6 ευρωπαϊκές πόλεις που οδηγούν τα ρυπογόνα αυτοκίνητα σε αργό... θάνατο
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι ευρωπαϊκές πόλεις να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή;
- -
- -
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα φλέγον παγκόσμιο ζήτημα που έχει προκαλέσει την αφύπνιση της πλειονότητας των χωρών της οικουμένης.
Από τις 12 Δεκεμβρίου 2015, μάλιστα, οι περισσότερες κυβερνήσεις
έχουν υψώσει «ασπίδα προστασίας», μέσω της επίτευξης της Συμφωνίας
του Παρισιού, μιας παγκόσμιας και νομικώς δεσμευτικής συμφωνίας για
το κλίμα. Θεμελιώδης στόχος, η συγκράτηση της αύξησης της
θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από 2°C σε σχέση με τα
προβιομηχανικά επίπεδα και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των
προσπαθειών για περιορισμό στον 1,5°C.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ;
Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων θα διαδραματίσει ο μετριασμός των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν κινητήρες εσωτερικές καύσης. Ως εκ τούτου, πολλές χώρες προχωρούν απρόσκοπτα τον εθνικό σχεδιασμό που έχουν χαράξει για τον σκοπό αυτό.Το GOCAR, συνεπικουρούμενο από έρευνα του CNN, μελέτησε τις δράσεις μιας πληθώρας πόλεων της Γηραιάς Ηπείρου και τις παρουσιάζει:
Λονδίνο
Η αγγλική πρωτεύουσα αποτέλεσε έναν εκ των «σημαιοφόρων» της περιβαλλοντικής «επανάστασης», εγκαινιάζοντας τη Ζώνη Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ) στο κέντρο.
Δωρεάν είσοδο σε αυτή απολαμβάνουν τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα που συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές Euro 4 και Euro 6 αντίστοιχα, ενώ όσα δεν συμμορφώνονται με αυτές καλούνται να πληρώσουν τσουχτερό «φόρο».
Άμστερνταμ
Η δημοτική αρχή του Άμστερνταμ, λίγες μέρες πριν, ανακοίνωσε τη σταδιακή λήψη αυστηρότατων μέτρων για τα «βρώμικα» οχήματα, κορύφωση των οποίων θα αποτελέσει η ολική απαγόρευση των βενζινοκίνητων και diesel αυτοκινήτων το 2030.
Βέβαια, προκειμένου να επιτευχθεί η στροφή προς τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα, όπως φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, το Άμστερνταμ θεσπίζει μια σειρά κινήτρων. Για παράδειγμα, οι οδηγοί ηλεκτροκίνητων που δεν διαθέτουν σταθμό φόρτισης στο σπίτι τους θα μπορούν να φορτίζουν το όχημά τους δωρεάν σε δημόσιους σταθμούς, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε σημεία που θα επιλέξουν οι ίδιοι.
Ακόμη, η ολλανδική πρωτεύουσα έχει απαγορεύσει όλα τα επαγγελματικά diesel oχήματα και τα τροχόσπιτα με έτος ταξινόμησης πριν το 2000, τα ταξί που κατασκευάστηκαν πριν το 2009, καθώς και τα λεωφορεία που μετράνε περισσότερα από 14 χρόνια ζωής. Από τις αρχές, μάλιστα, του επόμενου έτους, η απαγόρευση θα κατακλύσει και τα πετρελαιοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν το 2005.
Αμβούργο
Το Αμβούργο ήταν η πρώτη γερμανική πόλη που απαγόρευσε στα «γερασμένα» αυτοκίνητα, που προκαλούν τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, να κινούνται σε δύο μεγάλους οδικούς άξονες, κατόπιν της απόφανσης του κορυφαίου διοικητικού δικαστηρίου πως τέτοιες απαγορεύσεις είναι νόμιμες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το Reuters, το δικαστήριο έχει αποφανθεί πως τόσο η Στουτγάρδη όσο και το Ντίσελντορφ οφείλουν να εξετάσουν ανάλογες πρωτοβουλίες.
Παρίσι
Δραστικά μέτρα έχει αναλάβει και η γαλλική πρωτεύουσα, μιας και, από το 2017, έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε οχήματα παλαιότερα του 2000.
Βάσει νόμου, όλα τα αυτοκίνητα απαιτείται να διαθέτουν ένα αυτοκόλλητο, το οποίο καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, το έτος κατασκευής, την ενεργειακή απόδοση και την ποσότητα εκπομπών. Έτσι, όσα οχήματα φέρουν αυτοκόλλητο κατηγορίας 5 (έτος κατασκευής 1997-2000), απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης.
Όσλο
Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Νορβηγία, μία εκ των πιο προοδευτικών, σε επίπεδο περιβάλλοντος, χωρών στον κόσμο. Σε αδιαπραγμάτευτο στόχο της σκανδιναβικής χώρας έχει αναδειχθεί το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2030, ενώ, παράλληλα, από το 2025 αποβλέπει στον τερματισμό της πώλησης αυτοκινήτων diesel και βενζίνης.
Επιπροσθέτως, η δημοτική αρχή του Oslo, πρόσφατα, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εγκατάσταση υποδομών παροχής ταχείας ασύρματης φόρτισης για τα ηλεκτρικά ταξί.
Σημειωτέον πως η νορβηγική πρωτεύουσα έχει εξαγγείλει ότι μεγάλος στόχος της, μέχρι το 2023, είναι το σύνολο των ταξί που θα κυκλοφορούν να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Ήδη, η πόλη διαθέτει το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία στόλο ηλεκτρικών ταξί στον κόσμο.
Μαδρίτη και… Ελλάδα
Αποφασισμένοι να καταστήσουν τις πόλεις τους πιο φιλικές προς το περιβάλλον είναι και οι δήμαρχοι της Αθήνας, της Μαδρίτης και της Ρώμης, όπως αποτυπώνεται από την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν έως το 2025 την κυκλοφορία των ντιζελοκίνητων.
«Η Αθήνα θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα ντίζελ μέχρι το 2025, μαζί με το Παρίσι, τη Μαδρίτη και την Πόλη του Μεξικό» είχε δηλώσει ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, στη Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων C40 στην Πόλη του Μεξικό.
Λίγους μήνες πριν, το Δημοτικό Συμβούλιο της ισπανικής πρωτεύουσας, πράγματι, αποφάσισε να ορίσει αυστηρούς περιορισμούς απαγορεύοντας στο κέντρο της πόλης την κυκλοφορία βενζινοκίνητων οχημάτων κατασκευής πριν το 2000 και πετρελαιοκίνητων πριν το 2016.
Στον αντίποδα, στην περίπτωση της χώρας μας, έχει αποδειχτεί πως από τις προθέσεις στις πράξεις υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση.
Πηγή: CNN.com