Renault-Fiat: Γιατί "καίγονται" να συγχωνευθούν;

Το βάρος που δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους, τα αμοιβαία οφέλη, κάποια εμπόδια και μία… φήμη

  • -
  • -

Ιδιαίτερα «ζεστοί» εμφανίστηκαν οι ιθύνοντες της Renault κατά τη χθεσινή (27/5) σύσκεψή τους με φόντο την επίσημη πρόταση του ομίλου FCA για συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών. Εφόσον, λοιπόν, η γαλλική μάρκα πει το «ναι», η διάδοχη οντότητα θα εκτοπίσει τη General Motors και θα μετατραπεί στην τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Volkswagen και Toyota.

Η θετική ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Renault αποτυπώνεται ανάγλυφα στην επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε της σύσκεψης όπου, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως «θα εξετάσουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εταιρικής συνεργασίας που θα αποφόρτιζε τις παραγωγικές διαδικασίες του ομίλου Renault και θα δημιουργούσε στη Συμμαχία (σ.σ. Nissan-Renault-Mitsubishi) προστιθέμενη αξία». Θετική απόχρωση είχε, επίσης, και ο χαρακτηρισμός της πρόκλησης της Fiat ως «φιλική».

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από την τελική απόφαση που θα λάβει η Renault, η παραπάνω διατύπωση των ανθρώπων της, καταδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε ν’ αποκομίσει η μάρκα από μια πιθανή συγχώνευση. Με πιο απλά λόγια, η Renault ξέρει πως μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Για ποιο λόγο, όμως, Renault και Fiat «καίγονται» να συγχωνευθούν;

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, στην οποία υποβάλλονται ελέω των αυστηρών δεσμεύσεων για μετριασμό του οικολογικού τους αποτυπώματος. Ο πλανήτης Γη καλείται να βγει νικητής στη μάχη με την κλιματική αλλαγή και ως εκ τούτου οι χώρες της ΕΕ υπόκεινται σε αυστηρές δεσμεύσεις ώστε να μειωθούν οι εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, λοιπόν, δεν μπορούν να κάνουν του… κεφαλιού τους. Αντιθέτως, βρίσκονται με τα χέρια δεμένα. Η λέξη κλειδί σε αυτήν την πραγματικότητα είναι η «ηλεκτροκίνηση». Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βλέπουμε πολλές μάρκες να λανσάρουν ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ όπως ανακοινώνουν οι ίδιες, βασικός στόχος τους είναι κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Βέβαια, προκειμένου να μεταβούν από το υφιστάμενο καθεστώς σε αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούνται δαπανηρές επενδύσεις (νέα εργοστάσια, νέες αλυσίδες εφοδιασμού, ανάπτυξη τεχνογνωσίας μέσω ερευνών) που ενδεχομένως κάποιες μάρκες δεν μπορούν να τις «σηκώσουν» μόνες τους, μιας και κάτι τέτοιο θα αποδεικνυόταν αποστολή αυτοκτονίας. Επομένως, η προοπτική της συγχώνευσης (οικοδόμηση οικονομιών κλίμακας) και η συνακόλουθη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, ίσως αποτελούσε ένα πρώτης τάξεως αντίβαρο.

Μια άτυπη σύζευξη δυνάμεων (όχι, όμως, συγχώνευση) χαρακτηρίζει και τον όμιλο Daimler (όπου εντάσσεται η Mercedes-Benz) και αυτόν της BMW, οι οποίοι επένδυσαν από κοινού 1 δις δολάρια με στόχο την ανάπτυξη υπηρεσιών car-sharing και φόρτισης των οχημάτων. Κοινή δραστηριοποίηση παρατηρείται και μεταξύ της Ford και Volkswagen οι οποίες κατασκευάζουν από κοινού οχήματα.

Πτώση στις πωλήσεις

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξουμε πως οι δύο μάρκες «πλέουν» ανάμεσα σε «Συμπληγάδες Πέτρες». Αυτό διότι πέραν της ανάγκης για εκ βάθρων αναδιοργάνωση, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πτώση των πωλήσεων που ταλαιπωρεί την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία συνεπάγεται μείωση των εσόδων.

Στην Κίνα, οι ετήσιες πωλήσεις το 2018, σημείωσαν για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια «βουτιά», εξαιτίας και του μαινόμενου εμπορικού «πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της ασιατικής χώρας. Κατρακύλα και για τις ταξινομήσεις στις ΗΠΑ, με τις πωλήσεις των μοντέλων του ομίλου FCA το πρώτο τρίμηνο του 2019 να ξεπερνά το 3%.

Αμοιβαία οφέλη     

Επιπροσθέτως, η ενδεχόμενη συγχώνευση της Renault με τη Fiat θα καμουφλάρει τις αδυναμίες τους. Η γαλλική μάρκα (όπως και η Nissan), ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αναπτύξανε ηλεκτροκίνητα οχήματα, τομέας στον οποίο η Fiat έχει μείνει πολλά βήματα πίσω. Η σύμπλευση, λοιπόν, των Ιταλών με τη Renault θα αποτελέσει το «αντίδοτο».

Βέβαια, σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και η γαλλική φίρμα. Η παρουσία της στις ΗΠΑ είναι φτωχή, την ίδια ώρα που τα SUV του ομίλου FCA (Jeep Cherokee) και τα pick up (RAM) γίνονται ανάρπαστα.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε η Fiat, η μάρκα που θα προκύψει από την ένωση με τη Renault θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στη Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi. Η επαλήθευση του συγκεκριμένου σεναρίου θα καταστήσει τον όμιλο στον ισχυρότερο στο παγκόσμιο στερέωμα, μιας και οι ετήσιες πωλήσεις θα ξεπερνάνε τις 15 εκατομμύρια, με τα μοντέλα του ομίλου ν’ αποκτάνε επιβλητική παρουσία σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα εμπόδια

«Αγκάθι» στην υλοποίηση του τελευταίου σεναρίου αποτελούν οι τριγμοί στις ενδοοικογενειακές σχέσεις της Συμμαχίας, ειδικά μετά τη σύλληψη του Carlos Ghosn. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο πρώην κραταιός άνδρας του ομίλου είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά στελεχών της Nissan για ραδιουργία εις βάρος του.

Εξίσου σημαντικό είναι και το ερώτημα, αναφορικά με τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Renault, με ποσοστό 15%. Μπορεί η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Sibeth Ndiaye να «χαιρέτησε» το σενάριο της συγχώνευσης, δύσκολα, ωστόσο, θα δεχθεί το ενδεχόμενο απολύσεων πολλών εργαζομένων, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις στην προσπάθεια μείωσης των εξόδων.

Εγγυήσεις ζήτησε και ο Υπουργός Οικονομικών της γαλλικής κυβέρνησης, Bruno Le Maire, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RTL: Απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση του deal συνιστά η "προστασία των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της μάρκας, η διασφάλιση πως η Γαλλία θα εκπροσωπείται όπως πρέπει στο διοικητικό συμβούλιο της νέας οντότητας, η οποία θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εξέλιξη ηλεκτρικών μπαταριών".

Όπως, συμπλήρωσε, επίσης, ο κ. LeMair, εφόσον καρποφορήσει το deal, το ποσοστό της γαλλικής κυβέρνησης θα μειωθεί από 15% σε 7,5%.

Θετικά, παράλληλα, ανταποκρίθηκε και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mateo Salvini, λέγοντας «πως η επέκταση της Fiat θα έχει θετικό αντίκτυπο στη χώρα […] Θεωρώ πως θα διατηρηθούν οι δουλείες των εργαζομένων, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας γίγαντας της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας». Κάτι, τέτοιο, ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Φήμη

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες των New York Times, εφόσον επιτευχθεί η συγχώνευση η εταιρεία θα εγκατασταθεί στην Ολλανδία, η οποία συνιστά φορολογικό «παράδεισο» για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...