10 συμβουλές για την προστασία του αυτοκινήτου μας το καλοκαίρι

Ωραίες οι αποδράσεις σε παραθαλάσσιους παραδείσους παρέα με το αυτοκίνητό μας. Εμείς σίγουρα θα τις απολαύσουμε. Όχι, όμως, και το ΙΧ μας, αν δεν του παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα

  • -
  • -

Οι καλοκαιρινές διακοπές συνιστούν την κορυφαία ευκαιρία ώστε να φορτώσουμε το αυτοκίνητό μας με τα απολύτως απαραίτητα και να δραπετεύσουμε από τον καύσωνα,  καταφεύγοντας  σ’ έναν παραδεισένιο, δροσερό παραθαλάσσιο προορισμό.

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο, δεν απειλούν μόνο την… ψυχική μας υγεία, αλλά και την ακεραιότητά του αυτοκινήτου μας. Για την αποφυγή, λοιπόν, των… απρόοπτων, το GOCAR σας παρέχει μια σειρά χρήσιμων συμβουλών.

 

 1. Ελέγχουμε το κλιματιστικό

 

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου, βρίσκεται σε… χειμερία νάρκη κατά τους πρώτους, ψυχρούς μήνες του έτους. Επομένως, με το που «σκάσουν» οι ζέστες οφείλουμε να ελέγξουμε την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και, εφόσον χρειαστεί, να συμπληρώσουμε την απαραίτητη ποσότητα. “Must”, παράλληλα, κρίνεται και ο καθαρισμός ή η αλλαγή του φίλτρου, κάτι που θα βελτιώσει την απόδοση του κλιματιστικού και θα «θωρακίσει» την υγεία μας.

 

 2. Το «ντύνουμε» με κουκούλες προστασίας

 

Η είσοδος σε ένα αυτοκίνητο που «κοχλάζει» συνιστά έναν… εφιάλτη. Ως εκ τούτου, προκειμένου να μην τον βιώσουμε, φροντίζουμε να καλύψουμε κάθε σπιθαμή του με μια προστατευτική κουκούλα. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε πως η τοποθέτηση της κουκούλας πάνω σε μια επιφάνεια που κάνουν… πάρτι οι κόκκοι σκόνης, θα προκαλέσει γρατσουνιές και θα αλλοιώσει το χρώμα. Προνοούμε, λοιπόν, και του ρίχνουμε ένα πλυσιματάκι.

 

 3. Ηλιοπροστασία, το plan b

 

«Πού να κάθεσαι να τοποθετείς τις κουκούλες μέσα στη ζέστη, όταν ήδη έχεις “καταπιεί” δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσεις στην παραλία;» διερωτώμεθα πολλοί. Κανένα πρόβλημα. Για εμάς φροντίζει η ηλιοπροστασία, η οποία «ντύνει» αποκλειστικά το μπροστινό και το πίσω παμπρίζ. Με αυτόν τον τρόπο, ναι μεν το εξωτερικό του αυτοκινήτου θα «τσουρουφλίζει» σαν πυρακτωμένο ξύλο, το εσωτερικό, ωστόσο, θα είναι δροσερό.

 

 4. Δεν αφήνουμε παραπονεμένα τα καθίσματα

 

Αλάτι, γύρη, σκόνη και ιδρώτας συνιστούν ένα εχθρικό «τετράπτυχο» για την εργοστασιακή επένδυση των καθισμάτων. Δεν τα παραμελούμε και φροντίζουμε να τα ντύνουμε… στοργικά με καλύμματα. Προτιμάμε τα βαμβακερά που είναι αφενός δροσερά και αφετέρου απορροφούν τον ιδρώτα μας. Τοποθετούνται και αφαιρούνται άκοπα ώστε να πλυθούν και μας γλυτώνουν από έξοδα που θα προκαλέσει, σε αντίθετη περίπτωση, η παραπάνω τετράδα.

 

 5. Do you know… πατάκια;

 

Ωραία, απολαύσαμε το μπανάκι μας και τώρα ήρθε η ώρα να επιβιβαστούμε στο αυτοκίνητό μας για τον δρόμο της επιστροφής. Πάνω μας, ωστόσο, ενδεχομένως, κουβαλάμε άμμο η οποία με το που κάτσουμε στο κάθισμα του οδηγού θα ξεχυθεί στη μοκέτα. Επομένως, για να μην τη λερώσουμε και να μην… παλέψουμε με τα πεντάλ, επιστρατεύουμε τα πατάκια, προτιμώντας τα ελαστικά που φέρουν μεγάλη αντοχή.

 

 6. Φορτώνουμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις αποσκευές

 

Ποιος είναι αυτός; Πρώτα τοποθετούμε τα πιο μεγάλα και βαριά αντικείμενα και έπειτα τα ελαφρύτερα, από πάνω. Κρίνεται, ακόμη, απαραίτητο το αθροιστικό ύψος των αποσκευών να μην ξεπερνά αυτό της πλάτης των πίσω καθισμάτων, διότι περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού εγκυμονώντας ποικίλους κινδύνους. Επίσης, σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ενδέχεται να εκσφενδονισθούν στην καμπίνα τραυματίζοντάς μας. Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, πως υπάρχουν και οι σχάρες.

 

 7. Γυαλίζουμε το αμάξωμα

 

Σε ποιον δεν αρέσει ένα αστραφτερό χρώμα στο αυτοκίνητό του; Πέρα, όμως, από την οπτική ικανοποίηση, οι γυαλιστηκές κρέμες παρέχουν και προστασία από τις καυτές και υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Παρόλα αυτά, προτού απλώσουμε την κρέμα, πρέπει να έχουμε πλύνει το αυτοκίνητο και να το έχουμε αφήσει, υπομονετικά, να στεγνώσει. Το γυάλισμα πρέπει να γίνει είτε με ειδικό βαμβάκι είτε με μακό ύφασμα.

 

 8. Αντιηλιακό, ο διπρόσωπος φίλος

 

Το αντιηλιακό αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό μας το καλοκαίρι καθώς μας προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου που εισχωρούν στην επιδερμίδα μας. Αντιστρόφως ανάλογη, ωστόσο, είναι η δράση τους για το αυτοκίνητο, μιας και η χημική τους σύσταση αφήνει λευκούς λεκέδες σε χρώμα και πλαστικά που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφαιρεθούν. Καλό είναι, λοιπόν, να μην πλησιάζουμε το αυτοκίνητο, όταν είμαστε «λουσμένοι» με τις αντιηλιακές λοσιόν.

 

 9. Τοποθετούμε θερινά ελαστικά

 

Εφόσον έχουμε τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά, τότε, με την έλευση του καλοκαιριού, πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με θερινά. Αυτό διότι, τα πρώτα είναι αρκετά μαλακά και είναι ευάλωτα στην φθορά, στις υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, τα θερινά φέρουν διαχωρισμό του πέλματός τους, μ’ αποτέλεσμα να ενδείκνυνται για το στεγνό οδόστρωμα, ενώ λειτουργούν ικανοποιητικά και σε βρεγμένους δρόμους.

 

 10. Ρίχνουμε μια ματιά στα φίλτρα αέρας και καμπίνας

 

Τσεκάρουμε τα φίλτρα αέρα και καμπίνας και εφόσον είναι βρώμικα τα καθαρίζουμε, ενώ αν είναι φθαρμένα τα αντικαθιστούμε. Αυτό διότι, τα ταλαιπωρημένα ανωτέρω εξαρτήματα αδυνατούν να συγκρατήσουν τις μεγάλες ποσότητες σκόνης που εισχωρούν κατά τους καλοκαιρινές μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, ο κινητήρας χάνει την ισχύ του, ενώ επηρεάζεται και η κατανάλωση καυσίμου.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...