Πότε γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα;
Υπό το φως του ήλιου ή του φεγγαριού; Έρευνα της Hellas Direct δίνει την απάντηση
- -
- -
Στις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στην Ευρώπη, φιγουράρει εδώ και αρκετές δεκαετίες η χώρα μας, με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα να συνιστούν «αγιάτρευτη πληγή».
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct, βασισμένη στα συλλεχθέντα στοιχεία της, εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα η οποία μας παρέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πότε γίνονται τα ατυχήματα, καθώς για τις αιτίες που τα προκαλούν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ζημιές που κατέγραψε η εταιρεία το 2018, τα περισσότερα ατυχήματα (29%) γίνονται μέρα μεσημέρι και ειδικά από τις 13:00 μέχρι τις 17:00. Ο λόγος έγκειται στην ριψοκίνδυνη οδηγική συμπεριφορά η οποία απορρέει από την ψευδαίσθηση πως υπό το φως του ηλίου έχουμε καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου. Επίσης, τις παραπάνω ώρες υπάρχει αυξημένη κίνηση, με πολλούς οδηγούς να προβαίνουν σε επικίνδυνες μανούβρες για την αποφυγή της. Στον αντίποδα από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί συμβαίνει μόλις το 4% των ατυχημάτων, γεγονός που οφείλεται στη μειωμένη κυκλοφορία οχημάτων.
Παράλληλα, η πλειονότητα των ατυχημάτων σημειώνεται τις καθημερινές μέρες (Δευτέρα –Παρασκευή), όταν, δηλαδή, οι γονείς πάνε στη δουλειά τους, κάνουν ψώνια ή πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις.
Πιο συχνές συγκρούσεις αυτοκινήτων και που
οφείλονται
Πώς όμως, συμβαίνουν τα ατυχήματα; Στην κορυφή της λίστας
βρίσκεται η σύγκρουση με παρκαρισμένο (36%), ενώ
υψηλό ποσοστό συγκεντρώνει και η μη τήρηση των αποστάσεων
(24%). Αντιθέτως, λίγες είναι οι περιπτώσεις που αφορούν
τη σύγκρουση αντίθετα ερχόμενων αυτοκινήτων (2%), όπως και τα
ατυχήματα που οφείλονται στην παραβίαση προτεραιότητας από
δεξιά.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 13% θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί αν κάποιος δεν παραβίαζε ένα φανάρι, αν κάποιος δεν παρέβλεπε μία πινακίδα απαγόρευσης αναστροφής. Την εγκυρότητα της παραπάνω επισήμανσης ενισχύουν τα στοιχεία εξαμήνου της τροχαίας όπου και καταγράφηκαν:
6.825 παραβάσεις κόκκινου
4.764 παραβάσεις κίνησης στο αντίθετο ρεύμα
2.308 περιπτώσεις αντικανονικού προσπεράσματος
2.105 περιπτώσεις αντικανονικών ελιγμών
1.582 παραβάσεις πινακίδων
1.065 παραβάσεις προτεραιότητας
Οι παραπάνω παραβάσεις, τέλος, οφείλονται εν πολλοίς στην
οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (14.128 παραβάσεις), καθώς και στη
χρήση τηλεφώνου (7.111 παραβάσεις).