχή σημαντικών κυκλοφοριακών ελευθεριών στα νεότερα οχήματα, αποκλειστική πρόσβαση σε ιδιαίτερες περιοχές.
  • Ισχυρές επιδοτήσεις των επαγγελματιών μεταφορέων.
  • Κίνητρα για τα φορτηγά ιδιωτικών επιχειρήσεων, πχ. αυξημένες αποσβέσεις για την κτήση οχημάτων σύγχρονης τεχνολογίας.
  • Αυστηροί κανόνες για τις επιχειρήσεις που επιμένουν να χρησιμοποιούν υπέργηρα οχήματα για μεταφορές /πιο συχνοί τεχνικοί έλεγχοι ή ακόμη και όριο ηλικίας.
  • Καλή εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου, καθώς αφορά επίσης βαρέα φορτηγά και λεωφορεία.
  • Αυστηροί έλεγχοι στους ξένους μεταφορείς που διακινούν, πολλές φορές παράτυπα, φορτία με παλαιότερα οχήματα.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...