Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Απαγορεύονται τα "ψιλά" γράμματα!

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πως οι κρίσιμοι όροι των συμβολαίων των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να αναγράφονται με ακρίβεια

  • -
  • -

 Υποχρεωμένες να ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια τους πελάτες τους για τους κρίσιμους όρους που εμπεριέχονται στα συμβόλαιά τους είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου.

Ειδικότερα, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως οι εταιρείες οφείλουν να αποφεύγουν την αναγραφή με «ψιλά γράμματα» των όρων στα συμβόλαια μιας και η συγκεκριμένη τακτική τους καθιστά δυσανάγνωστους, κάτι που οδηγεί στη σύγχυση και στην παραπλάνηση των πελατών.

Το δικαστήριο έκρινε "άκυρο" και "καταχρηστικό" έναν όρο που αναγραφόταν σε συμβόλαιο ασφάλισης αυτοκινήτων, με τον οποίο η εταιρεία εξαιρείτο από την κάλυψη των ιδίων ζημιών του αυτοκινήτου στην περίπτωση οδήγησής του από οδηγό ηλικίας κάτω των είκοσι 25 ετών. Αυτό διότι, ο εν λόγω όρος ήταν ιδιαίτερα δυσανάγνωστος, αφού αφενός ήταν γραμμένος με «μικροσκοπικά» γράμματα και αφετέρου βρισκόταν στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας.

Αναφορικά με το περιστατικό, ένας 23χρονος οδηγός από δική του υπαιτιότητα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου μ’ αποτέλεσμα να προσκρούσει σε μαντρότοιχο. Η ασφαλιστική εταιρεία «πάτησε» πάνω στον… δυσανάγνωστο όρο της ασφαλιστικής σύμβασης, ο οποίος ανέφερε πως «σε περίπτωση ατυχήματος επερχομένου όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από οδηγό που δεν έχει συμπληρώσει το 25° έτος της ηλικίας του, η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της για καταβολή αποζημίωσης». Έτσι, τα έξοδα για την κάλυψη των ζημιών του αυτοκινήτου επωμίστηκε ο 23χρονος.

Αυτός κατέθεσε αγωγή ζητώντας από την εταιρεία να καταβάλει ως αποζημίωση (λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου) το ποσό των 13.436.338 ευρώ (πλέον των τόκων).

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...