Τόκιο: “Πονοκέφαλος” οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις μετακινήσεις στο μετρό

Οι Ιάπωνες ήδη στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον. Φανταστείτε τι θα συμβεί με την άφιξη 600.000 τουριστών

  • -
  • -

Σίγουρα θα έχει «πέσει» στην οθόνη του κινητού σας κάποια εικόνα που αποτυπώνει την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στους σταθμούς του μετρό της ιαπωνικής πρωτεύουσας, Τόκιο: Χιλιάδες άνθρωποι να είναι στριμωγμένοι σαν τα ποντίκια, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εισέλθουν σε ένα βαγόνι.

Καθημερινά, τουλάχιστον 20 εκ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, στην πόλη του Τόκιο η οποία έχει πληθυσμό 35 εκ. κατοίκων. Για να καταστεί η μετακίνησή τους εφικτή –όχι, όμως και ανώδυνη- υπάρχουν 880 διασυνδεδεμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί, συμπεριλαμβανομένων 282 σταθμών μετρών.

Δεδομένου ότι η μετακίνηση των Ιαπώνων γίνεται μετ’ εμποδίων, εύλογα κανείς θα αναρωτηθεί τι αναμένεται να συμβεί κατά την διεξαγωγή των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, με τον αριθμό των επισκεπτών ν’ αναμένεται να ξεπεράσει τους 600.000 ανθρώπους.

Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία στους ΟΑ, μιας και είχε αναλάβει τη διεξαγωγή αυτών του 1964. Τότε, για την εξυπηρέτηση των τεράστιων ορδών τουριστών είχαν λανσαριστεί τα τρένα Shinkansen, τα οποία ήταν ικανά να φτάσουν τα 320 km/h.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα το συγκεκριμένο μέσο προβάλλει ανήμπορο να ανταποκριθεί στο προσεχές κύμα επισκεπτών. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μία καθηγήτρια στο Chuo University, Azuma Tagucji, η οποία δημοσίευσε μία έρευνα όπου προειδοποιούσε για το ευρύ φάσμα προβλήματων που πιθανολογείται πως θα παραλύσουν τη χώρα.

Λύσεις, όπως αναφέρει, υπάρχουν. Σε αυτές συγκαταλέγεται η εργασία πολλών κατοίκων από το σπίτι. Δραστικά μέτρα υιοθετεί και η ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία, πέρυσι, εισήγαγε ένα πρόγραμμα με την ονομασία “Jet-lag”. Αυτό στοχεύει στην ενθάρρυνση των εταιρειών να προσαρμόσουν το πρόγραμμα των εργαζομένων τους με τέτοιο τρόπο που δεν θα επικρατεί συνωστισμός κατά το σχόλασμα από τη δουλειά. Ακόμη, προσέφερε πρόσφορο έδαφος για την αποκέντρωση των γραφείων, μια ενέργεια που «αγκαλιάστηκε» από 840 εταιρείες.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση της χώρας εναποθέτει τις ελπίδες της στην αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στους σταθμούς, έτσι ώστε να παρέχεται καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες, και επομένως μείωση του συνωστισμού.

Σημειώνεται, τέλος, πως πολλές σιδηροδρομικές εταιρείες που ενεργούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα ήδη προχωρούν σε συνεργασίες προκειμένου να αυξήσουν τη χωρητικότητα των βαγονιών τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...