Θέτει σε λειτουργία τον πρώτο «ηλεκτρικό» αυτοκινητόδρομο για φορτηγά η Γερμανία (vid)
Προστατεύεται τόσο το περιβάλλον όσο και… τη τσέπη του οδηγού
- -
- -
Δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υιοθετούν οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ανάμεσα σε αυτές και η γερμανική, η οποία –μεταξύ άλλων- εστιάζει στον εξηλεκτρισμό των ιδιαίτερα ρυπογόνων οχημάτων και δη των μεγάλων φορτηγών.
Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το CNN, η γερμανική κυβέρνηση έθεσε, για πρώτη φορά, σε πιλοτική λειτουργία τον «πράσινο» αυτοκινητόδρομο των 10 χιλιομέτρων, κατά μήκος του οποίου υπάρχουν εναέρια ηλεκτρικά καλώδια, από τα οποία θα αντλούν φόρτιση τα υβριδικά φορτηγά.
Αναλυτικότερα, το καινοτόμο έργο “eHighway”, το οποίο ανέλαβε η Siemens (όπως και στις ΗΠΑ), θα επιτρέπει στα υβριδικά φορτηγά να συνδέονται με τα καλώδια όπως τα τρόλεϊ, καθιστώντας δυνατή τη συνεχή ηλεκτροδότηση. Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα που θα μπορούν ν’ αναπτύξουν εντός των ορίων του «πράσινου» αυτοκινητοδρόμου, αυτή δεν θα ξεπερνά τα 90 km/h.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η απομάκρυνση από τον eHighway και η είσοδος σε «κανονικό» αυτοκινητόδρομο θα «ανιχνεύεται» από αισθητήρες και στη συνέχεια θα σηματοδοτείται η καύση πετρελαίου, χωρίς να χάνεται χρόνος.
Το κομμάτι του δρόμου που τέθηκε σε λειτουργία αποτελεί μέρος μιας διαδρομής ύψιστης εμπορευματικής σημασίας, η οποία συνδέει το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με ένα βιομηχανικό πάρκο.
Τα σημαντικά πλεονεκτήματα
Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης δεν προχωρά δίχως την υλοποίηση και κοστοβόρων επενδύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση 70 εκ. ευρώ στην ανάπτυξη συμβατών με τα φορτηγά συστημάτων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Siemens, ο οδηγός ενός υβριδικού φορτηγού θα μπορούσε να εξοικονομήσει 20.000 ευρώ σε καύσιμα ανά 100.000 km.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
Επιπροσθέτως, τα οφέλη επεκτείνονται και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Φόρουμ Μεταφορών, οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές που διενεργούνται από φορτηγά, αποτελούν το πεδίο με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε πετρέλαιο.
Σημειωτέον πως ο στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατέχει «νευραλγική» θέση στην ατζέντα των χωρών που προχώρησαν στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία προβλέπει τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Πηγή: CNN.com