130.000 νεκροί σε τροχαία τα τελευταία 50 χρόνια
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του αστικού και του οδικού περιβάλλοντος των πόλεων
- -
- -
Στο βαρύ φόρο αίματος που έχει καταβάλει στους η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες στους δρόμους, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Οδική Ασφάλεια χωρίς Σύνορα- Πρωτοβουλία ενημέρωσης επαγγελματιών ιδιωτών οδηγών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, στην Ελληνική και Αλβανική επικράτεια», που οργανώθηκε στην Κοζάνη από την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης παρέθεσε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του ελλείμματος στην οδική ασφάλεια:
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στους ελληνικούς δρόμους 130.000 άνθρωποι, ενώ ακόμη 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι.
Στην Ελλάδα, τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου για ηλικίες 19-29 ετών, η δεύτερη για παιδιά 5-14 ετών και η τρίτη αιτία στις ηλικίες 30-44 ετών.
Το 70% των νεκρών από τροχαία συμβάντα σε δρόμους Ευρωπαϊκών πόλεων είναι πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές. (στοιχεία ΕΕ Ιούνιος 2019).
Οι θάνατοι από τροχαία καταγράφονται κατά 54% σε επαρχιακό δίκτυο, κατά 38% στις πόλεις και τους οικισμούς και κατά 8% στους αυτοκινητοδρόμους.
Στην Ελλάδα, το 53% των τροχαίων παραβάσεων αφορά στην
ταχύτητα.
«Η αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειας των πεζών και των ευάλωτων χρηστών», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, «προϋποθέτει την ενίσχυση της χωρικής συνοχής στο δημόσιο χώρο και τη βελτίωση του αστικού και του οδικού περιβάλλοντος των πόλεων μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Αυτό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήδη προωθεί πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή όπως η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, η Εθνική Στρατηγική για την Προσβασιμότητα και η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για τον αστικό χώρο».