Έκθεση ατμοσφαιρικής ρύπανσης 2009

Από το ΥΠΕΚΑ για την Αθήνα

  • -
  • -
Ετήσιες εκθέσεις 2001-2009

Δείτε εδώ τις ετήσιες εκθέσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση για τα έτη 2001-2009:

Ετήσια Έκθεση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης 2009

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2008

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2007

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2006

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2005

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2004

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2003

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2002

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα, 2001

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Εκθέσεις τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Θεσσαλονίκης

Συγκεντρώσεις βενζολίου στην ατμόσφαιρα της Αθήνας για την περίοδο 1/1/2009 έως 31/12/2009

Υπερβάσεις οριακών τιμών όζοντος για τους θερινούς μήνες

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για το 2009 που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα, η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως και οι περισσότεροι μητροπολιτικές περιοχές στον κόσμο, έχει προβλήματα ρύπανσης του αέρα. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της υψηλής πυκνότητας του πληθυσμού και της συσσώρευσης μεγάλων οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η έντονη ηλιοφάνεια συμβάλλει στα υψηλά επίπεδα της φωτοχημικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συχνά επιδεινώνονται από παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση των ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από την πόλη, όπως η τοπογραφία (λεκανοπέδιο που περιβάλλεται από λόφους και βουνά), οι στενοί δρόμοι που περιβάλλονται από πολύ υψηλά κτίρια και οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες, όπως η χαμηλή ταχύτητα του ανέμου, η υψηλή θερμοκρασία, οι εκτεταμένες περίοδοι ξηρασίας κλπ.

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας για το 2009 συνοψίζονται ως εξής:

  • Η χρονική μεταβολή των μετρήσεων στον αέρα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, από το 1984 μέχρι το 2009, δείχνει μια γενική μείωση των συγκεντρώσεων ορισμένων ρύπων. Η μείωση αυτή παρατηρείται κυρίως στις συγκεντρώσεις των πρωτογενών ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και το διοξείδιο του θείου (SO2). Μια τέτοια μείωση είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης της αύξησης στον πληθυσμό και στις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχει σημειωθεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου.
  • Το κυριότερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα είναι το τροποσφαιρικό όζον, το οποίο αποτελεί προϊόν του συνδυασμού της έντονης ηλιοφάνειας με τις υψηλές εκπομπές προδρόμων του όζοντος.
  • Τα αιωρούμενα σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη των 10 mm (PM10) επίσης παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις και υπερβάσεις των ορίων σε αρκετά σημεία μέτρησης. Είναι από τους ρύπους που αποτελούν πρόβλημα για τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε.
  • Οι τιμές συγκέντρωσης των SO2, NO2 (διοξειδίου του αζώτου) και CO είναι υψηλότερες στο κέντρο της πόλης, ενώ για το Ο3 (όζον) κατά κανόνα οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στα προάστια.
  • Για τον ρύπο Ο3, το 2009 παρουσιάστηκαν υπερβάσεις τόσο του ορίου ενημέρωσης όσο και του ορίου συναγερμού κατά κύριο λόγο στους περιφερειακούς σταθμούς μέτρησης. Οι υπερβάσεις αυτές οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική θέση της χώρας (μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, συνθήκες που ευνοούν το σχηματισμό του όζοντος) και παρουσιάζονται σε όλες τις νότιες χώρες της Ε.Ε. Η τοπογραφία του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με τους νοτιοδυτικούς τοπικούς ανέμους χαμηλής ταχύτητας (θαλάσσια αύρα) έχουν συχνά ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του όζοντος στα βόρεια και βορειο-ανατολικά προάστια, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις απογευματινές ώρες.
  • Το NO2 παρουσιάζει υπερβάσεις της ενδεικτικής μέσης ετήσιας τιμής και αν δεν μειωθούν οι τιμές τότε θα υπάρξει υπέρβαση και των ορίων που ισχύουν από 1-1-2010. Οι ανώτατες τιμές ΝΟ2 συνήθως μετρούνται μεταξύ 10:00 και 12:00.
  • Οι συγκεντρώσεις ρύπων SO2 και CO κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι υψηλότερες συγκριτικά με τη θερινή περίοδο. Οι μέγιστες τιμές CO παρουσιάζονται τις πρωινές ώρες, μεταξύ 8:00 και 9:00 και το βράδυ 21:00 με 23:00, αν και το 2009 δεν σημειώθηκε υπέρβαση της οριακής τιμής. Το SO2 που παλαιότερα αποτελούσε πρόβλημα, έχει καταπολεμηθεί και δεν ξεπερνάει τα όρια σε καμιά θέση μέτρησης.
  • Βενζόλιο: Για το ρύπο αυτό δεν σημειώθηκε υπέρβαση της ενδεικτικής τιμής για το 2009. Αν δεν μειωθούν οι τιμές όμως, τότε ενδέχεται να υπάρξει υπέρβαση του ορίου που θα ισχύσει από 1-1-2010
  • Την Κυριακή, όλες οι μετρούμενες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων εκτός του όζοντος, παρουσιάζουν πτώση.

Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Διεύθυνση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Θορύβου
Η Διεύθυνση Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης & Θορύβου του ΥΠΕΚΑ είναι υπεύθυνη και για τη λειτουργία του δικτύου σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι εγκατεστημένο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και που αποτελείται από 17 σταθμούς συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού μέτρησης ρύπανσης υποβάθρου που έχει εγκατασταθεί για τις ανάγκες του Προγράμματος Μελέτης της Διασυνοριακής Μεταφοράς της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (EMΕΡ).

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...