Αλεξάνδρα Σδούκου στο GOCAR: Χρειάζονται κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων (vid)
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών παρουσίασε τις δράσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας
- -
- -
Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε η κα Αλεξάνδρα Σδούκου τόσο τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων όσο και τη δημιουργία δικτύου φόρτισής τους. Απαντώντας σε ερώτηση του GOCAR, στο περιθώριο του συνεδρίου Connected Cars 2019, σχετικά με τι είναι πιο σημαντικό για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι όλα τα μέτρα είναι αλληλένδετα.
«Ο πολίτης δεν πρόκειται να αγοράσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αν δεν υπάρχουν υποδομές φόρτισης. Και από την άλλη, δεν μπορεί να αγοράσει ηλεκτρικό όχημα αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο οικονομικών κινήτρων. Όλα πρέπει να διαμορφώνονται παράλληλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την ομιλία της στο συνέδριο, χορηγός επικοινωνίας του
οποίου είναι το GOCAR, η κα Σδούκου ανέλυσε τον οδικό χάρτη
της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, που
περιλαμβάνει 7 δράσεις. Ανάμεσά τους είναι η θέσπιση
κατάλληλων κινήτρων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Τα
κίνητρα τόσο την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων όσο και την ανάπτυξη
δικτύου υποδομών και θα απευθύνονται σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και
επαγγελματίες. Ιδιαίτερη στόχευση θα υπάρξει σε επαγγελματικές
ομάδες όπως τα ταξί και τα εταιρικά αυτοκίνητα.
Θα εκπονηθεί επίσης Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα για το 2030, ενώ θα αναθεωρηθεί ο εθνικός στόχος για την ηλεκτροκίνηση που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να είναι ρεαλιστικός. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που συνετάχθη το 2018 θέτει ως στόχο το 10% των επιβατικών ΙΧ που θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητα! Δηλαδή θα πρέπει να πωλούνται κατά μέσο όρο 50.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως για τα επόμενα 11 χρόνια, τη στιγμή που το 2018 ήταν λίγες εκατοντάδες!
Στις δράσεις περιλαμβάνεται η ταχεία ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για τα κτίρια, όπου γίνεται υποχρεωτική η υποδομή για εγκατάσταση σταθμών φόρτισης, αλλά και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.
«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η παγκόσμια αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχει ανοδική τάση την τελευταία πενταετία. Αντιθέτως, στην ελληνική αγορά η διείσδυση των εν λόγω οχημάτων δεν έχει ξεπεράσει το 0,23%. Παρά την ανάκαμψη των πωλήσεων ΙΧ στη χώρα το 2018, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν είχαν αντίστοιχη άνοδο». Το Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση θα έχει ειδική πρόνοια για τη χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Η αρχή θα γίνει από τον στόλο των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι ηλεκτροκίνητα».