Χτυπημένο αυτοκίνητο σε γκαράζ: Απροσεξία ή πρόθεση;
Οι Γερμανοί μίλησαν
- -
- -
Δεν έχουν περάσει καλά- καλά λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που παρέλαβες το αυτοκίνητό σου και ξυπνάς το πρωί βρίσκοντάς το είτε γρατσουνισμένο είτε με ένα βαθούλωμα. Πρόκειται για ένα ανεπιθύμητο σενάριο, το οποίο, δυστυχώς, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην καθημερινότητα των οδηγών.
Έξι στους δέκα, μάλιστα, Γερμανούς οδηγούς έχουν αντικρύσει το αυτοκίνητό τους χτυπημένο όσο ήταν παρκαρισμένο, όπως καταδεικνύει και μία έρευνα που εκπονήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, εκ μέρους της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας DEVK. Όσον αφορά το δείγμα, αυτό συγκροτήθηκε από 2.000 Γερμανούς πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.
Πρόθεση ή απροσεξία;
Τι έχει μεσολαβήσει, όμως, από την απενεργοποίηση του κινητήρα μέχρι τη στιγμή που παρατηρηθεί η γρατσουνιά/βαθούλωμα; Το 66% των ερωτηθέντων αποδίδει τη ζημιά σε απροσεξία, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς (56%), στρέφουν τα “βέλη” τους στις μικρές διαστάσεις των σημείων στάθμευσης. Οι κανονισμοί, μάλιστα, που αφορούν τα γκαράζ και στους οποίους υπόκεινται τα ομοσπονδιακά κρατίδια προβλέπουν ελάχιστο πλάτος 2,3 μέτρα. Το εν λόγω πλάτος ναι μεν προβάλλει ικανοποιητικό συγκριτικά με 45 χρόνια πριν, σήμερα, ωστόσο, τα αυτοκίνητα, και δη τα SUV φέρουν αυξημένες διαστάσεις.
Ακόμη, γύρω στο 47% εκτιμά πως η ζημιά κατά την στάθμευση οφείλεται εν πολλοίς στο άγχος, ενώ το 35% την αποδίδει σε λάθη κατά την οδήγηση. Ένα ποσοστό της τάξεως του 16% καταδεικνύει ως υπεύθυνο την αδυναμία οδήγησης – επί παραδείγματι λόγω της κατανάλωσης, αλκοόλ, χαπιών ή κόπωσης- ενώ εκείνοι που θεωρούν πως η ζημιά προκλήθηκε ελέω ριψοκίνδυνης ενέργειας δεν ξεπερνούν το 10%.
Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός πως σχεδόν ένας στους δύο (52%)… παθόντες οδηγούς εκτιμά πως η ζημιά προκλήθηκε από δικό του λάθος (π.χ. λάθος σημείο πάρκινγκ), ενώ το 11% παραδέχεται πως το κόστος επιδιόρθωσης της ζημιάς το επωμίστηκε ο οδηγός που την προκάλεσε.