Σαν Σήμερα: Οι Βρετανοί “παραδίδουν” τη Volkswagen στη Δυτική Γερμανία

Σύμφωνα με τους διοικούντες της VW, η Βρετανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταγενέστερη γιγάντωση της φίρμας

  • -
  • -

Η ιστορία της Volkswagen «κρατάει» από το 1937, ενώ στο πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο. Η πορεία της προς τη γιγάντωση, ωστόσο, προβάλλει ακανθώδης, με τη συνεισφορά των Βρετανών να κρίνεται καθοριστική.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι προχώρησαν στον άμεσο αφοπλισμό και την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας, με αποκορύφωμα το 1946, όταν υπεγράφη η καταστροφή 1.500 βιομηχανικών μονάδων. Το 1947 ο Τρούμαν, έκρινε πως η ευημερία της Ευρώπης απαιτεί μια σταθερή και παραγωγική Γερμανία, αίροντας τα σχέδια για την αποδόμησή της, οι βιομηχανίες, ωστόσο, μεταξύ των οποίων και η Volkswagen παρέμειναν υπό βρετανική κηδεμονία.

Οι Βρετανοί επέβλεψαν πατρονικά τη φίρμα εγκαθιδρύοντας ένα δίκτυο αντιπροσώπων, ενώ πραγματοποίησαν συντονισμένες προσπάθειες για τη σταδιακή ανάπτυξή της. Σημειώνεται, μάλιστα, πως μόνο το 1948 πουλήθηκαν 15.000 αυτοκίνητα της Volkswagen, ένας αριθμός διόλου ευκατοφρόνησης δεδομένων των ιστορικών συνθηκών.

H βρετανική κυριαρχία επί της μάρκας έλαβε τέλος 70 χρόνια πριν και δη σαν σήμερα, στις 8 Οκτωβρίου του 1949 όταν η Βρετανία έχρισε «θεματοφύλακα» της μάρκας την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.  


Την πρωτοβουλία της ανάθεσης των ηνίων στη Δυτική Γερμανία από τη Βρετανική κυβέρνηση,  χαιρετίζει και η ίδια η VW η οποία ανέφερε πως «οι Βρετανοί έθεσαν τα βασικά θεμέλια για την ακόλουθη παγκόσμια επιτυχία του μοντέλου Beetle καθώς και για όλη τη μάρκα, όταν παρέδωσαν την Volkswagenwerk GmbH και το εργοστάσιο στο Wolfsburg σε γερμανικά “χέρια”, ακριβώς 70 χρόνια πριν».

Όπως αναγνωρίζουν, μάλιστα, οι διοικούντες της μάρκας, «ως μια εταιρεία υπό τον έλεγχο του βρετανικού στρατού, η Volkswagen κατάφερε να αποκτήσει μια θέση υπεροχής στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και να εξελιχθεί σε σύμβολο της ανοικοδόμησης της Δυτικής Γερμανίας, καθώς και της διαδικασίας υλοποίησης του γερμανικού οικονομικού θαύματος».

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...